Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste lyt: Spatial Audio i film & Dolby Atmos musik på Apple TV 4K - FlatpanelsDK

Første lyt: Spatial Audio i film & Dolby Atmos musik på Apple TV 4K

08 Jun 2021 | Rasmus Larsen |

Her er vores første oplevelser med Dolby Atmos-musik på Apple TV 4K og HomePod samt 'Spatial Audio' (rumlig lyd) med AirPods, der lander med tvOS 15 senere på året.

Spatial Audio til film

Beta-udgaven af tvOS 15 gør Apple TV 4K i stand til at sende 'Spatial Audio', eller rumlig lyd, til AirPods. Systemet har hidtil været forbeholdt iOS-mobilenheder. På Apple TV 4K er Spatial Audio designet til at fungere med stereo op til Dolby Atmos. Kontrolcentret har fået en ny AirPods-menu, hvorfra man kan aktivere Spatial Audio og se lydkilden. Med indhold i stereo-lyd kan tvOS 15 "spatialize stereo" og spore hovedbevægelser. Med indhold i surround- og Atmos-lyd kan der skabes en mere indlevende lydoplevelse i AirPods.

Spatial Audio Apple TV

Ny AirPods / Spatial Audio menu på Apple TV 4K

Hovedbevægelser registreres korrekt. Når man drejer hovedet, vil man med det samme høre TV-lyden rykke mod højre eller venstre, afhængigt af, hvor TV'et er placeret ift. lyttepositionen. Eftersom der ikke er en UWB-chip (Ultra Wide-Band) i Apple TV 4K, så bestemmer AirPods lokationen af din TV-skærm ved at antage, at du kigger på TV'et, når du trykker play. Hvis du ikke kigger ligefrem, så vil retningsbestemmelsen gå i koks.

Spatial Audio Apple TV

Spatial Audio på Apple TV 4K

'Spatialized stereo', eller 'Tilpas stereo til hjemmet' på dansk, lyder i praksis som et udvidet stereoperspektiv med sporing af hovedbevægelser. Indhold i Dolby Atmos derimod lyder virkelig godt i AirPods Pro. Man får en omsluttende lydoplevelse med mange detaljer og lyde fra forskellige retninger. Ud over subwoofer-bas, så slår lydoplevelsen mange Atmos-soundbarer. Vi oplevede til tider udfald i lyden og efter at have lyttet til Dolby Atmos musik for derefter at gå tilbage i Apple TV appen, så ophørte sporing af hovedbevægelser med at virke (det virker igen efter AirPods har været tilbage i hylstret i noget tid) – Spatial Audio er stadig under udvikling i tvOS 15 beta. Vi tilføjer lidt mere i vores kommende anmeldelse af Apple TV 4K (2. generation).

Spatial Audio Apple TV

Spatial Audio på Apple TV 4K

Dolby Atmos musik

Apple har desuden trykket play på Dolby Atmos musik i Apple TV 4K, HomePod og visse iOS-enheder. Det udrulles gradvist (fra serveren) i Apple Music appen på kompatible enheder, som kører iOS og tvOS 14.6. Hvis du ikke er bekendt med Atmos, så er det objekt-baseret lyd, hvor hver særskilt lyd kan kodes som et objekt; basgang, stemmer, instrumenter, effekter osv. Det er i modsætning til kanal-baseret lyd, som mikses på forhånd til fastsatte kanaler: stereo, 5.1 osv. Objekt-baseret lyd kan være mere omsluttende, detaljerigt og fordybende – men også mere gimmick-agtig. Det skalerer bedre, hvilket gør lydformatet mere fleksibelt. En Dolby-dekoder i din receiver eller højttalersystem afgør, hvordan lydobjekterne skal fordeles imellem dine højttalere.

Dolby Atmos  Apple TV

Dolby Atmos musik på Apple TV 4K

Apple siger, at "tusindvis af numre vil være tilgængelige i Rumlig Lyd med Dolby Atmos ved lancering, og flere tilføjes regelmæssigt". Du kan bekræfte, om du modtager Dolby Atmos på 'Afspiller nu'-fanen (visse numre afspilles i Dolby Atmos selvom logoet mangler ude på hovedsiden). Med et par HomePod-højttalere tilsluttet Apple TV 4K giver Atmos generelt musikken et bredere perspektiv og flere detaljer. To HomePods formår at placere lyd lavere og højere (dog ikke loftniveau) ift. lyttepositionen. De formår også at placere lyd bredt mod venstre og højre samt i center-position. Særligt den virtuelle center-kanal lyder umådeligt ægte.

Dolby Atmos  Apple TV

Dolby Atmos musik på Apple TV 4K

Afhængigt af sangen, hører vi lyde og detaljer, som vi ikke førhen har noteret os; hvisken bagfra (prøv Stargirl Interlude), fuglekvidder, underliggende instrumenter. Andre sange er mikset ganske anderledes i Atmos. The Weeknds numre gør brug af Atmos til at underbygge den mørke atmosfære og på subtil vis drage lytteren endnu længere ind. I Kanye Wests Black Skinhead eller Lady Gagas Born this Way benyttes Atmos i større grad til en masse surround-effekter, hvilket kan blive for gimmick-agtigt. Med AirPods Pro er Atmos-effekten endnu bedre. Musik bliver mere indlevende pga. bedre positionering af lyde samt flere detaljer i lydbilledet – det giver en følelse af nærvær. Meget af det er simuleret, men effekten er bedre og mere præcis end på et par HomePod-højttalere. Det er ikke vores første oplevelser med musik i Dolby Atmos – det findes bl.a. på Tidal – så vi var lidt skuffede over at konstatere, at nogle af vores yndlingsnumre til at teste Atmos-musik mangler på Apple Music. Hvis du får muligheden, så prøv at lyt til The Doors' Riders on the Storm, hvor regndråberne rammer gulvet. Understøttelse af tabsfri (lossless) lydkvalitet lanceres senere på året på HomePod og lader til at være klar på Apple TV 4K nu med tvOS 14.6.Flere nyheder

Samsung Display starter produktion af 90Hz OLED til laptops

16 Sep 2021 |

2021 TV Shootout: Sony A90J vinder 'King of 4K TV' – LG ZX er 'King of 8K TV'

15 Sep 2021 |

Apple TV+ giver smugkig på efterårets nye serier & film

14 Sep 2021 |

Sonos lancerer Beam (Gen 2) soundbar med Dolby Atmos & eARC

14 Sep 2021 |

DTS-support på vej til Sonos Arc, Playbar, Beam & andre produkter

14 Sep 2021 |