Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDanske Biografer opfordrer politikerne til at sikre eksklusiv-periode - FlatpanelsDK

Danske Biografer opfordrer politikerne til at sikre eksklusiv-periode

21 Sep 2022 | Rasmus Larsen |

Biografer kan stå overfor en ny guldalder, mener brancheforeningen. Ønsket er, at politikerne stimulerer det danske filmmiljø og sikrer en eksklusivperiode.

En politisk sikret eksklusivperiode på nye danske film i biograferne? Det er hvad brancheforeningen Danske Biografer lægger op til i en klumme på Altinget forud for det kommende filmforlig, som skal gælde fra 2024.

- "Derfor tror vi - i biografverdenen - også på, at streaming- og biografmarkedet er ved at finde hinanden, som tetris-brikker der nogle gange stabler sig ovenpå hinanden og ender med game over," skriver Michael Valentin, direktør for brancheforeningen Danske Biografer, i en klumme på Altinget. "Men hvis man tænker sig om, falder brikkerne på plads. Men her skal politikerne hjælpe med at stimulere det danske filmmiljø og forståelse for, at biograferne har filmene i en eksklusiv periode, hvor de i øvrigt tjener mange af pengene ind igen, til reinvestering i nye film. Det økosystem skal man passe på."

Michael Valentin påpeger, at biograferne har overlevet videoen, verdenskrige, digitalisering og corona, hvorfor han tror på en ny guldalder i de mørke sale. Det forventes, at der i Danmark bliver solgt 10 mio. billetter i 2022 mod ca. 13 mio. årligt inden corona.

 Læs også: Avis: Verdens anden-største biografkæde søger konkurs-beskyttelse


Kortere eksklusivitet

Under coronapandemien eksperimenterede flere filmstudier med varigheden på biografernes eksklusivitet samt simultanpremiere og eksklusiv streamingpremiere. En opgørelse foretaget af Flatpanels viser, at holdback-perioden, altså biografernes eksklusivperiode, er skrumpet markant for amerikanske film, mens danske film fortsat holdes i et jerngreb. Markedsudviklingen ønsker Danske Biografer nu tilsyneladende politikernes hjælp til at bremse. Filmforliget bør støtte produktionen af danske spillefilm, fordi biografer er "Danmarks største kulturudbyder", lyder argumentet, og fordi danske film bringer danskerne sammen. - "Det (er) altafgørende, at det kommende filmforlig tilgodeser produktionen af danske spillefilm, fordi det er vigtigt, at vi som lille sprogområde i et oversvømmet udenlandsmarked fortæller danske historier, på dansk," skriver Michael Valentin i Altinget. "Det giver en national sammenhængskraft og et fælles sprog på tværs af generationer og landsdele." - Kilde: AltingetFlere nyheder

Hvorfor du ikke bør bruge PlayStation og Xbox til streaming

05 Oct 2022 |

Disney+ understøtter nu 4K HDR på PlayStation 5

05 Oct 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i oktober

05 Oct 2022 |

LG lancerer 136" microLED TV. Pris? 2,25 mio. kroner

04 Oct 2022 |

Samsung Display fremviser OLED-skærm der kan trækkes ud

04 Oct 2022 |

Apple giver Will Smiths 'Emancipation' premiere i december

04 Oct 2022 |