Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNGO'er advarer mod EU-plan om Netflix-betaling for internet-udbygning - FlatpanelsDK

NGO'er advarer mod EU-plan om Netflix-betaling for internet-udbygning

17 Jun 2022 | Rasmus Larsen |

34 organisationer skriver i et fælles brev, at EU's tanker om at tvinge Netflix, Google og andre til at betale for udbygning af teleinfrastruktur vil underminere netneutralitet.

Margrethe Vestager virker indstillet på at tvinge tech-giganter såsom Netflix, der står for en stor del af datastrømmen på internettet, til at bidrage økonomisk til at udbygge internet-infrastrukturen.

- "Jeg tror, der er et problem, som vi skal overveje med meget fokus, og det er problemet om retfærdigt bidrag til telekommunikationsnetværk," sagde Vestager i maj ifølge Reuters (oversat). "Fordi vi ser, at der er aktører, som genererer en masse trafik, der så muliggør deres forretning, men som faktisk ikke har bidraget til at muliggøre denne trafik. De har ikke bidraget til at muliggøre investeringerne i udrulningen af tilslutningsmuligheder. Og vi er i gang med at få en grundig forståelse af, hvordan det kunne muliggøres."

Det er et forslag, som telebranchen i mere end 10 år har forsøgt at få presset igennem via lobbyarbejde, men som hidtil er blevet afvist i EU.


Vækker bred bekymring

34 ikke-statslige organisationer, eller NGO'er, fra 17 lande advarer i et åbent brev om konsekvenserne. Brevet er sendt til konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-kommissær for det Indre Marked Thierry Breton. Det skriver Reuters. Organisationerne tæller bl.a. European Digital Rights, Civil Liberties Union for Europe, ARTICLE 19 og Electronic Frontier Foundation. Af brevet fremgår det, at en sådan model vil underminere netneutralitet, der sikrer, at internetudbydere ikke må blokere eller begrænse trafik for at prioritere udvalgte tjenester. - "At opkræve udbydere af indhold og applikationer for brugen af internetinfrastruktur vil underminere og være i konflikt med beskyttelsen af kerne-netneutralitet i EU," argumenterer organisationerne i brevet (oversat). - "EU's netneutralitetslov tillader europæere at bruge den båndbredde, de køber fra deres internetudbydere, som de ønsker – uanset om det er til Netflix, YouTube, Facebook eller til en lille lokal side eller tjeneste." - "Således bliver europæiske teleselskaber allerede kompenseret af deres egne internetservice-kunder for at transportere disse data over deres adgangsnetværk; de ønsker simpelthen at blive betalt to gange for den samme tjeneste."

Netflix har eget CDN

Tech-selskaberne lægger ikke nye kabler i jorden, men de bidrager allerede til at udbygge kapaciteten på internettet – den globale sammenkobling af netværk. Blandt andet Amazon, Apple, Google og Netflix har bygget og opererer egne CDN'er (Content Delivery Network), der distribuerer indhold til lokale servere i bl.a. bredbåndsudbydernes datacentre for at aflaste knudepunkter på internettet. Mindre aktører såsom DRTV betaler CDN-selskaber såsom Akamai for at distribuere de store datamængder. - Kilde: Reuters, Foto: CC-BY-4.0 EU 2019 via EPFlere nyheder

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i juli

04 Jul 2022 |

Nvidia Shield får HDMI ALLM, IMAX Enhanced, Nat-tilstand mm.

04 Jul 2022 |

Oversigt: Panasonic 2022 TV

01 Jul 2022 |

Samsung lancerer nye soundbarer inkl. 11.1.4-kanals flagskib

01 Jul 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Apple TV+ i juli

01 Jul 2022 |

Omstridt rettighedsaftale om dansk tv-produktion droppes

30 Jun 2022 |