Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDolby Vision er nu officielt et fragmenteret format - FlatpanelsDK

Dolby Vision er nu officielt et fragmenteret format

09 Apr 2019 | Rasmus Larsen |

Det er rimeligt at forvente, at to Dolby Vision-enheder fungerer sammen, ikke sandt? Desværre kan man ikke længere vide sig sikker. LG og Vizio har overfor Forbes bekræftet, at 2016 TV, og i visse tilfælde 2017 TV, ikke understøtter den "seneste version af Dolby Vision" på Xbox One.

Seneste version af Dolby Vision

Dolby har gjort sin del for at fremme HDR i biografen og stuen med Dolby Vision HDR-formatet. Grundformatet HDR10 bygger ligeledes på en del af Dolbys forskning. Selskabet har sågar overtalt de fleste toneangivende tv-producenter til at lege med.

Der findes mange gode grunde til at være begejstret for Dolby Vision, men desværre er det nu officielt et fragmenteret format. Som bruger kan du ikke længere gå ud fra, at to Dolby Vision-enheder er kompatible.

Helt konkret kan du ikke regne med, at Xbox One S og X's Dolby Vision-signal (tilføjet med systemopdatering ver. 1810) er kompatibelt med dit TV med Dolby Vision. Det skyldes, at Xbox One bruger den "seneste version af Dolby Vision HDR", for at bruge selskabets egne ord. Det er en ny version med lav signalforsinkelse, hvor afspillerenheden sørger for signalbehandling - ikke tv'et.

- "LG's 2016 OLED TV were the first TVs to implement Dolby Vision, offering high quality video content playback, including streaming Netflix content in Dolby Vision and HDMI sources," lød det fra LG i en udtalelse til Forbes. "Over time, the expansion of HDR technology into new platforms, such as gaming consoles, caused changes in the way Dolby Vision was handled. The LG TV sets produced in 2016 pose hardware restrictions which limit the effectiveness of software upgrades in addressing Dolby Vision compatibility issues on game consoles."

Kompatibilitetsproblemet er dog ikke isoleret til LG TV. Den amerikanske tv-producent Vizio siger til Forbes, at kun 2018 og 2019 TV med Dolby Vision vil blive opdateret til at være kompatible med Xbox One's implementering - ikke 2016 og 2017-modellerne.

Xbox One S/X understøtter på nuværende tidspunkt kun Dolby Vision i Netflix, så problemet er pt. til at overse, da alle skærmene har en indbygget app til Netflix. Det virker dog sandsynligt, at Microsoft senere vil udvide Dolby Vision til spildelen.


Dolby Vision


Ikke første gang

Det er desværre ikke første gang, at det sker. Da Dolby indgik samarbejde med Sony for at lancere Dolby Vision i udvalgte Sony 2017 TV, lavede selskabet en særligeDolby Vision-profil, der var inkompatibel med mange afspillere, herunder UHD Blu-ray-afspillere og Apple TV 4K.

Med tiden er disse afspillere blevet opdateret, så de kan håndtere denne nye Dolby Vision-profil og dermed er kompatible med Sony TV. Dengang løste problemerne sig.

Så hvorfor kan 2016 LG TV samt 2016 og 2017 Vizio TV ikke opdateres, så de bliver kompatible med Xbox One? Det fremgår ikke, men vores gæt er, at det relaterer sig til det faktum, at disse første generations Dolby Vision TV er begrænset til 4K30 (30 billeder per sekund). En spilkonsol som Xbox One udsender signaler i 4K60. Netflix's indhold kan naturligvis afspilles indenfor begrænsningernes rammer, men Xbox One kan ikke skifte billedfrekvens på systemniveau. Og selv hvis en sådan løsning bliver udviklet, vil det kun afhjælpe problemet midlertidigt indtil Microsoft vælger at aktivere Dolby Vision på spilsiden.

Dolby Vision-formatet har været plaget af flere problemer, fra hævet sortniveau til hele miseren om Sony TV, men permanente kompatibilitetsproblemer er en mere alvorlig sag. Dolby har en liste over TV, som understøtter "den seneste version af Dolby Vision HDR på Xbox". På listen mangler også tv-modeller fra Hisense og Loewe. Hvad Dolby burde gøre - men ikke gør - er at benytte versionsnumre.

Summa summarum er, at Dolby Vision ikke længere bare er Dolby Vision. Vi har nu Dolby Vision 0.5 beta og Dolby Vision 1.0. God fornøjelse.

- Kilde: Forbes (2)Flere nyheder

Password-deling i Danmark

Analyse: Udbredt password-snyd udfordrer streaming-tjenester

29 Oct 2020 | Per Fanefjord Laursen |
Dazn

Sportstjenesten Dazn lanceres i Danmark til december

29 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Das Boot 8K

'Das Boot' bliver første tv-serie udsendt i 8K

28 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
PS5 XSX

Inkonsekvent HDR-formatsupport i PS5 & Xbox Series X

28 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
YouTv Apple TV

YouTv lancerer app til Apple TV

27 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
HDMI 2.1 receiver

Første HDMI 2.1 receivere har angiveligt defekt HDMI 2.1 chip

26 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Seks søjler under UHD

De seks søjler under Ultra HD

23 Oct 2020 | Yoeri Geutskens |
Apple TV

Apple TV+ & iTunes-filmkataloget kommer til PS5, PS4

22 Oct 2020 | Rasmus Larsen |