Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBøjelige skærme er kommet for at forme fremtiden - FlatpanelsDK

Bøjelige skærme er kommet for at forme fremtiden

21 Feb 2019 | Rasmus Larsen |

Efter at have brugt et årti på at tale om perspektiverne, er vi i 2019 vidne til lanceringen af de første konsumprodukter med bøjelige skærme. LG og Samsung gør det muligt med OLED-skærmteknologi.

Samsung Fold og LG R9

Du har måske hørt om enheder med bøjelige skærme fra kinesiske producenter, men det er koreanerne, som har været afgørende i udviklingen og kommercialiseringen af teknologien.

LG og Samsung har, på hver deres måde, investeret milliarder i OLED-skærmteknologi og masseproduktion. De to selskaber leverer skærme til mange af de førende producenter på markedet.

For få timer siden løftede Samsung sløret for sin første foldbare telefon, Galaxy Fold. Den er udstyret med to skærme, hvoraf den ene er en 7.3-tommer OLED-skærm med 1536x2152 opløsning, som Samusng har døbt ‘Infinity Flex Display’. Når den er foldet sammen, er telefonen aflang og relativt tyk, men når den er udfoldet, får brugeren en enhed med stor skærm.
Sidste måned på CES 2019 præsenterede LG verdens første sammenrullelige TV (R9), som kan rulles sammen i en boks, der samtidig fungerer som fod og fuldt musiksystem. Der er tale om et 65-tommer OLED-tv med 4K-opløsning og måske endnu vigtigere så tilbyder skærmen præcis samme billedkvalitet som på LGs rigide OLED-tv.
Lanceringen af henholdsvis Samsung Fold og LG R9 illustrerer samtidig den interessante dynamik, der er i markedet. Samsung er klart førende på masseproduktion af små OLED-skærme, men har indtil videre været ude af stand til at kommercialisere store OLED-skærme. LG har alene om at masseproducere store OLED-skærme, men har kæmpet med at kommercialisere små OLED-skærme.


OLED-teknologi gør det muligt

Hvad der synes at være gået tabt under lanceringens funklende lamper, er det faktum, at OLED er kernen i sagen. Andre komponenter i de to produkter er ikke bøjelige. Man vil næppe forstå betydningen af dette ved at slå op i dagens aviser for at læse om Galaxy Fold for flere artikler nævner ikke OLED en eneste gang.

Samsung, LG og andre selskaber har i mere end et årti været ivrige for at fremhæve potentialet i OLED-teknologien. Over de seneste 10 år har vi set så mange prototyper, at vi ikke længere kan sætte tal på. I starten virkede det som en fjern science-fiction drøm, men som tiden gik, stod det klart, at bøjelige skærme har potentialet til at ændre branchen.

Det er klart, at produkterne fra første generation vil være dyre og upolerede. Samsung Fold skal koste over 2000 dollars og LGs sammenrullelige TV får med garanti et prisskilt, der tæller seks cifre i danske kroner. Det er nemt at affeje disse produkter som legetøj til verdens rigmænd, men man skal ane ud over trænerne for at kunne se skoven. Over det næste årti vil disse skærme muliggøre nye former og produkttyper. Skærmene er ekstremt tynde, bøjelige og holdbare, men leverer stadig samme fremragende billedkvalitet. OLED kan deponeres på glas, plastik og andre typer materialer.

I de kommende år vil andre selv-emitterende skærmteknologier såsom microLED eller QD-LED muligvis tillade det samme, men her og nu er det OLED, som gør det muligt. Det er nok de færreste af os, som får købt produkterne fra første generation, men det er opløftende, at vi her i 2019 kan konstatere, at bøjelige, foldbare, sammenrullelige skærme – eller hvad du ønsker at kalde dem – er landet.Flere nyheder

Guide til HDMI CEC: Styr boksen med TV'ets fjernbetjening – og vice versa

20 May 2022 |

LGs 2022 OLED TV er landet i butikkerne (inkl. 42")

19 May 2022 |

Oversigt: TCL 2022 TV

18 May 2022 |

Nu lanceres Pluto TV, der udfordrer hele tv-branchen

18 May 2022 |

Android TV vs. Google TV: Forskelle og TV-modeller

17 May 2022 |

Danske priser på Panasonics 2022 OLED & LCD TV

17 May 2022 |