Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonYouTube Kids viste videoer med opfordring til selvmord & selvskade - FlatpanelsDK

YouTube Kids viste videoer med opfordring til selvmord & selvskade

27 Feb 2019 | Rasmus Larsen |

Red Barnets advarsler mod YouTube Kids skal tages yderst alvorligt efter brugere er begyndt at rapportere adskillige tilfælde af videoer, hvor en person eller et mareridtsfremkaldende ansigt opfordrer børn til selvskade og sågar selvmord. Det beretter bl.a. Washington Post.

Klippet ind i børnevideoer

Ved første øjekast fremstår videoerne relativt uskadelige med bl.a. kinderæg, Elsa fra Frozen, Fortnite og Gurli Gris, men undervejs er en person eller et forfærdeligt ansigt klippet ind.

Hjemmesiden PediMom har dokumenteret et tilfælde, hvor en person træder ind i billedet og imiterer en kniv, mens han siger ”Husk børn, sidelæns for opmærksomhed, på langs for resultater”.


 Oscar 2019 film En person træder ind i en børnevideo og viser, hvordan man skærer sin håndledspuls over. Kilde: YouTube- ”Jeg er rystet, jeg er ked af det, jeg er vred,” skriver moderen til barnet. ”Men jeg er også lettet over, at jeg var til stede for at se denne video med egne øjne, så jeg kunne tage de nødvendige foranstaltninger for at beskytte min familie.”

Hun har sidenhen dokumenteret flere sager, som dog i visse tilfælde kun vises på den åbne del af YouTube – ikke YouTube Kids. I en af videoerne begyndte forældre at advare i kommentarfeltet for ca. 8 måneder siden uden at YouTube har reageret.

Forældre har efterfølgende dokumenteret andre tilfælde, hvor blandt andet et mareridtsfremkaldende ansigt opfordrer barnet til at gøre skade på sig selv, hvorefter det advarer barnet mod at fortælle noget til sine forældre, da det ellers vil tage forældrene imens de sover. Det makabre ansigt kaldes "Momo" og stammer, ifølge The Daily Dot, fra en japansk horror-udstilling. Det er blevet spredt via WhatsApp, hvor børn ved at skrive til et WhatsApp-nummer får en række udfordringer, der ultimativt ender med opfordring til selvmord. Momo-sekvenserne er sidenhen blevet klippet ind i YouTube-videoer til børn, herunder på YouTube Kids. I England er skoler begyndt at advare forældre.

Motivet bag videoerne kendes ikke.


 Oscar 2019 film Billedeksempler: Momo-ansigtet på YouTube. Kilde: Instragram


Red Barnet advarer mod YouTube Kids

Det er ikke første gang, at problematiske videoer er sluppet igennem på YouTube Kids, der ellers skulle være et sikkert sted at færdes for børn, men de seneste tilfælde er af en karakter, som bør tages meget alvorligt.

YouTube Kids blev lanceret i Danmark i starten af februar 2019, hvor Red Barnet advarede mod tjenesten.

- ”Det er pustet op til at være et medie, hvor forældrene bare kan slappe af og lade børnene kigge løs, men det holder det ikke til. Fordi der vil være svipsere engang imellem, og så skal der være en forælder, man kan snakke med om, hvad man ser,” sagde Jon Lange, seniorrådgiver hos Red Barnet, til DR.

En talsperson fra YouTube siger til Washington Post, at man arbejder på at sikre, at tjenesten ”ikke bruges til at opfordre til farlig adfærd, og at der er en streng politik, som forbyder videoer, der fremmer selvskade”. Hun forklarer videre, at YouTube reagerer på rapportering af videoer hele døgnet og at de benytter teknologi, som kan fange problematiske videoer.

- “Every quarter we remove millions of videos and channels that violate our policies and we remove the majority of these videos before they have any views. We are always working to improve our systems and to remove violative content more quickly, which is why we report our progress in a quarterly report and give users a dashboard showing the status of videos they’ve flagged to us.” siger Andrea Faville, talsmand for YouTube, til Washington Post.

Der findes alternativer til YouTube Kids såsom Nordisk Films MinBio og Turners Toonix. DR og Netflix har også børnesektioner.

- Kilde: Washington Post, The Daily Dot, PediMom (2) via Ars TechnicaFlere nyheder

LG C8 OLED

Mest populære TV-skærme i 2019, ifølge PriceRunner

24 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
Apple TV+

Apple TV+ mere udbredt end Disney+ i USA, hævder analyse

24 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
Netflix

Netflix's vilde vækst fortsatte i Apple TV+, Disney+ lanceringskvartal

24 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
TV i stuen

Danskerne så lidt mindre flow-tv og lidt mere streaming i 2019

23 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
YouSee

YouSee efter Discovery-opgør: Alle kanaler skal være valgfri

23 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
DR2+

DR2+ lanceret som nyt streamingunivers på DRTV

22 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
Philips 2020 TV

Philips afslører 2020-generation af 4K OLED og LCD TV

21 Jan 2020 | Rasmus Larsen |
Disney+ i Danmark

Disney+ lanceres i Danmark i sommeren 2020

21 Jan 2020 | Rasmus Larsen |