Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKøber man film digitalt? Apple & Amazons brug af 'køb'-knap skal for retten - FlatpanelsDK

Køber man film digitalt? Apple & Amazons brug af 'køb'-knap skal for retten

25 Apr 2021 | Rasmus Larsen |

Et massesøgsmål mod Apple iTunes om brugen af betegnelsen "køb" på digitalt indhold har fået grønt lys til at fortsætte i USA. En lignende retssag mod Amazon er under opsejling.

"Køb" og "leje" af film

Når man søger adgang til film á la carte på digitale filmtjenester som Amazon Prime (USA), Apple TV (iTunes), Blockbuster og Google Play mødes man af ordene "lej" og "køb" – "buy" og "rent" i USA. Men køber man filmen i betegnelsens egentlige forstand? En gruppe forbrugere i USA mener ikke, at det er tilfældet idet Apple kan tilbagekalde adgang. De mener derfor, at det er misvisende. Det skriver CourtHouseNews og andre amerikanske medier. - "Selvom nogle forbrugere måske er heldige og aldrig mister adgang til noget af deres betalte indhold, kan andre måske en dag opleve, at deres digitale indhold er væk for evigt. Uanset hvad har alle forbrugere betalt for meget for det digitale indhold, fordi de faktisk ikke er ejere af det digitale indhold som fremført af sagsøgte," fremgår det af klageskriftet. - "Ligesom Best Buy (amerikansk elektronikbutik, red) ikke kan trænge ind i en persons hjem for at overtage DVD-fimen, som en person har købt fra dem, skal sagsøgte ikke være i stand til at fjerne eller tillade fjernelse af digitalt indhold fra sine kunder." Amazon, som administrerer en af de største filmbutikker i USA, står overfor en lignende men dog særskilt retssag.

iTunes køb

Blade Runner 2049 på den danske iTunes

De indledende øvelser

I de indledende øvelser har en forbundsdommer i Californien fritaget Apple for beskyldninger om falsk markedsføring og unfair konkurrence. Forbrugernes sag om "køb"-knappen samt overbetaling kan dog fortsætte. I sit forsvar modstrider Apple ikke, at muligheden for at trække indhold tilbage eksisterer. Apple peger imidlertid på, at brugeren kan downloade film til en PC-harddisk, hvilket sikrer, at man ikke mister adgang. Muligheden for download er bundet op på Apple TV app’en – tidligere iTunes – med kopisikring på indholdet. Film kan downloades i 1080p HD, men ikke i 4K HDR og Dolby Atmos. Download virker ikke på TV-produkter som Apple TV-boksen og Smart TV. Apple kalder desuden rapporten fra Forbes, som massesøgsmålet primært tager udgangspunkt i, for "misvisende". Artiklen er denne. Det viste sig senere, at brugeren havde bedt Apple om at skifte region på sin iTunes-bruger fra Australien til Canada. En mindre pulje film var ikke tilgængelige fra den canadiske butik. At en tjeneste mister rettighederne til at udbyde en film, er heller ikke lig med, at filmen forsvinder hos brugeren. Konkret for Apple iTunes forbliver film typisk i brugernes katalog til streaming på alle enheder, selv hvis Apple ikke længere udbyder titlen til nye kunder.

Sagen skal for retten

Apple peger på, at forbrugerne i massesøgsmålet ikke har mistet adgang til indhold. Det bestrides ikke af modparten, men dommeren køber ikke præmissen. Det påpeges, at det ikke er det, som sagen handler om, hvorfor retssagen får lov at fortsætte. - "Apple hævder, at 'ingen rimelig forbruger ville tro', at købt indhold ville forblive på iTunes-platformen på ubestemt tid," skriver dommeren. "Men i almindelig brug betyder udtrykket 'køb' at erhverve besiddelse af noget. Det synes plausibelt, i det mindste i beslutningen om at afvise sagen, at rimelige forbrugere ville forvente, at deres adgang ikke kan tilbagekaldes." - "Sagsøger hævder, at han ikke ville have været villig til at betale så meget for indholdet, om noget, hvis han ikke var blevet vildledt af Apples urigtige fremstillinger om hans evne til på ubestemt tid at få adgang til dette indhold. Denne økonomiske skade er konkret og virkelig, ikke spekulativ, som Apple hævder." - Kilde: CourtHouseNews, Hollywood ReporterFlere nyheder

Ingen 120Hz Dolby Vision gaming på Xbox? LG, Sony & Panasonic svarer

17 Jun 2021 |

Apple Mac får VRR-support for mere flydende gameplay

16 Jun 2021 |

Ingen planer om reklamer på Disney+, siger topchef

16 Jun 2021 |

SF Kids lukker og indholdet rykkes til C More

16 Jun 2021 |

Xbox ræser mod next-gen med 'største eksklusive spil lineup hidtil'

15 Jun 2021 |