Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBiografformand: Simultan-premieren er død - FlatpanelsDK

Biografformand: Simultan-premieren er død

03 May 2022 | Rasmus Larsen |

Piratkopiering dræbte simultanpremieren. Sådan lød det fra formanden for de amerikanske biografers brancheforening. Streamingpremieren lever dog videre.

To års pandemi har været en hård omgang for biograferne, hvor bl.a. Disney, Universal og Warner har eksperimenteret med forkortet biografeksklusivitet, simultanpremiere i biografer og stuer samt eksklusivpremiere på streamingtjenester.

Simultanpremieren er dog død som forretningsmodel, mener biografformanden i USA. Det skriver Hollywood Reporter.

- "Jeg er glad for at kunne meddele, at simultan-udgivelse er død som en seriøs forretningsmodel, og piratkopiering er det, der dræbte den," sagde John Fithian, formand for National Association of Theatre Owners (NATO), på CinemaCon-messen (oversat). "Når en perfekt kopi af en film finder vej online og spredes, har det en meget skadelig effekt på vores branche."

Han uddyber:

- "Når man analyserer titel for titel, bliver det meget tydeligt, at stigningen i piratkopiering er mest drastisk, når en film er tilgængelig i hjemmet: Det er lige meget, om den er tilgængelig via premium video-on-demand eller abonnements video-on-demand."

- "Robuste biografvinduer beskytter mod piratkopiering. Hvis en stor titel, som folk råber på at se i biograferne, udgives for hurtigt i hjemmet og derefter piratkopieres, bliver fristelsen til at blive hjemme og se piratfilm større for mange potentielle biografgængere."


Disney The Premiere

Disneys Black Widow fik simultanpremiere, men danske biografer boykottede den

Streamingpremieren lever

Efter Warner Bros sidste år frigav samtlige film simultant i USA, er filmstudiet i 2022 blevet enig med biografer om eksklusivperiode på 45 dage. Før pandemien lå den såkaldte holdback-periode typisk på 90 dage i USA og 120 dage i gennemsnit i Danmark. Disney holder fast i en mere fleksibel tilgang, som sender visse film direkte på Disney+ uden biografpremiere, senest med Turning Red (Rød). Andre film spiller eksklusivt i biograferne i mellem 30 og 70 dage. Det viser en opgørelse fra Flatpanels. Disney planlægger streamingpremiere til bl.a. Pinocchio med Tom Hanks i hovedrollen. Apple TV+ og i særdeleshed Netflix sender film direkte på streaming udenom biograferne. Netflix giver i 2022 streamingpremiere til over 70 nye film, heriblandt den første danske film. Amazon har eksperimenteret med streamingpremiere, senest med Hotel Transylvania 4. Læs også: Antal film med eksklusiv streaming-premiere fordoblet siden 2017 Biograferne peger derimod på Spider-Man: No Way Home og The Batman som eksempler på, at biografpremiere stadig er vejen frem. I de kommende måneder får udskudte film såsom Top Gun: Maverick og Minions: The Rise of Gru biografpremiere. - Kilde: NATO via Hollywood Reporter

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |