Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOp mod 50 tjenester kan rammes: "Hårdeste streamingskat i EU" - FlatpanelsDK

Op mod 50 tjenester kan rammes: "Hårdeste streamingskat i EU"

19 Aug 2022 | Per Fanefjord Laursen |

Den såkaldte streamingskat – eller kulturbidrag – kommer også til at omfatte online filmudlejning og ikke kun abonnementstjenester som Netflix og HBO Max, som var ventet.

Det fremgår af lovforslaget, der netop er sendt i høring, og nu kigger mediemarkedet nøjere på politikernes planer.

Spørgsmålene meldte sig i maj bl.a. på Flatpanels: Hvem er det, der skal aflevere de 6%? Hvad er en streamingtjeneste, og hvordan definerer man en streamingtjeneste i Danmark? Spørgsmålene blev stillet af Anders Blauenfeldt, der har lang medie-tech erfaring hos TDC, YouSee og TV 2. 

Han, markedet og forbrugerne bliver nu lidt klogere på de mange spørgsmål, hvis man nærlæser lovforslaget. 

- "Det er et politisk ønske om, at vi gerne vil favne der, hvor det giver mening. Og jeg synes, at det giver mening, at man bidrager til den danske produktion, uanset om man har film på månedsabonnement eller i enkelt leje," oplyser kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau.

I foråret indgik et politisk flertal en aftale om et kulturbidrag til medietjenesteudbydere på 6% af tjenesternes omsætning i Danmark. Provenuet af kulturbidraget skal fordeles med 50% til en public service-pulje og 50% til at øge tilskuddet til danskproducerede film. 

Tjenester for online filmudlejning – eksempelvis Blockbuster – er også omfattet af skatten, og skyldes dels et politisk ønske. Men kulturministeren har også en juridisk vurdering i ryggen, oplyser hun.

- "Det her marked er så flydende, og inden for den samme virksomhed kan man have flere forskellige modeller," siger Ane Halsboe-Jørgensen. 


Stofa Android TV

Arkiv hos tv-distributører er undtaget, men der lægges op til at deres filmudlejning pålægges afgift. Foto: Stofa

Vi er lidt klogere på dette

Det fremgår, at streamingskat vil blive pålagt SVOD- og TVOD-tjenester rettet mod det danske marked (registreret herhjemme eller i EU). Reglen betyder, at tv-distributører med filmudlejning kan blive pålagt afgift. Det er uklart, hvordan det forholder sig ved distributørers andre filmudbud, der indgår som del af tv-pakke.
SVODSubscription Video-On-Demand,
abonnementstjenester
TVODTransactional Video-On-Demand,
ikke-premierefilm til køb/leje
PVODPremium Video-On-Demand,
premierefilm til køb/leje
Satsen bliver 6% af omsætningen ved såvel direkte som indirekte salg i fx tv-pakker. Afgiften pålægges streamingtjenesten, så distributører skal ikke betale streamingafgift ved gensalg af tjenester.  Ministeriet oplyser, at tjenester med omsætning på under 15 mio. kr. er undtaget for afgift. Tjenester med sport og nyheder er undtaget. Flow-tv er undtaget, dvs. at der ikke skal betales afgift af on demand-tjenester, der knytter sig til flow-indhold, catch-up, arkiv osv. Læs også: Inflationsramte forbrugere skruer ned for streaming Kulturministeriet forventer, at op mod 50 tjenester kan blive berørt af afgiften. Provenuet anslås til 180 mio. kr., netto 170 mio. kr. 

Hårdeste skat i EU

Kommunikationschef Ib Konrad Jensen fra brancheforeningen Danske Mediedistributører, der var kritiske under forhandlingerne, har nærlæst lovforslaget. Han hæfter sig ved flere ting: - "Bortset fra et enkelt punkt er vi ikke overraskede over lovforslagets konkrete indhold. Det stod klart med medieaftalen, at ambitionen hos regeringen og partierne bag var at indføre den hårdeste streamingskat i EU, og det er det, vi ser udmøntet i lovforslaget," siger Ib Konrad Jensen.  Han undrer sig bl.a. over, at regeringen også vil indføre streamingskat på udlejningstjenester, altså tjenester hvor man digitalt lejer en enkelt film eller en serie for en meget kort periode. Lige siden opfindelsen af VHS-bånd har danskerne haft mulighed for at leje film og se dem hjemme på TV'et, og der er blevet betalt skat, moms, rettigheder mm. Nu skal danskerne betale en særskat, fordi det marked er blevet digitaliseret. Læs også: Blankmedieafgift udvides til PC'er, smartphones mv. – Smart TV, bokse fritages

De fornuftige elementer i forslaget

Der er imidlertid visse undtagelser i aftalen, hvilket Danske Mediedistributører glæder sig over. - "Hvis vi skal glæde os over noget, er det, at on demand-tjenester, der baserer sig på indhold fra flow-tv er undtaget, og det samme gælder tjenester med sport. Alle distributører tilbyder catch-up af flow-tv, og det slipper vi heldigvis for at skulle beskattes af," siger Ib Konrad Jensen, og uddyber: - "Public service-udbydere er også undtaget, hvilket dog rejser en interessant problemstilling i forhold til TV 2 Play, som er en blanding af indhold fra hovedkanalen TV 2, der har public service status, og de kommercielle nichekanaler. Skal TV 2 nu til at dele sin tjeneste op?" Det blev en smal medieaftale i maj. Blå blok forlod forhandlingerne kort før aftalen faldt på plads. Det skete blandt andet fordi de blå partier ikke kunne acceptere kulturbidraget. Dermed kan hele lovforslaget nå at vakle, hvis det politiske flertal skifter ved et folketingsvalg i nær fremtid.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |