Branchen nærmer sig HDR-standard for biografer

23 Nov 2018 | Rasmus Larsen |

Det arbejde, der for alvor blev igangsat tidligere på året, er blevet til et udkast til en endelig specifikation for HDR (High Dynamic Range) i biografen. Sammen med HDR vil brancheorganisationen stille krav om understøttelse af HFR – langt højere billedfrekvens.

High Dynamic Range i biografen

Biografen har tradtionelt været frontløber indenfor ny billed- og lydteknologi, der først senere er blevet introduceret i hjemmeelektronik beregnet til stuen. I overgangen til HDR – billeder med større farve- og lysdynamik – har tv-skærmen imidlertid overhalet biografen på billedteknik.

Brancheorganisationen DCI (Digital Cinema Initiative) påbegyndte tidligere på året arbejdet med at specificere og standardisere HDR til biografer. Allerede dengang kom DCI med et foreløbigt udkast. Det er dette udkast, som man har arbejdet videre på og man er nu så langt, at ”version 0.9” er blevet offentliggjort med henblik på at indsamle kommentarer fra brancheaktører forud for en endelig HDR-biografspecifikation.

- “The future of HDR Cinema is near! After many months of intense work, I’m proud to see the release of the DCI DRAFT HDR & Direct View Display specs,“ siger Michael Zink, vice-chef for teknologi for Warner Bros, og formand for UHD Alliance.

20th Century Fox, Disney, Paramount, Sony Pictures, Universal og Warner Bros. er alle medlemmer af DCI-organisationen, der blev grundlagt i 2002.

Dokumentationen er meget teknisk, men hvis det skal koges ned, så ønsker man at bruge mange af de samme elementer, som i dag bruges i HDR-skærme til stuen. DCI vil dog ikke gå lige så højt op i højlys – altså lysintensiteten i eksempelvis funklende stjerner. Man foreslår en lysdynamik, der spænder fra 0,005 nits sort til 500 nits højlys samt en farvedynamik, der der svarer til DCI-P3 farverummet, hvilket også anvendes i HDR-tv til stuen.


Samsung Cinema Screen


To store nyheder

Den ene af de store nyheder er, at man vil fastsætte en biografspecifikation for ”direct view-skærme”, altså store LED-skærme, der typisk er opbygget af moduler. Det vil fortsat være tilladt at bruge projektorer, men kravene i HDR-specifkationen vil være vanskelige at efterleve, med mindre ny projektionsteknologi udvikles.

Der er således lagt op til kæmpe omvæltning i branchen, der i over et århundrede har brugt projektion.

- “D-Cinema Direct View Displays provide the potential for an improved high-quality image through significantly increased peak luminance and dynamic range, but may also be used to present legacy content” fremgår det af udkastet. “Since these displays use emissive technology (often LED pixels) rather than a projected image, the image quality can be excellent, even in viewing environments with moderate ambient light.”

Læs også: HDR i biografen kan kræve opgør med traditioner

Den anden store nyhed er, at man samtidig med overgangen til HDR (High Dynamic Range), ønsker at lægge fundamentet for HFR (High Frame Rate). Det handler om at øge billedfrekvensen i video, så bevægende billeder fremstår langt skarpere og mere realistiske. Hollywood-film – med ganske få undtagelser – filmes og vises stadig i 24 billeder per sekund, men udkastet indeholder krav om, at direct view-skærme skal kunne vise op til 120 billeder per sekund i 2K 2D.

Af udkastet fremgår det videre, at 2K 3D skal kunne vises i op til 60 billeder per sekund og at 4K 2D skal kunne vises ved minimum 24 billeder per sekund. Niveauer herudover – f.eks. 4K 2D i 60fps – kan understøttes, men det er ikke påkrævet under den specifikation, som udkastet lægger op til.

Hvis biografstandarden for HDR ender med at blive baseret på udkastet i nuværende form, så kan biografgængere se frem til langt mere kontrastrige, farveægte og skarpere biografbilleder, der bedre matcher den oplevelse, som nyeste tv-skærme giver – men i langt større format. Det kræver dog samtidig betydelige investeringer i nyt udstyr.

- Kilde: DCIFlere nyheder

LG 2019 OLED

Danske priser på LG 2019 OLED med HDMI 2.1

22 Mar 2019 | Rasmus Larsen |
Panasonic 2019 OLED

Danske priser på Panasonic 2019 OLED TV

22 Mar 2019 | Rasmus Larsen |
WiSA

TCL slutter sig til WiSA der muliggør trådløs TV-lyd

22 Mar 2019 | Rasmus Larsen |
TV-databasen

TV-databasen: 2019 TV og forbedret sammenligning

21 Mar 2019 | Torben R, Rasmus L |
Waoo Streaming

Waoo introducerer 'streamingpakker' med rabat

21 Mar 2019 | Rasmus Larsen |
TV2 Play

TV 2 Play runder 500.000 kunder, traditionelle TV2-kanaler mister udbredelse

21 Mar 2019 | Rasmus Larsen |
Nordisk Film Biograf

Biografturen er blevet dyrere men billetsalget ligger stabilt

20 Mar 2019 | Rasmus Larsen |
Walt Disney 2019

Disney ejer nu 21st Century Fox (og Avatar, The Simpsons, X-Men)

20 Mar 2019 | Rasmus Larsen |