Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDanske stumfilm digitaliseres & udgives - FlatpanelsDK

Danske stumfilm digitaliseres & udgives

10 Dec 2018 | Rasmus Larsen |

Det Danske Filminstitut har hentet 30 mio. kroner i donationer fra tre fonde med henblik på at digitalisere den danske stumfilmarv. Filmene udgives bl.a. på tjenesten Danmark på Film.

Dansk stumfilmarv digitaliseres

En af de største epoker i dansk filmhistorie skal graves frem og digitaliseres. Man håber på at kunne udgive cirka 415 danske stumfilm.

- “I perioden fra omkring 1910 var dansk film førende på verdensplan både forretningsmæssigt og kunstnerisk med Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, som det absolutte fyrtårn. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander og Fy & Bi var berømmede langt ud over landets grænser, og hvor Danmarks største instruktør Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit værk,” skriver Det Danske Filminstitut.

Mange stumfilm blev kasseret i overgangen til tonefilm i 30’erne. Det Danske Filminstitut anslår, at 20% af produktionerne kan reddes. Det svarer til omtrent 350 timers video.

- “I løbet af de kommende år vil Det Danske Filminstitut digitalisere, udforske og formidle hele den danske stumfilmarv, der består af cirka 415 titler med en samlet spilletid på omkring 350 timer. Filmene spænder vidt – fra prestigeproduktioner med international appel til metervare-farcer og testfilm, der illustrerer den tekniske udvikling fra stum til tone, fra sort-hvid til farve osv.,”


 Fy og Bi i Don Quixote (1926)


Udgives i biograf og online

Til arbejdet er der afsat et større millionbeløb. 30 millioner danske kroner er doneret af de tre fonde A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden. DFI kalder projektet for det ”hidtil største filmformidlingsprojekt i Danmark”. Forud er gået fire års arbejde med at korlægge samlingerne.

- ”Det er med stor taknemmelighed over for de bevilgende fonde og med forventningens glæde, at vi sætter dette store projekt i gang. I arkiverne er der mindst 50 titler, som ikke har været vist siden premieren for omkring 100 år siden. Måske finder vi blandt dem glemte mesterværker, som kan ændre vores forståelse af dansk stumfilmhistorie. Under alle omstændigheder får vi nu en unik mulighed for at blive klogere på vores fælles fortid, som den blev fortalt i levende billeder. Det er det, film kan,” siger Jakob Buhl Vestergaard, Vicedirektør, Det Danske Filminstitut.

De største film fra samlingen vil blive restaureret med henblik på biografvisning. Der etableres herudover et onlineunivers på streamingtjenesten Danmark på Film, hvor der desuden vil fremgå artikler om arbejdet, herunder artikler baseret på et dansk-tysk forskningsprojekt om filmbranchen i perioden. Tyskland var en anden førende nation under stumfilmens æra.

Fakta om digitalisering af danske stumfilm

I løbet af de kommende år vil Det Danske Filminstitut digitalisere, udforske og formidle hele den danske stumfilmarv: 415 titler med en samlet spilletid på omkring 350 timer. Ud over filmene bliver også dokumentationsmaterialer som filmprogrammer, stills, plakater mv. digitaliseret og tilgængeliggjort blandt andet i et nyt online-univers og en stumfilmfestival, som Cinemateket forestår.

Projektet er muliggjort via en donation på 30 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.

Filmarven formidles fysisk og digitalt
Det er en væsentlig målsætning for Filminstituttet at gøre filmarven levende for alle. Det sker blandt andet via Cinematekets arrangementer i København og i samarbejde med biografer rundt omkring i landet. Det sker også digitalt via streamingsitet "Danmark på film", der rummer dokumentariske film fra perioden 1899-1995. De mere end 1000 klip fra hele landet er fordelt ud over et interaktivt danmarkskort. 'Danmark på film' har omkring 340.000 visninger/streams om året.

I den nye filmaftale 2019-2023, som er indgået blandt alle Folketingets partier, er der afsat 17 mio. kr. til digitalisering af filmarven. Bevillingen ligger i forlængelse af en tidligere ekstraordinær finanslovsbevilling på 17 mio. kr. fra 2016-19, som anvendes til digitalisering af ældre danske dokumentarfilm, herunder lokalhistoriske film, som blandt andet gøres tilgængelige på 'Danmark på film'.
- Kilde: DFIFlere nyheder

2001 A Space Odyssey

Hvorfor gamle film kan genudgives i 4K HDR

08 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Rakuten

Oversigt: Film i 4K HDR på Rakuten

08 Jul 2020 | Flatpanels |
Amazon bruger-profiler

Amazon Video klar med bruger-profiler & Windows 10 app

08 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
UHD Blu-ray

Oversigt: Film på UHD Blu-ray

07 Jul 2020 | Flatpanels |
YouTv

YouTv: Ny tv- og streaming-tjeneste fra YouSee

07 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Xiaomi OLED TV

Første OLED TV fra Xiaomi har HDMI 2.1 & 9 højttalere

07 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
iTunes 4K HDR

iTunes-oversigt: Nu med ægte/falsk 4K, filtre, IMDb-karakterer mm.

06 Jul 2020 | Flatpanels |
James Bond

5 dage med fokus på film

06 Jul 2020 | Rasmus Larsen |