Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSeere klager over HBO's dårlige Game of Thrones-billedkvalitet - FlatpanelsDK

Seere klager over HBO's dårlige Game of Thrones-billedkvalitet

30 Apr 2019 | Rasmus Larsen |

Efter de seneste afsnit af Game of Thrones hagler kritikken ned over HBO Nordic for dårlig billedkvalitet, som langt fra yder kvalitetsindholdet retfærdighed. Selskabet vil ikke kommentere konkret på sagen.

For hård komprimering

Hvor dårlig streamingkvalitet skal man som betalende kunde finde sig i? I disse dage tester HBO loyaliteten blandt fans af Game of Thrones. Tjenesten gik ned under premieren og særligt seneste afsnit, der i udpræget grad er filmet i mørke, var undervejs nærmest useeligt.





Adskillige danske seere har på sociale medier luftet deres utilfredshed med billedkvaliteten fra HBO Nordic. Også i Flatpanels forum påpeger kunder, at billedkvaliteten er "exceptionelt ringe", "absurd dårlig" og "fandme så ringe". Andre har helt droppet at se Game of Thrones via streaming hos HBO Nordic.

The night is dark and full of pixelation
Problemet er ikke opløsningen - den er 1080p HD - men i stedet den hårde komprimering, som HBO udsætter sit indhold for. Ifølge målinger streamer HBO i en bitrate på blot 3,5 Mb/s (med MPEG4 AVC komprimering). Bitrate angiver, hvor hårdt billedmaterialet er komprimeret. Til sammenligning streamer iTunes og Netflix HD-signaler med en bitrate på op til 8-10 Mb/s.

Læs også: Billedkvalitet hos streamingtjenester: Aktuelle bitrater

HBO Nordic konverterer desuden sine tv-serier fra 24 billeder per sekund til 25 billeder per sekund, hvilket medfører, at lyd og billede speedes en smule op. Det var standardpraksis i DVD-æraen.

Overkomprimering af et videosignal vil typisk se således ud (redigeret billedeksempel). Det kaldes til tider "makro-blocking" fordi man kan se store blokke af pixels, særligt i de mørke områder af billedet.


 Game of Thrones


HBO: Vi arbejder på at forbedre platform

Flatpanels har spurgt HBO Nordic, om man selv er tilfreds med den kvalitet, som Game of Thrones leveres i samt om der er udsigt til bedring. HBO Nordic ønsker ikke at kommentere konkret på sagen, men har sendt følgende udtalelse.

- "Vi arbejder hele tiden på at udvikle og forbedre vores platform - herunder billedkvaliteten. Vi kan ikke komme nærmere ind på de specifikke udviklingsprojekter," siger HBO Nordic i en udtalelse til Flatpanels.

Det er nogenlunde samme svar, som HBO har givet i årevis. Game of Thrones sætter blot spot på et generelt problem. HBO er ikke alene om at servere dårlig streamingkvalitet, men for et selskab, der holder fanen meget højt, hvad angår indholdets kvalitet, så er det ærgerligt at konstatere, at den tekniske kvalitet er under lavmålet og i visse situationer ødelægger oplevelsen.

Læs også: Sports-tv er i opbrud men billedkvalitet halter i overgangen til streaming

Alternativerne i Danmark er desværre ikke meget bedre. C More har rettigheder til tv-serien, men selskabet presser ligeledes bitraten unødvendigt meget. I andre europæiske lande kan Game of Thrones købes på iTunes, der tilbyder markant højere bitrate, men den danske butik sælger ikke tv-serier. Alternativt må man vente til udgivelsen på Blu-ray eller UHD Blu-ray.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |