Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGoogle præsenterer Stadia spilstreaming-tjeneste til bl.a. Chromecast - FlatpanelsDK

Google præsenterer Stadia spilstreaming-tjeneste til bl.a. Chromecast

19 Mar 2019 | Rasmus Larsen |

Google har på spilmessen GDC 2019 løftet sløret for Stadia, som er selskabets spiltjeneste, hvorfra man vil kunne streame spil til alle typer skærme, herunder TV via Chromecast. Stadia vil ved lancering understøtte 4K60 HDR og surround-lyd – og senere 8K120.

Google Stadia spilstreaming

Googles direktør Sundar Pichai indledte præsentationen ved at sige, at visionen er at bringe spil ud til alle gamere på tværs af landegrænser. Han mener, at det er muligt fordi Google har datacentre placeret i mange regioner verden over.

Stadia streamer spil over internettet fra Googles datacentre til forskellige typer enheder, herunder smartphones, tablets, PC-browsere og tv-skærme. Til at starte med vil Chromecast være understøttet, men Google siger, at målsætningen er at understøtte flere enheder og platforme.

- "Fremtidens gaming er ikke begrænset til en konsol. Stadia er en ny gamingplatform fra Google, som giver dig mulighed for at spille AAA-videospil på flere forskellige skærme," lyder det fra selskabet.

 Google Stadia spilstreaming


Ved præsentationen fremviste Google streaming af Assassin’s Creed Odyssey, som også blev brugt til den åbne beta-test kaldet Project Stream sidste år. Stadia udspringer netop af Project Stream og Google forklarer, at Project Stream på nuværende tidspunkt klarer 1080p ved 60fps.

Ved lancering vil Stadia understøtte 4K HDR ved 60fps og med surround-lyd. En af lanceringstitlerne er Doom Eternal, som netop kan streames i 4K HDR ved 60fps. Doom Eternal har endnu ikke en lanceringsdato.


 Google Stadia spilstreaming


Google hævder, at fordi Stadia har hjemme i store datacentre og skyen, kan grafikydelsen hæves i forhold til nuværende spilkonsoller. Stadia er baseret på AMD-grafik og kan, ifølge Google, yde 10,7 Teraflops i grafikydelse kontra 6.0 Teraflops på Xbox One X og 4,2 Teraflops på PlayStation 4 Pro.

Ydelsen på Stadia kan løbende skrues op, siger Google, der også forestiller sig gigantiske multiplayer spil, hvor hundrede eller måske tusinde gamere spiller mod hinanden.


 Google Stadia spilstreaming


Integration mellem Stadia og YouTube

Stadia handler dog ikke kun om rå muskler og spilstreaming. Google har planer om at integrere Stadia med YouTube, så man kan dele sit gameplay med et publikum. Omvendt vil det også blive muligt at hoppe direkte ind i spil, som man observerer på YouTube. Fordi der er tale om streaming, skal spil hverken downloades, installeres eller loades.

Ved præsentationen viste Google, hvordan man på få sekunder kan springe direkte ind i netop den sekvens af spillet, som man observerede på YouTube.


 Google Stadia spilstreaming


Google valgte at præsentere Stadia på spilmessen GDC fordi de vil have spiludviklere med på idéen. På scenen var repræsentanter fra spilstudier, som ikke lagde skjul på, at de indledningsvis var skeptiske. Blandt publikum sad mange flere udviklere, som Google nu skal have overtalt til at udgive spil på Stadia, foruden spilkonsoller som PlayStation og Xbox samt Windows og mobilstyresystemer.

Spilstreaming som koncept er heller ikke nyt. Sony har allerede PlayStation Now og Microsoft har bebudet, at de arbejder på en tjeneste til spilstreaming kaldet xCloud. Før dem var der Gaikai, OnLive og GameFly, som dog alle er lukket igen.


 Google Stadia spilstreaming


Google havde også medbragt en spil controller, som de kalder Stadia Controller, der automatisk forbinder til den enhed, som man benytter. Controlleren har en knap til at dele gameplay på YouTube samt indbygget mikrofon til Google Assistant. Google forestiller sig, at man ved at åbne Assistant API'en til spiludviklere, kan bygge lag ovenpå traditionel spilstyring.

Det vil desuden være muligt at bruge andre Bluetooth-baserede controllere.

Med Stadia har Google flere nyskabelser på programmet og store ambitioner, men om de kan indfries må tiden vise. Tjenesten lanceres senere på året i USA, Canada, UK og Europa. De nærmere detaljer afsløres på et senere tidspunkt.

Flere nyheder

Sony udruller nu Apple TV app bredt på 2020, 2019 & visse 2018 TV

27 Nov 2020 |

Sony ZG9 understøtter nu HDMI 2.1 4K120 med PlayStation 5

27 Nov 2020 |

YouTube streamer nu i 8K til Android TV (med Android 10, AV1)

26 Nov 2020 |

Viasat varsler prisstigninger fra 2021

26 Nov 2020 |

Xbox app kan lande på Smart TV i 2021, siger Xbox-chefen

25 Nov 2020 |