Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKun i Danmark tvinges seere til at betale for nabolands-tv - FlatpanelsDK

Kun i Danmark tvinges seere til at betale for nabolands-tv

28 May 2019 | Rasmus Larsen |

Danske husstande med en tv-pakke er så godt som tvunget til at aftage norske og svenske tv-kanaler, mens seere i Norge og Sverige oftest frivilligt kan vælge danske kanaler. Det viser en rapport fra Nordisk Ministerråd.

Nabolands-tv på ulige vilkår

Aftager du en tv-pakke fra en dansk tv-distributør, så har du typisk mindst otte nabolands-kanaler. I YouSees grundpakke indgår eksempelvis svenske SVT og TV4, norske NRK samt flere tyske kanaler. I Norge og Sverige indgår danske kanaler derimod ikke automatisk i en grundpakke. I stedet kan bl.a. DR1, DR2 og TV 2 Hovedkanalen som regel frivilligt tilvælges. Nogle få udbydere, f.eks. Canal Digital, inkluderer dem som udgangspunkt. - "Den andel af forbrugerne, der har ”nabolandskanaler” gennem sin distributør, varierer fra ca. 80% i Danmark til 10-15% i Sverige og Finland og med Norge herimellem. Den faktiske andel af den samlede tv-tid, hvor forbrugerne ser nabolands-tv, er dog kun 1-11⁄2% i alle lande," står der i rapporten. Det er nogle af konklusionerne i rapporten Nordisk tv på tværs af grænser fra Nordisk Ministerråd, som har har et konsulentfirma til at undersøge vilkårene for public service-tv i Norden. Undersøgelsen blev igangsat på baggrund af, at NRK for nogle år siden ikke måtte streame seersuccessen Skam udenfor Norge.

 Svensk SVT TV

Dansk tv-branche: Tiden må være inde

Den danske brancheorganisation for tv-distributører, Danske Mediedistributører, mener på baggrund af rapporten, at tiden må være inde til, at nabolands-tv gøres valgfrit i de danske tv-pakker. - "Nabolands-tv er en del af vores historiske arv, og som distributører vil vi naturligvis gerne være med til at understøtte den kulturudveksling, der ligger i public service tv fra nabolandene. Men tiden må være inde til, at vi gør det valgfrit for kunderne, lige som det er tilfældet hos distributørerne i de andre lande," siger Jørgen Stensgaard, formand for Danske Mediedistributører samt adm. direktør, Waoo. Han tilføjer, at danskere næsten altid peger på nabolands-tv, som en af de negative aspekter ved tv-pakken. - "Når danske kunder bliver bedt om at vurdere deres tv-pakker, er der ét forhold, der næsten altid går igen som noget negativt, og det er, at de skal betale for nabolands-kanaler, som de ’aldrig ser’. Alle ønsker sig mere valgfrihed inden for tv, og det er i det lys, vi bliver nødt til at se på udbuddet af nabolands-tv," tilføjer Jørgen Stensgaard.

Streaming kan være en løsning

Nordisk Ministerråd anbefaler på baggrund af rapporten, at den danske model ikke udbredes til Norge og Sverige. Det anbefales dog, at den fastholdes i Danmark. De ser i stedet streaming som en potentiel løsning, der kan åbne for lokalt tv-indhold på tværs af de nordiske grænser. Med andre ord ved at ophæve geoblokering. - "Analysen viser, at der er forskel på omfanget af geoblokering. DR blokerer mindst – 26% – mens RUV geoblokerer mest – ca. 65%. NRK geoblokerer godt 30%, YLE ca. 40% og SVT godt 40%. De ikke-geoblokerede programmer omfatter mest nyheder og aktuelt stof, mens indkøbte spillefilm og sport næsten altid geoblokeres. Public service- institutionernes egetproducerede indhold geoblokeres som hovedregel ikke," står der i rapporten. Der fremsættes i rapporten fem anbefalinger, som er opsummeret i tabellen herunder. Rapporten kan læses i sin helhed her.

De 5 anbefalinger i rapporten

ANBEFALING 1: Public-service institutionerne bør udeluk- kende geoblokere programmer, hvor dette er nødvendigt ANBEFALING 2: Samarbejdet i Nordvision – herunder Nordic 12 – om samproduktion og programudveksling kan videreudbygges ANBEFALING 3: Fortsat udvikling af tv-distributørernes ud- bud af nabolands-tv ANBEFALING 4: De nordiske lande kan sikre ophavsretlige rammer, der lægger op til redistribution af on demand-tjenester ANBEFALING 5: De nordiske lande bør implementere den kommende ændring af EU ́s satellit- og kabeldirektiv hurtigt
- Kilde: Rapporten: Nordisk tv på tværs af grænser, Danske MediedistributørerFlere nyheder

Samsung RU6025

Ny Samsung 6-serie med AirPlay 2 fra 3.300 kroner

22 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
Bundesliga Xee

YouSees Xee-kanal udvider med Bundesliga

22 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
The Matrix

Ny 'The Matrix' film bekræftet

21 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
Sennheiser Ambeo

Sennheiser lancerer Ambeo-soundbar med 3D-lyd til 19.000 kr.

20 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
Dell gaming OLED monitor

Alienware lancerer 55" OLED gaming-monitor uden HDR, HDMI 2.1

20 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
Canvas

Canvas er kraftfuld HiFi-fod med 'ægte 3D-lyd' til LG OLED TV

20 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
Apple TV+

Apple TV+ skal angiveligt koste $10/md, indholds-budget hævet med $5 mia.

20 Aug 2019 | Rasmus Larsen |
Disney+

Disney+ vil kunne streames på bl.a. Apple TV, Android TV & konsoller

19 Aug 2019 | Rasmus Larsen |