Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonCES 2019: Hvad vi kan forvente - FlatpanelsDK

CES 2019: Hvad vi kan forvente

28 Dec 2018 | Rasmus Larsen |

De fleste store producenter vil indtage scenen på CES 2019 i Las Vegas for at præsentere næste års produkter og teknologi. Flatpanels drager mod Las Vegas, hvor vi forventer at se 8K, HDMI 2.1, yderligere forbedringer i skærmteknologi, forbedret TV-lyd og andre nyheder.

8K og HDMI 2.1

De første 8K-tv blev lanceret hen imod slutningen af 2018 og vi har sågar publiceret en test af Samsungs Q900R. Vi forventer at flere producenter lancerer skærme med den højere opløsning næste år. De fleste TV i 2019 vil stadig have 4K-opløsning, men high-end TV vil sandsynligvis i højere grad begynde at få 8K-paneler.

Der har været en del diskussion om HDMI 2.1. Næste generation af HDMI er blevet forsinket, men visse producenter har været så ivrige for at komme i gang, at de har lanceret 8K-tv uden. På 8K-tv kan HDMI 2.1 ikke undværes, men der er også forbedringer at hente på 4K-tv.

Det er vigtigt at forstå, at HDMI 2.1 består af en række delkomponenter og at visse af disse allerede er indbygget i nogle få 4K-tv. Vi forventer, at mange flere skærme i 2019 vil byde på funktioner som HDMI eARC og VRR. Den øgede båndbredde, der muliggør 8K inputsignaler - og 4K ved højere billedfrekvens - kræver derimod nye chipsæt. Vi forventer at se de første TV med sådanne chipsæt på CES-messen, men forventer ikke, at fuld HDMI 2.1 bliver normen i 2019.Skærmeteknologier

OLED har stadig et pænt forspring, hvad angår billedkvalitet, og i takt med at skærmene bliver billigere, udfordrer de for alvor LCDs dominerende position på tv-markedet. Der er stadig liv i LCD, men de mest avancerede teknologier vil blive forbeholdt de allerdyreste skærme såsom 8K-tv.

Flere producenter har udviklet LCD-paneler, der gør brug af microLED - eller rettere miniLED - i bagbelysningen. Det kan øge lysstyrken og antallet af lyszoner. Prototyper blev fremvist på CES 2018 og vi får muligvis reelle produkter at se på CES 2019, men i så fald vil de blive meget dyre.

Vi forventer ikke store fremskridt indenfor billedkvalitet på OLED-paneler - udover 8K OLED - da LG Display virker mere fokuserede på at udbygge produktionskapaciteten. Vi forventer dog at OLED vil muliggøre nye typer produkter såsom det sammenrullelige OLED-tv.

Hvad angår microLED, så har Samsung allerede sagt, at de planlægger at lancere en udgave af den 146" store ‘The Wall’ på forbrugermarkedet næste år. I tekniske termer bør den nok kaldes miniLED, men distinktionen er ikke så afgørende. Det er samme teknologi, hvor angivelsen før LED relaterer sig til pixeltætheden. Der går rygter om, at Samsung lancerer en mindre 75" version, men selv hvis det sker, så forventer vi, at den bliver meget syr. MicroLED er ikke klar til massemarkedet så forvent ikke alverden.


Samsung The Wall


Smart TV og lyd

Analyser peger på, at eksterne mediebokse er mere populære end Smart TV til at streame video. Platforme såsom Amazon FireTV, Apple tvOS og Roku er således også mere udbredte end Samsung Tizen, LG webOS og Android TV.

Nogle af tv-styresystmerne i bokse kan implementeres i TV, men vi forventer ikke, at de store spillere skifter alliancer. Der går rygter om, at Samsungs TV får Google Assistant, men skærmene vil med al sandsynlighed stadig have selskabets Tizen styresystem nedenunder.

Afslutningvis regner vi med, at der vil være øget fokus på tv-lyd. Teknologier såsom automatisk rumkorrektion og adaptiv lydtuning samt funktioner som HDMI eARC og VRR vil i stigende omfang finde vej til tv-skærmene, samtidig med, at eksterne lydløsninger såsom soundbarer opprioriteres. LG har allerede annonceret, at de nye TV får trådløs lyd baseret på WiSA og der er sågar rygter om et vildt 21:9 TV med bevægelige højttalere.

Vi håber naturligvis også på nogle overraskelser. Vil Amazon eller Netflix begynde at tilbyde 8K-indhold i 2019? Får vi de første universelle HDR-tv? Kommer Amazon FireTV eller Roku til Norden? Får vi endelig 16K TV?


CES 2019 – få det hele med

CES 2019 starter den 7. januar og du kan naturligvis læse alle nyhederne fra messen på forsiden eller finde dem vores CES 2019 sektion, hvor der allerede kan findes saftige rygter.

Flatpanels vil have to mand til stede i Las Vegas for at dække begivenhederne. Undervejs vil vi dele fotos, videoer og ekstra information på de sociale medier, så følg os på Facebook eller twitter, YouTube, nyhedsbrev eller RSS.Flere nyheder

4K-databasen

Flatpanels introducerer 4K-databasen

10 Jul 2020 | Flatpanels |
Speed film

Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester

10 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Samsung HW-Q960T Atmos

Samsungs nye 9.1.4-kanals soundbar har Atmos & DTS:X

09 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
VVC H.266 codec

VVC (H.266) lover 4K-video i samme kvalitet ved halv båndbredde

09 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Microsoft Xbox Film 4K HDR

Oversigt: Film i 4K HDR på Microsoft Store (Xbox)

09 Jul 2020 | Flatpanels |
Google Play Film 4K HDR

Oversigt: Film i 4K HDR på Google Play Film

09 Jul 2020 | Flatpanels |
2001 A Space Odyssey

Hvorfor gamle film kan genudgives i 4K HDR

08 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Rakuten

Oversigt: Film i 4K HDR på Rakuten

08 Jul 2020 | Flatpanels |