Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilmbutikker som iTunes & Blockbuster har overhalet DVD/Blu-ray i Danmark - FlatpanelsDK

Filmbutikker som iTunes & Blockbuster har overhalet DVD/Blu-ray i Danmark

24 Apr 2019 | Rasmus Larsen |

Danskerne bruger nu flere penge på at købe og leje film online hos f.eks. Blockbuster og iTunes end de bruger på DVD og Blu-ray-skiver, ifølge tal fra FDV og Futuresource.

Film rykker online

Salget af film på DVD og Blu-ray er faldet støt over det seneste årti. I 2007 hev danskerne næsten 1,4 mia. kroner op af lommen for at købe DVD og Blu-ray. I 2017 var det beløb faldet til 257 mio. kroner, ifølge tal fra Foreningen af Danske Videodistributører (FDV).

I samme periode er flere danskere søgt mod online filmbutikker såsom Apple iTunes, Blockbuster, Google Play Film og Viaplays filmbutik. Her køber eller lejer man film enkeltvis modsat abonnementstjenester såsom Netflix, hvor man betaler et fast månedligt beløb for adgang til et indholdskatalog.

Læs også: UHD Blu-ray er lille niche i aftagende dansk marked for filmskiver

Målt på omsætningskroner overhalede online filmbutikker fysiske skiver i løbet af 2017 og udbyggede sin position i 2018. Danskernes forbrug på såkaldte digitale videotransaktioner er nu 75% højere end omsætningen på DVD og Blu-ray, ifølge tal fra Futuresource og FDV.
Hvad er der sket i perioden? UHD Blu-ray-formatet er kommet til, men er forblevet en lille niche. iTunes er begyndt at tilbyde film i 4K HDR-billedkvalitet og med Dolby Atmos-lyd, samtidig med, at Google (Play Film), TDC (Blockbuster), Plejmo og Viaplay (filmbutikken) har vundet indpas.Blade Runner 2049 – dansk iTunes


iTunes er førende i Danmark

Blandt online filmbutikker er iTunes førende i Danmark, ifølge Futuresource. Analyseselskabet sætter ikke tal på Apples markedsandel som helhed, men siger dog, at Apple har 57% af markedet for online filmkøb (leje ikke medregnet).

Netop køb er film online (såkaldt EST = Electronic Sell Through) er det segment, som oplever størst vækst, siger Futuresource. I 2018 voksede EST-segmentet med 38% til 124 mio. kroner, og EST-omsætningen er næsten fordoblet siden 2016. Væksten forventes at fortsætte og Futuresource spår, at EST går yderligere 31% frem i 2019.

Læs også: Liste: Film i 4K HDR & Dolby Atmos på iTunes

- "Væksten i EST er drevet af Viaplay og Google Play, men iTunes dominerer stadig markedet, med 57% andel af forbruget," siger Tanzim Rahman, Research Analyst, Futuresource Consulting. "Apple har lavet aftaler med førende tv-producenter og det forventes, at de konsoliderer deres markedsposition over de kommende år, samtidig med, at de bidrager til at stimulere markedet yderligere."

I 2019 har filmbutikken Rakuten meldt sig på banen.
I online filmbutikker indbringer købefilm mere end lejefilm (124 mio. mod 96 mio.), men inddrages filmleje via tv-udbydere som YouSee og Waoo, så indbringer lejefilm næsten dobbelt så meget. Nye film koster typisk 139-169 kr. at købe online og kan senere lejes for 39-49 kr. i 48 timer. Priserne falder i takt med, at film bliver ældre.

Læs også: Guide: Filmtjenester på nettet

Det totale danske marked for videotransaktioner omsatte i 2018 for 554 mio. kroner, hvoraf filmskiver udgjorde knap 200 mio. og onlinebutikker udgjorde ca. 350 mio. Omsætningen på abonnementstjenester såsom Netflix og TV2 Play er ca. 5 gange højere.

- Kilde: Futuresource, FDVFlere nyheder

Første kig: QD-OLED skærme

21 Jan 2022 |

Netflix's danske kriminalsucces henter endnu en prisnominering

21 Jan 2022 |

UHD Blu-ray film virker ikke længere i nye Intel PC'er

20 Jan 2022 |

LG og Samsung vil lancere NFT-baseret digital kunst i Smart TV

19 Jan 2022 |

'Titanic' genudgives angiveligt i 4K HDR til sommer

19 Jan 2022 |