Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMinimumskrav til 8K TV defineret - FlatpanelsDK

Minimumskrav til 8K TV defineret

31 Aug 2019 | Rasmus Larsen |

8K Association, der tæller Hisense, Panasonic, Samsung og TCL, har defineret ‘performance specifications” for 8K TV, der bl.a. skal have HDMI 2.1. Et logo offentliggøres senere.

8K TV med HDMI 2.1

På CES-messen i januar 2019 tog en gruppe selskaber hinanden i hænderne og dannede 8K Association (8KA). Hisense, Panasonic, Samsung og TCL er blandt de 16 medlemmer, mens andre store spillere som LG og Sony indtil videre står udenfor. Forud for IFA 2019 i Berlin har 8K Association annonceret en specifikationspulje, som 8K TV skal opfylde, hvis de vil skilte med et nyt logo, som afsløres senere. Der etableres i den forbindelse et certificeringsprogram. - "Defining the key attributes for an 8K TV specification demonstrates the 8KA’s focus to quickly define a critical step in the growth in next-generation video technology," sagde chefen for 8KA, Chris Chinnock. "To reach this milestone is a great testament to the cooperative spirit the members of the 8K Association enjoy along with our shared enthusiasm for the 8K ecosystem expansion." Kravene er som følger:

8K Association - minimumskrav til 8K TV

Opløsning: 7680 x 4320 pixels Input billedfrekvens: 24p, 30p og 60p billeder per sekund Lysstyrke på skærm: Mere end 600 nits højlys Codec: HEVC Interface: HDMI 2.1 Yderligere ydelses- og interface-specifikationer (tilgængelige for medlemmer)

Hvad det indebærer

Et 8K TV skal have en opløsning på 7680×4320 pixels (16:9 format) - naturligvis. Af de annoncerede specifikationer fremgår ingen krav til den effektive opløsning, men 8KA siger, at yderligere specifikationer er tilgængelige for medlemmer. Vi kan således ikke afvise, at der er fokus på problemet, men nogle af de første 8K TV bruger ‘sub-pixel rendering’, eller ‘dithering’, til at forbedre betragtningsvinkler på bekostning af den effektive opløsning. Herudover skal et 8K TV være i stand til at modtage 60p billeder per sekund. Skærmen skal også være udstyret med HDMI 2.1 port, hvilket kræves for at kunne modtage video i 8K60. Det udelukker nogle af de nuværende 8K TV, som er lanceret med HDMI 2.0, der er begrænset til 8K30. Læs også: Hvorfor du ikke skal købe 8K TV i 2019 8KA specificerer videre HEVC som codec for 8K-video - altså videokomprimeringsformatet. HEVC anvendes allerede til 4K-video, men kan også håndtere 8K. Mange stemmer i branchen mener dog, at et nyt codec er nødvendigt for at kunne muliggøre distribution af 8K-video ud i stuerne.

 Samsung 8K Q950R

Afslutningsvis specificeres “mere end 600 nits højlys” til HDR. Desværre er specifikationen, som promoveres overfor forbrugerne, ikke suppleret af krav til kontrast eller sortniveau. 8KA siger dog, at deres “tech spec includes specifications for 8K Input Parameters (bit depth, frame rate, chroma sub-sampling), Display Performance (resolution, peak brightness, black level, color gamut, white point), and the Interface & Media formats (High Dynamic Range, codec)”. Uden kontekst er et talt for maksimal lysstyrke næsten meningsløst idet moderne LCD TV nemt kan skrue op for bagbelysningen for at ramme lysniveauet, men på bekostning af sortniveau og andre faktorer. 8K Association er en “gruppe af selskaber med fokus på at sikre vækst indenfor 8K-økosystemet”. Gruppen står overfor en stor opgave. De første 8K TV er ikke overbevisende eller uforholdsmæssigt dyre. Indholdet er ikke tilgængeligt og tjenester som Amazon og Netflix, der begge var pionerer på 4K og HDR, har ikke omfavnet 8K på samme måde. Det forventes, at flere 8K TV lanceres næste uge på IFA 2019. 8K Association kalder det “performance specifications” til 8K TV. Som køber bør du betragte det som minimumskrav. - Kilde: 8K AssociationFlere nyheder

TV 2 Play streamer nu i 4K-kvalitet

27 Sep 2022 |

DRTV klar med første serie i 4K-kvalitet i denne uge

27 Sep 2022 |

Netflix etablerer eget spilstudie

27 Sep 2022 |

Flere udenlandske film og serie-afsnit på DRTV

26 Sep 2022 |

Viaplay og SkyShowtime har fået integration med Apple TV appen

26 Sep 2022 |

Nordisk Film+ lanceres officielt i dag med flest danske film

26 Sep 2022 |