Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonStreaming-skat: Får mediebrugere mere og bedre tv-drama? - FlatpanelsDK

Streaming-skat: Får mediebrugere mere og bedre tv-drama?

15 Feb 2022 | Per Fanefjord Laursen |

Der er delte meninger om kulturministerens forslag om en såkaldt streaming-skat, og det står ikke helt klart, hvad de danske streamingabonnenter helt konkret har at vinde.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lancerede forleden regeringens medieudspil, der bl.a. foreslår, at internationale streamingtjenester bliver pålagt at betale 5% af deres omsætning til en pulje, der kan fremme produktion af dansk film og tv. 

 Læs også: Regeringen vil pålægge bl.a. Netflix, HBO og Disney en 'streamingskat'

Målet er, at et såkaldt kulturbidrag fra streamingtjenesterne kan styrke produktion af indhold, der har udgangspunkt i dansk kultur, samfundsforhold og historie. Bidraget, der forventes at indbringe 75-125 mio. kroner, skal polstre public service-puljen samt forøge tilskuddet til dansk film. 


Delte meninger om streamingskat

Regeringens støttepartier tilslutter sig forslaget. Enhedslisten foreslår endda, at streamingtjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max betaler 10% i et kulturbidrag af deres indtjening i Danmark. SF foreslår 8%, mens De Radikale siger 7%.  Producentforeningen, der er branche- og arbejdsgiverorganisation for danske producenter af film, tv, m.m., er positive overfor regeringens forslag. Opbakningen er ikke kun økonomisk. - "Kulturbidraget er ikke blot et økonomisk bidrag. Ved at kanalisere midlerne fra kulturbidraget ind i Public Service-puljen og Det Danske Filminstitut sikres finansiering til at producere nyt indhold med rod i en dansk virkelighed," lyder argumentet i Producentforeningens medieudspil. Det Danske Filminstituts direktør Claus Ladegaard har også tidligere opfordret kulturministeren til at indføre en bidragspligt på de internationale streamingtjenester. 

Kulturbidraget ender hos abonnenterne

Men forslaget om at internationale streamingtjenester skal betale et kulturbidrag af deres omsætning til en fælles pulje, vækker undren andre steder. - "Man kan kalde det skat, kulturbidrag, eller hvad man vil, men logikken tilsiger, at stigende afgifter hos streamingtjenesterne kun ender ét sted – hos kunderne. Har man kun ét streamingabonnement, er det er en moderat prisstigning. Det kan være mere i de husstande, der har droppet alle tv-pakker og i stedet kun har streaming," siger tv-ekspert Keld Reinicke til Flatpanels. De danske Netflix-abonnenter betaler allerede mest for deres abonnement ifølge en undersøgelse fra Comparitech, november 2018.  De danske forbrugeres talerør, Forbrugerrådet, har ingen kommentarer til kulturministerens mediepolitiske initiativ, det gælder for alle sager, der vedrører skat, oplyser man til Flatpanels. Det Konservative Folkeparti er principielt imod en streamingskat. - "Det skal ikke udløse en ekstraskat at se HBO eller Netflix. Vi betaler allerede en meget høj skat i Danmark, og vi betaler ovenikøbet også skat til at drive DR. Der er ikke også behov for en skat på streaming," skriver partiet. "Det vil i givet fald være en skat på unge, som streamer mere end de ældre generationer. Og der er ingen grund til at indføre nye skatter, som vil gøre det dyrere at være dansker, lyder det på partiets hjemmeside."

Streamingskat

Streamingtjenester er allerede underlagt en 30% indholdkvote af EU. Illustration: Flatpanels

Streaming giver store momsindtægter

Streamingekspert Claus Bülow Christensen var tidligt skeptisk overfor regeringens forslag. I hans optik er streamingtjenester allerede store bidragsydere til det danske samfund; de tilfører mange millioner kroner til samfundskagen i form af momsindtægter og investeringer i solide tv-produktioner – med Netflix’s seneste kriminalserie Kastanjemanden som lysende eksempel. Den hentede forleden fire Robert-priser. - "Det er svært at forudse, om man kan finde politisk enighed om en såkaldt streamingskat eller kulturbidrag på 5%. Og spørgsmålet er – giver det overhovedet mening med en ny skat?" sagde Claus Bülow Christensen til Flatpanels lige før jul. - ”De store udenlandske streamingtjenester genererer allerede store momsindtægter til statskassen – mit estimat er 175 mio. kroner – og det er allerede en del af deres vækststrategi at investere i danske produktioner. Faktisk så meget, at produktionsmiljøet jo er temmelig hårdt presset på kapacitet."

Netflix håber på dialog med ministeren

Netflix, der også står bag juleserien Nisser og serierne Chosen, Elves og Ragnarok, oplyser til Flatpanels, at Danmark regnes som et vigtigt land, og at man er dedikeret til at bidrage med lokale historier til de danske medlemmer, til økosystemet og dets talenter. - "Vi vil følge interesseret med i forhandlingerne og blive klogere på detaljerne i udspillet – og vi håber at få mulighed for at tage del i en konstruktiv dialog," siger en talsperson fra Netflix til Flatpanels. Tv-ekspert Keld Reinicke har også lidt svært ved at se logikken i kulturministerens udspil set i lyset af realiteterne. - "Hvad er formålet? Der produceres dansk tv-indhold – ikke mindst drama – for fuld kraft, fordi det er værdifuldt content for tv-stationer og streamingtjenester. Faktisk er budskabet fra branchen ifølge mine kilder, at produktionsprisen for en tv-serie nu er højere på grund af begrænset kapacitet og høj efterspørgsel. Under alle omstændigheder er det en skat eller afgift, der især rammer unge mediebrugere, der klart har flest abonnementer og bruger dem mest."

Pas på utilsigtede konsekvenser

TV 2 og TV 2 Play anerkender, at regeringen med den planlagte streamingskat-model gør en indsats for at friholde tjenester med meget dansk indhold for ekstra omkostninger. Men TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, jubler ikke ved udsigten til, at hendes internationale konkurrenter kan blive påført at betale et kulturbidrag på 5%.  - "Streamingskat er komplekst. Vi opfordrer politikerne til at få tilvejebragt et solidt og fyldestgørende beslutningsgrundlag for en streamingskat, så man undgår utilsigtede effekter og konsekvenser," siger TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, og opfordrer til opmærksomhed på overophedningen i tv-produktionsbranchen.  Hun henviser også til, at der er aldrig før, er produceret så meget dansk indhold, og der lige nu er en betydelig overophedning i produktionsmiljøet. Det presser priserne for tv-produktioner i vejret. 

Skat eller kulturbidrag

Regeringens planer om at indføre et kulturbidrag kan også møde modstand fra en helt anden kant. Det er muligvis i direkte strid med en ny stor international skatteaftale, vurderer en række juridiske eksperter over for Politiken. En OECD-aftale, som Danmark og 136 andre lande indgik i efteråret, kan spænde ben. Aftalen går på, at der ikke skal indføres nye skatter på digitale tjenester, før der findes en løsning på problemer med virksomheder, der ikke betaler tilstrækkelig skat. Kulturministeren afviser dog, at forslaget vil komme i konflikt med den internationale skatteaftale, fordi kulturbidraget ikke går direkte i statskassen, men placeres i puljer.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |

'Dybet', 'Aliens', 'Titanic' og 'Livsfarlig løgn' endelig klar i 4K i Danmark

26 Mar 2024 |

Disney Sjov vender tilbage på dansk tv

26 Mar 2024 |

webOS 23 udrulles nu til 2022 LG C2, CS, G2 OLED TV

26 Mar 2024 |