Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHer er QD-OLED: Mere lysstærk og farverig end WOLED - FlatpanelsDK

Her er QD-OLED: Mere lysstærk og farverig end WOLED

05 Jan 2022 | Rasmus Larsen |

QD-OLED er mere lysstærk med op til 1500 nits højlys og mere farverig med op til 90% Rec.2020 sammenlignet med LG Displays WOLED-teknologi, ifølge Samsung Display. Vi så skærmene i aktion.

QD-OLED specifikationer

Flatpanels er netop kommet ud fra en teknologipræsentation af QD-OLED med Samsung Display på CES 2022. Vi har flere detaljer at dele senere, men her er nogle af de tal og egenskaber, som blev nævnt, demonstreret og målt. Samsung Display vil indledningsvis masseproducere 55- og 65-tommer QD-OLED paneler til TV (Sony A95K, Samsung) samt et 34-tommer panel til monitorer (Alienware, Samsung). Det er planen for det første år, hvorefter Samsung Display vil tage en beslutning om andet år og fremefter baseret på tilbagemeldinger fra partnere og markedet.

QD-OLED demo

Fra præsentationen med Samsung Display. Foto: Flatpanels

Modsat LG Displays WOLED-panelteknologi som pt. sidder i alle OLED TV på markedet, så bruger Samsung Displays QD-OLED en blå OLED med røde og grønne kvanteprikker (quantum dots) som konvertere – ikke filtre. Det muliggør renere farver og Samsung demonstrerede fordelene ved at sammenlige panelerne side-om-side. Samsung Display hævder 90,3% dækning af Rec.2020 farverummet for 55- og 65-tommer QD-OLED TV-paneler og 80,7% Rec.2020 for deres 34-tommer monitor-panel. Vi skal naturligvis teste skærmene før vi kan bekræfte. LG Displays WOLED ligger på omkring 69-72% Rec.2020, baseret på vores egne målinger og afhængigt af TV-mærket. Hvad Samsung Display derimod målte under demonstration var højlys (hvid), hvilket rammer over 1000 nits på et 10% vindue (10% af skærmen er hvid, resten er sort). Det kan sammenlignes med omkring 700-1000 nits på LG Displays WOLED-panel. QD-OLED skulle ramme 1500 nits på et 3% vindue, ifølge selskabet, men det blev ikke målt under demonstrationen. Monitor-panelet skulle ramme 1000 nits (3% vindue) og 450 nits (10% vindue). I fuldskærm skulle lysstyrken være 200 og 250 nits for hhv. QD-OLED TV og monitorer.

QD-OLED demo

Fra præsentationen med Samsung Display. Foto: Flatpanels

Sort er mere eller mindre identisk med LG Displays WOLED-paneltype, så i bund og grund lover Samsung Display et endnu større dynamikområde i billedet. Vi har en del tanker og indtryk at dele på dette område senere. Den første generation af QD-OLED paneler er 10-bit med en maksimal opdateringsfrekvens på 144Hz for TV og maksimalt 175Hz for monitorer. Dette er dog ikke grænsen. Fremtidige generationer kan nå meget højere, hvis det bliver nødvendigt. WOLED har allerede meget brede betragtningsvinkler, men QD-OLED har endnu bredere betragningsvinkel fordi det er en top-emissions 'lambertian' udsender. Det blev demonstreret på overbevisende manér, men det er måske ikke den vigtigste faktor. En mere interessant fordel ved denne panelstruktur er, at QD-OLED har synligt færre refleksioner i skærmen. Og det er ikke pga. en særlig overfladebehandling, bekræfter Samsung Display. Vi har meget mere at berette om responstid og bevægende billeder, burn-in risiko, farver, HDR, VRR og naturligvis vores generelle indtryk af billedet. Hæng på.

QD-OLED demo

Hvad er hvad? Gæt men læg ikke for meget mening i vores smartphone-foto. Foto: Flatpanels

QD-OLED demo

QD-OLED monitor sammenlignet med en typisk LCD monitor. Foto: Flatpanels
Flere nyheder

Kan YouSee Play betale sig?

23 Sep 2022 |

Google lancerer ny Chromecast med Google TV og 1080p HDR

23 Sep 2022 |

Førende produktions-selskaber frygter fortsat produktionsboykot

23 Sep 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i oktober

22 Sep 2022 |

Google vil udbrede licensfrie alternativer til Dolby Vision & Atmos

22 Sep 2022 |