Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDisneys historiske biografrekord vidner om potentialet i Disney+ - FlatpanelsDK

Disneys historiske biografrekord vidner om potentialet i Disney+

19 Dec 2019 | Rasmus Larsen |

Disney har i 2019 slået biografrekord med en omsætning på over 10 mia. dollars i biografer verden over. Et svimlende tal, som dog samtidig vidner om langt større potentiale i streamingtjenesten Disney+.

Disney-film i biograferne

Filmstudier har i årtier tjent en afgørende portion af deres omsætning på biograffremvisning. Der kom senere fysiske formater (VHS og skiver) og tv-kanaler til, men det ændrede ikke på biografernes dominans. Med fremkomsten af streamingtjenester begynder forretningsmodellerne for film dog nu at ændre sig på afgørende vis. 10 mia. dollars (ca. 67 mia. kroner) er et svimlende beløb. Det er hvad Disneys film såsom Toy Story 4, Aladdin og Avengers: Endgame har omsat for i biografer verden over i 2019 indtil videre. Beløbet vil stige yderligere, da Frozen 2 stadig kører i biograferne og Star Wars: The Rise of Skywalker får premiere inden længe. Disney er således blevet det første studie i historien til at overgå 10 mia. dollars i biografindtægter på et år. Læs også: HDR i biografen kan kræve opgør med traditioner Men det er langt fra hele beløbet, som ryger ned i foret hos Disney. Man siger normalt, at den ene halvdel går til studiet og den anden halvdel går til biograferne. Det forlyder, at Disney med The Last Jedi krævede en andel på 65%, hvilket er uhørt i branchen. Med Disneys styrke in mente, så vil deres gennemsnitlige andel formentlig ligge et sted mellem 50-60% af indtægterne, altså ca. 5-6 mia. dollars i 2019. En opgørelse fra mediet Variety over biografsektoren i USA viser, at Disneys andel af biografomsætningen stiger i et amerikansk biografmarked, der i 2019 dog totalt set er faldet med 17% ift. 2018. De globale tal kendes endnu ikke.

Biografbranchen i USA Kilde: Variety

Potentialet i Disney+ ift. biografer

5-6 mia. dollars er stadig et svimlende beløb, men ikke større end Netflix's omsætning på 3 måneder. I 3. kvartal 2019 omsatte Netflix for 5,245 mia. dollars og i 4. kvartal 2019 forventes omsætningen at lande på 5,442 mia. dollars. Det fremgår af regnskabet. Netflix's omsætning for hele 2019 står til at overgå 20 mia. dollars. Netflix's omsætning dækker naturligvis over meget andet end filmaktiviteterne og Disney har andre aktiviteter end biografforretningen, men tendensen er klar. Hvis Netflix kan holde vækstkadencen, så vil selskabets omsætning indenfor få år overgå hele den globale biografsektor. Altså én streamingaktørs omsætning. For 10 år siden fandtes Netflix slet ikke som streamingtjeneste. Det er en voldsom markedsudvikling, som vi seere er vidne til. Læs også: Netflix om Disney+, Apple TV+: Vil fremskynde overgang fra lineært tv 'Home Entertainment'-sektoren, der dækker bl.a. filmskiver og streaming (men ikke tv-pakker), overhalede tidligere i årtiet biografer, målt på omsætning, på trods af et næsten fuldstændigt kollaps i salget af DVD og Blu-ray. Og skellet vokser hvert år. Sidste år udgjorde Home Entertainment (tv-pakker ekskluderet) således 58% af omsætningen i branchen mod biografernes 42%. Tallene for 2019 udkommer som del af MPAAs årlige rapport i foråret 2020.
Således vidner Disneys historiske biografrekord om et langt større potentiale i Disney+. På lanceringsdagen tiltrak Disney+ 10 mio. abonnenter. Kan samtlige brugere omdannes til betalende abonnenter, så vil den månedlige omsætning fra lanceringsdagen være på 70 mio. dollars - 840 mio. årligt. Når man krydser 65 mio. abonnenter, så vil omsætningen fra Disney+ overgå Disneys biografrekord. Seerpotentialet for verdensomspændende streamingtjenester i denne klasse er naturligvis langt større end 65. mio. abonnenter. Allerede i dag har Netflix over 158 mio. abonnenter. Læs også: Dansk Disney+ står til at koste 59 kr/md. Disney prioriterer fortsat biograferne ved at udgive film eksklusivt. Når nye grene af en forretning overgår ældre grene, så skifter prioriteringerne dog ofte. Hvis Disney ikke begynder at vriste sig fri af biografernes jerngreb, så bliver de ikke samme magtfaktor i næste fase af underholdsningsbranchen. Så hvor længe går der før nye Disney-film kommer på Disney+ samtidig med biograferne? - Kilde: Disney, Netflix-regnskaber, Variety, SlashfilmFlere nyheder

Nokia gør comeback som TV-mærke i Danmark

04 Dec 2020 |

Vinderen af LG GX OLED er...

04 Dec 2020 |

Officielt: HBO Max erstatter HBO Nordic i 2021

04 Dec 2020 |

Warner vil streame alle 2021-film samtidig med biograf-premiere i USA

04 Dec 2020 |

Discovery+ erstatter Dplay til januar

03 Dec 2020 |

'Ringenes Herre' klar i 4K HDR & Dolby Atmos i Danmark

02 Dec 2020 |