Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNordisk Film bygger Nordens første 360° LED-scene til filmproduktion - FlatpanelsDK

Nordisk Film bygger Nordens første 360° LED-scene til filmproduktion

05 Apr 2022 | Rasmus Larsen |

Film- og serieskabere får uanede muligheder for at fortælle historier, siger Nordisk Film. Med LED-scenen kan en virtuel baggrund bag skuespillerne ændres med et tryk på en knap.

Fremtidens filmproduktion

I maj 2020 fortalte Disneys Lucasfilm om deres om deres arbejde med at filme The Mandalorian. For første gang tog man en gigantisk LED-skærm i brug bag skuespillerne. Den ansvarlige for visuelle effekter kaldte det et gennembrud. Snart får Nordisk Film en tilsvarende løsning. I Valby installeres en 360-graders LED-scene, som skal bruges til produktion af film, serier, musikvideoer og andre typer optagelser. Her kan skuespillere, scenografi og rekvisitter optages op imod levende fotorealistiske virtuelle baggrunde. - "I Nordisk Film ShortCut vil vi være helt i front, når det gælder om at tilbyde de nyeste teknologiske muligheder, og Virtual Production, hvor man blander digitale virtuelle verdener med optagelser på et filmset, bliver et vigtigt redskab for film- og tv-branchen. Vi ser bl.a. en efterspørgsel fra globale streamingtjenester, der de seneste år har bragt genreproduktioner med store budgetter til Norden, ligesom der generelt i det lokale film- og tv-produktionsmiljø er et stort ønske om at kunne rykke til grænserne for, hvad der kan lade sig gøre teknologisk og kreativt," siger Rikke Crosby, adm. direktør for Nordisk Film ShortCut. - "Vi har i Nordisk Film ShortCut de seneste fem-ti år skabt mange forskellige fantastiske verdener og visuelle effekter til film og serier for blandt andre Netflix. Derfor har vi indgående kendskab til VFX-arbejde og Virtual Production. Vi forstår mulighederne i en LED-scene, hvad man kan bruge den til kreativt, og vi kan være en stærk sparringspartner for produktionsselskaber og filmskabere med store ambitioner."

Nordisk Film LED-scene

LED-scenen bliver stor nok til at kunne huse køretøjer op til 15 meter i længden

Bæredygtig filmproduktion

LED-skærmen bliver 16 meter i diameter. Både vægge og loft beklædes med LED-skærme i modulform. Det vil sige, at hver af skærmens pixels består af tre lysdioder. Teknologien adskiller sig fra "LED TV" og "QLED TV", som er marketingudtryk for LCD-skærmteknologi. Verdens første LED TV på forbrugermarkedet blev lanceret i 2021 af Samsung, der kalder det microLED for at indikere, at lysdioderne er markant mindre, når de skal passe ind i TV-format. Læs også: Første kig: Samsung's 110" microLED TV LED-scenen kan erstatte bl.a. 'green screen'. Det er samtidig en mere fleksibel, bæredygtig og omkostningsbesparende måde at producere film og serier på, oplyser Nordisk Film. - "LED-teknologien er nu så avanceret, og med vores fulde 360° lyssætning vil vi med LED-scenen kunne gengive komplicerede scenarier fuldstændigt naturtro med perfekte refleksioner og naturalistisk lyssætning. Samtidig er der tale om en mere omkostningsbesparende og bæredygtig filmproduktion, da man ikke behøver at transportere store filmhold rundt i verden for at optage on location. Man kan på én dag optage scener, der udspiller sig på mange forskellige steder og i forskellige lande. Man kan også fuldstændig kontrollere lyset, så man f.eks. kan optage en scene med en solopgang otte timer i træk," siger Martin Madsen, Senior VFX Supervisor hos Nordisk Film ShortCut.

Nordisk Film LED-scene

Den virtuelle baggrund kan skiftes ved tryk på en knap

Indholdet til de virtuelle baggrunde skal udvikles vha. optagelser eller computersimulationer. Disneys Lucasfilm har bl.a. arbejdet med spilmotoren Unreal Engine for at skabe virtuelle baggrunde. - "Vi har de seneste år udviklet indhold til virtuelle baggrunde, og vi har planlagt og udført de ofte komplicerede optagelser, hvor live-action og virtuelt indhold skal spille nøje sammen. Nu er vi klar til at rykke grænserne for, hvad der kan lade sig gøre i Norden. Jeg er overbevist om, at vi med Nordens første fulde LED-scene vil få film og serier, der fuldstændigt vil kunne matche, hvad vi ser i de største internationale produktioner," tilføjer siger Martin Madsen. Nordens første 360-graders LED-scene konstrueres i samarbejde med Creative Technology. Det tager ca. fire måneder og den forventes klar til filmproduktion i august i år. Det blev ikke oplyst, hvad LED-scenen koster. Herunder ses Nordisk Films videopræsentation af mulighederne:Flere nyheder

Oversigt: Panasonic 2022 TV

01 Jul 2022 |

Samsung lancerer nye soundbarer inkl. 11.1.4-kanals flagskib

01 Jul 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Apple TV+ i juli

01 Jul 2022 |

Omstridt rettighedsaftale om dansk tv-produktion droppes

30 Jun 2022 |

Den danske tv-konflikt: "Grådigheden er ved at tage overhånd"

30 Jun 2022 |

LG vil udfordre Apple m.fl. med 'next-gen hjemme-fitness' app til TV

30 Jun 2022 |