Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSamsung taget i snyd med TV-benchmarks, lover software-opdatering - FlatpanelsDK

Samsung taget i snyd med TV-benchmarks, lover software-opdatering

03 Jun 2022 | Rasmus Larsen |

Samsung er blevet taget i at snyde ved at designe sine TV til at genkende og reagere på testmønstre brugt af anmeldere. Selskabet lover softwareopdateringer som løsning.

Anmeldere, kalibratorer og certificeringsorganer bruger typisk et 10% vindue, hvilket blot betyder, at det fylder 10% af skærmen. Heri måles adskillige niveauer fra sort til hvid samt et udvalg af farver. Samsung har designet sine TV til at genkende dette og andre hyppigt anvendte vinduesstørrelser, hvorefter TV'et justerer sit billedoutput for at få benchmark og målinger til at fremstå bedre og mere nøjagtige, end billedet i virkeligheden er. Når man bruger et ikke-standard vindue såsom 9% (intet andet ændret), kan snydealgoritmen omgås, så TV'et afslører sine virkelige billedegenskaber.

Det er bevidst snyd; et orkestreret tiltag for at vildlede anmeldere.

Vincent Teoh fra HDTVTest identificerede og dokumenterede problemet på Samsungs S95B QD-OLED TV. Flatpanels har sidenhen identificeret og dokumenteret problemet på Samsungs QN95B 'Neo QLED' LCD TV, hvor det bliver endnu værre.

QN95B ændrer ikke kun farver og gråtoner under HDR målinger for at fremstå meget nøjagtig, den booster også den maksimale lysstyrke kortvarigt med op til 80% fra ca. 1300 nits til 2300 nits. Dette er muligt fordi strømforsyningen kan sende korte boosts ind i miniLED-bagbelysningen – disse kan ikke opretholdes uden at beskadige panelet. I vores test af QN95B fandt vi ingen tegn på, at TV'et overstiger 1300 nits med ægte indhold, altså film, serier, spil osv.

Her er dokumentationen:


Skift imellem de to billeder og fokusér på 'EOTF' og 'Luminans' graferne til højre. Den gule linje er referencen (hvordan det bør være), mens den grå linje repræsenterer målingerne. Det faktum, at den grå linje ligger meget højere ved brug af 9% vindue-test betyder, at QN95B i virkeligheden har et markant over-lysnet billede generelt. Læg også mærke til, hvordan den maksimale lysstyrke (Y Max) er meget lavere, når man tester med et vindue på 9%. Læs vores fulde test for flere detaljer, herunder side-om-side foto og sammenligning med Sonys første miniLED LCD TV, X95K. Alle TV-producenter booster naturligvis farver og ændrer på, hvordan lyse og mørke scener ser ud for at få deres TV til at skille sig ud i butikslokalet. Hvis du synes godt om det, kan du blot vælge TV'ets 'Standard', 'Dynamisk' eller 'Vivid' profil. Men med sin dækmanøvre forsøger Samsung at narre anmeldere og andre parter.

Samsung svarer

Flatpanels bad Samsung Korea om at kommentere vores fund og sagen. Her er, hvad selskaber siger. - "Samsung er fortsat dedikeret til ubønhørlig innovation for at levere den bedste billedkvalitet til vores forbrugere," skrev Samsung HQ i en erklæring til Flatpanels (oversat). "For at give forbrugerne en mere dynamisk seeroplevelse vil Samsung levere en softwareopdatering, der sikrer ensartet lysstyrke af HDR-indhold på tværs af et bredere udvalg af vinduesstørrelser ud over industristandarden." Udtalelsen får det næsten til at lyde som om, at Samsung vil udvide sin snydealgoritme til at dække flere vinduesstørrelser, men det er naturligvis noget vi agter at undersøge igen i fremtidige anmeldelser. Selskabet lover, at en softwareopdatering udgives til QN95B "snart". Der kommenteres ikke på andre TV-modeller, som vi må antage har samme snydealgoritme indbygget. - "Opdateringen til S95B er blevet udført, og opdateringen til QN95B leveres snart," tilføjer Samsung HQ. Det er benchmark-snyd og det er langt fra første gang, at Samsung er blevet taget i det.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |