Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMedie: Disney & Warner i opgør med danske biografers eksklusiv-periode - FlatpanelsDK

Medie: Disney & Warner i opgør med danske biografers eksklusiv-periode

05 May 2021 | Rasmus Larsen |

Warner Bros har reduceret danske biografers eksklusivperiode fra 122 til 28 dage, skriver mediet Ekkofilm. Disney bevæger sig mod simultanpremiere.

En kamp om eksklusivitet

Biografer har traditionelt holdt nye, store film i et jerngreb. I Danmark har eksklusivperioden typisk været 4 måneder. Først herefter har filmen kunnet opleves hjemme i stuerne. Coronavirus har imidlertid fremskyndet en udvikling, som var undervejs: Kortere eksklusivperiode til biografer, og i visse tilfælde simultanpremiere i biografer og på streamingtjenester. Warner Bros har nu ændret biografernes eksklusivperiode fra 122 til 28 dage i Danmark, hvilket har fået Nordisk Film Biografer til at afvise at vise Godzilla vs. Kong og Tom & Jerry. Det skriver mediet Ekkofilm. Filmen står heller ikke til at få premiere hos CinemaxX, som er den anden store danske biografkæde. - "Warner har stort set ikke ændret på de kommercielle vilkår, så vi skal stadig betale det samme beløb for at vise filmen," siger Casper Bonavent, direktør for Nordisk Film Biografer, til Ekkofilm. "Biografperioden er vigtig for biograferne, fordi det er en del af de samlede kommercielle betingelser mellem biografer og filmudlejere. Ændres biografernes periode, ændres andre kommercielle betingelser, herunder også filmlejen. Det mener vi er rimeligt. Vi tager det derfor nu film for film." Opgøret i Danmark kommer i kølvandet på beslutningen om at give samtlige Warner-film fra 2021 simultanpremiere i biografer og på HBO Max i USA. Nordisk Film Biografer og CinemaxX forhandler stadig med parterne, tilføjer Ekkofilm.

Godzilla vs. Kong

Godzilla vs. Kong står kun til at få biografpremiere i Ikast, Løgstør og Valby

Disney går skridtet videre

Disney ønsker tilsyneladende at løsrive sig fuldstændig. Konflikten betyder, at Oscar-vinderen Nomadland ikke vil kunne ses i Nordisk Film- og CinemaxX-biografer. Filmen er produceret af Searchlight Pictures, som Disney ejer efter opkøbet af 21st Century Fox. Allerede inden premieren på Nomadland stod det klart, at Disney har ændret kurs. Selskabet meldte i oktober 2020 ud, at streaming nu er "primært fokus" foran biografer. Selskabet har givet Mulan, Raya og den sidste drage og Soul (Sjæl) premiere på Disney+. Tema: Biografer vs. streaming I den kommende tid får Black Widow, Luca, Cruella, Pinocchio, Disenchanted og Peter Pan enten eksklusiv eller simultanpremiere på Disney+. Om de film, som er planlagt til simultanpremiere, vil være at finde i de største danske biografer, vil afhænge af, om biograferne accepterer Disneys betingelser.

“En gave til publikum”

Danske biografer slår i morgen den 6. maj igen dørene op efter 5 måneders tvungen nedlukning. Det vil være med restriktioner og krav om corona-pas. Ved genåbningen får Druk, Retfærdighedens ryttere og Lille Sommerfugl repremiere. De to sidstnævnte har under nedlukningen været holdt fra hjemmemarkedet, hvilket Nordisk Film betegner som en gave til biograferne og publikum. - "Det er en gave til biograferne og deres publikum at både Zentropa og Snowglobe har haft is nok i maven i så mange måneder til ikke at sende deres film ud på Home Entertainment-markedet. Dermed får det danske biografpublikum nu en ny mulighed for at opleve disse to fremragende film lige der, hvor de skal – i biografmørket," siger Frederik Honore, Market Director hos Nordisk Film Distribution. - Kilde: Ekkofilm, Danske biografer, ebillet.dk



Flere nyheder

Ingen 120Hz Dolby Vision gaming på Xbox? LG, Sony & Panasonic svarer

17 Jun 2021 |

Apple Mac får VRR-support for mere flydende gameplay

16 Jun 2021 |

Ingen planer om reklamer på Disney+, siger topchef

16 Jun 2021 |

SF Kids lukker og indholdet rykkes til C More

16 Jun 2021 |

Xbox ræser mod next-gen med 'største eksklusive spil lineup hidtil'

15 Jun 2021 |