Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOLED TV bringer HDR til folket - FlatpanelsDK

OLED TV bringer HDR til folket

23 Aug 2019 | Rasmus Larsen |

De seneste uger har budt på kraftige prisfald på 55- og 65-tommer OLED. En direkte følgevirkning heraf er, at HDR - næste skridt på billedtrappen - nu er indenfor rækkevidde for den brede købergruppe.

HDR stiller høje krav

Nye TV-standarder bliver ikke automatisk en succes. Branchens forrige påfund havde stærk opbakning blandt producenter, men ikke meget medvind hos indholdsskabere. 3D blev - igen - en af nyere tids helt store fejlskud. I senere år har kræfterne i TV-branchen samlet sig om HDR (High Dynamic Range), hvor paletten af farver og lysdynamik udvides kraftigt. Stort set alle TV-producenter er med på vognen og indholdsskabere i både Hollywood og spilbranchen har omfavnet formatet. Med HDR får indholdsskaberne en større værktøjskasse - større kunstnerisk frihed indenfor video. HDR er nemt at understøtte i software, hvorfor stort set alle TV skilter med HDR, men den store udfordring er imidlertid, at det stiller meget høje krav til skærmens kvaliteter, hvis HDR-billedoplevelsen skal realiseres i praksis. Der skal ny skærmteknologi hjem i stuerne, mens biografer kan blive tvunget til et opgør med projektoren. Langt størstedelen (99%+) af de TV, som sælges verden over, er baseret på LCD-teknologi. Det er ikke umuligt at realisere HDR på et LCD-tv, men det kræver som minimum en form for zone-styring. Denne teknologi starter pt. i prisklasser fra ca. 6-7.000 kroner for et 55-tommer TV, men her må man acceptere, at lysstyringen er meget grov, så f.eks. lysglorier omslutter lyse objekter i billedet, samtidig med, at HDR reelt kun kan nydes fra sweet spot lige for skærmen. Skal man et skridt op ad billedtrappen, så starter priserne på ca. 12.000 kroner i 55-tommer, men man må stadig acceptere begrænsninger. Det større tema, hvad angår LCD-teknologien, er dog, at de avancerede LED-systemer i snart et årti har været forbeholdt årets topmodeller. De drysser ikke ned i billigere produkter, som man ser i andre grene af branchen.

HDR TV

HDR går mainstream

En række førende TV-producenter har i senere år forsøgt at få kørt OLED-teknologi ind på markedet som alternativ til den altdominerende LCD-teknologi, der i sidste ende udkonkurrerede plasma i overgangen til 4K og netop HDR. I flere år har OLED-teknologi været forbeholdt de allerdyreste TV, men i 2018 og særligt 2019 er priserne styrtdykket i en sådan grad, at man i dag kan stille sig i kø i Aarhus for at købe 55-tommer OLED til 5.999 kr. eller nogenlunde samme TV i regulær handel for 6.999 kr. Et 65-tommer OLED-tv sælges pt. til 11.999 kr. men var for nylig under 10.000 - hvad branchen ynder at kalde den 'magiske grænse' for TV. Se også: Tilbudsjagten
Hver gang OLED presses yderligere ned i pris, løftes bundniveauet i prisklassen gevaldigt
Et prisfald på 55-tommer OLED fra 80.000+ kr. til nuværende priser er i sig selv opsigtsvækkende, men hvad der ofte går tabt i prissnakken er, at udviklingen redefinerer markedsvilkårne. Hver gang OLED presses yderligere ned i pris, løftes bundniveauet i prisklassen gevaldigt. Fra at have konkurreret mod rigtig gode high-end LCD-tv med avancerede LED-systemer, udfordrer OLED nu i stigende grad mellemklasse LCD-tv med middelmådig billedkvalitet. Der er med andre ord tale om markedets bedste billedkvalitet overfor middelmådig billedkvalitet i samme prisklasse. I samme omgang kommer HDR-billedoplevelsen - en oplevelse som ikke engang Danmarks mest avancerede biografer kan tilbyde - indenfor rækkevidde for den brede købergruppe. Med til historien hører, at de lave priser dækker over sidste års modeller, som udfases i disse uger. Det gælder dog for både LCD- og OLED-skærmene. I de kommende måneder vil TV-producenterne forsøge at presse priserne kunstigt opad ved at indkøre nye modelserier, men det blot er overgangsfase. Giv det nogle måneder og så vil de nye modeller igen begynde at presse mod prisbarriererne. OLED-teknologien er naturligvis langt fra perfekt og den opfylder med 70% dækning af Rec.2020 farverummet (paletten af farver, som kan gengives) og ca. 700-800 nits højlys slet ikke til fulde HDR-standarderne, der er defineret med god loftshøjde; op til 10.000 nits højlys og 100% Rec.2020 farverum. I kommende år vil vi være vidne til forbedret OLED-teknologi samt forsøg på at indkøre nye skærmteknologier såsom microLED og måske QD-LED. Før vi kommer dertil skal HDR-formatet dog nå ud til en kritisk masse af seere. Det er vigtigt for at dække branchens investeringer og for at skabe et sundt marked. Hollywood og spilstudierne har vist velvilje og for en gangs skyld er seneste billedteknologi ikke forbeholdt prestigeprojekter i mørkelagte sale. OLED bringer HDR til folket.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Rygte: PS5 Pro bliver tre gange så kraftig som PS5

18 Mar 2024 |

Første danske streaming-apps bekræftet til FireTV

18 Mar 2024 |

DRs nye tv-arkiv 'Gensyn' åbner i dag på DRTV

15 Mar 2024 |

Ny Beoconnect Core forbinder gamle B&O højttalere til ethvert TV

15 Mar 2024 |

TCL's næste flagskib forventes at have 14000 miniLED zoner, 6500 nits

13 Mar 2024 |