Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDe nye EU-energikrav: Hvordan Samsung fik 8K TV igennem nåleøjet - FlatpanelsDK

De nye EU-energikrav: Hvordan Samsung fik 8K TV igennem nåleøjet

10 Mar 2023 | Rasmus Larsen |

Mens andre producenter har droppet eller ignorerer 8K, fortsætter Samsung selvom det i 2023 betyder drastisk reduceret billedkvalitet i standardprofilen pga. EU's energiregulativ.

Samsung lancerer i 2023 tre nye 8K LCD-serier, som skal overholde EU's strenge energiregulativ, der trådte i kraft den 1. marts 2023. Med lovændringen er 8K TV (og microLED) ikke længere fritaget for at skulle overholde Energy Efficiency Index (EEI), som det hedder.

Et 65-tommer TV (8K eller 4K) kan f.eks. maksimalt bruge 112W i SDR i sine standard-indstillinger, og et 75-tommer TV maksimalt 141W.

8K LCD TV, eller "Neo QLED" som Samsung kalder deres LCD-topmodeller, er blandt de mindst energieffektive TV-skærme, dels pga. 8K LCD-panelet, som lader mindre lys passere fra LED-bagbelysningen (så bagbelysningen skal øges), dels pga. elektronikken påkrævet til at drive fire gange så mange pixels som 4K.


Ny Eco-billedprofil

Så hvordan har Samsung løst udfordringen? Med en ny billedprofil kaldet 'Eco', som skærmene leveres i, med drastisk reduceret lysstyrke og billedkvalitet, ifølge Forbes. - "Samsung har i bund og grund været nødt til at sende sine nye 8K TV med deres lysstyrke sat til væsentligt lavere niveauer i deres nye standard, ud-af-boksen forudindstillet billede, end deres skærme er i stand til at levere. Ikke blot det, men lysstyrkeindstillingerne for disse ud-af-kassen, lavenergiindstillinger er låst, så slutbrugere ikke kan justere dem," skriver John Archer, Forbes. "Nogle af Samsungs 2023 8K-modeller skal tilsyneladende også sætte deres zonestyring til 'Lav' fremfor 'Standard' i standardindstillingen for at holde sig indenfor EU's strømkrav." Samsungs flagskib QN900C havde ved en præsentation angiveligt lysstyrken indstillet til 8 ud af 50, mens en anden model havde lysstyrken sat til 15 ud af 50.

Samsung QN900C

Samsungs 2023 QN900C ligner sidste års QN900B men er ved levering sat til helt andre billedindstillinger

Brugeren kan ændre billedprofil

Som rapporteret af Flatpanels i oktober 2022, så kan brugeren stadig manuelt skifte til en anden billedprofil på 8K TV ved at acceptere en meddelelse på skærmen, der informerer om det væsentligt øgede strømforbrug. Dette bekræftes af Samsung overfor Forbes. Overrasket? Det bør du ikke være, for nogle eksisterende 4K TV i Europa leveres allerede i Eco-profil med nedtonede lys- og billedindstillinger, og med lyssensor aktiveret. Du skal derfor huske at justere billedindstillingerne, hvis du vil have det optimale ud af skærmen. Se også: Oversigt: Kalibreringer af TV-skærme Det er et smuthul, som EU indtil videre tilsyneladende er villig til at holde åbent. EU har implementeret de nye energikrav for at tilskynde udvikling af mere energieffektive skærme, hvilket er vejen til bedre skærmteknologi. Tiden vil vise, om Samsung kan løfte 8K-udfordringen, hvilket sandsynligvis vil indebære, at man dropper traditionel LCD-teknologi.

2023 Samsung 8K LCD TV

Flatpanels


Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Disney-direktør fremlægger plan for fysiske skiver, med dramatisk plottwist

01 Apr 2023 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i april

31 Mar 2023 |

Netflix's reklame-abonnement virker nu også på Apple TV

30 Mar 2023 |

Oversigt: Sony 2023 TV

30 Mar 2023 |

Fejlbehæftet HDMI 2.1 chip i receivere forhindrer også QMS i at virke

30 Mar 2023 |

Apple arbejder på 'Multi-View' PiP-funktion til Apple TV appen

29 Mar 2023 |