Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFoldbare skærme er snart en realitet - FlatpanelsDK

Foldbare skærme er snart en realitet

09 Nov 2018 | Rasmus Larsen |

De prototyper, som har cirkuleret i flere år, forventes klar i forbrugerprodukter næste år. Royole og Samsung har netop afsløret foldbare telefoner, mens LG og Huawei forventes at melde sig på banen inden længe. 

Foldbare håndholdte enheder

OLED vinder indpas i vores tv-skærme, men teknologien har også potentialet til at ændre, hvordan vi bruger vores håndholdte enheder. OLED på plastik substrat kan gøre skærme hårdfør, bøjelige, foldbare – sågar sammenrullelige.

Samsung har netop fremvist en camoufleret udgave af sin første foldbare telefon, efter at have fremvist konceptvideoer og prototype-skærme i adskillige år.


 Samsung foldbar telefon


“Når den er lukket, er det en telefon” og “når den er åben, er det en tablet”, sagde selskabet på sin årlige udviklerkonference, hvor de også forklarede, at de samarbejder med Google og andre udviklere om at optimere Android-apps til denne type skærm.

Samsungs kommende foldbare enhed har endnu ikke fået et modelnavn, men selskabet bekræfter, at den har en 7.3-tommer “Infinity Flex” OLED-skærm med en opløsning på 1536x2152 pixels, når den er åben. Den har også en mindre 4.6-tommer “cover-skærm”. Enheden forventes på markedet i løbet af 2019.


 Samsung foldbar telefon


En mindre kendt kinesisk producent ved navn Royole fremviste tidligere på ugen også en foldbar enhed. Den er baseret på Samsung Displays OLED-panel. Samsung har indtil videre ikke været i stand til at masseproducere OLED-tv-paneler, men selskabet har et jerngreb om segmentet for små og mellemstore OLED-paneler.


 Royole FlexPai


Et nyt fundament?

Hvad er fordelen ved foldbare skærme i vores enheder? Indtil videre ligner det en teknologi, som leder efter løsninger, fremfor en designdrevet tilgang, men der er åbenlyst potentiale. Dette er første generations produkter, men forestil dig en nær fremtid, hvor fysiske porte er fjernet, styreelektronikken er reduceret yderligere og batterier måske endda er bøjelige.

Eller måske ser fremtiden for foldbare skærme helt anderledes ud, end vi forestiller os.

- “Den foldbare skærm lægger fundamentet for en ny type mobil oplevelse,” sagde DJ Koh, president, Samsung Mobile.

Hvad angår selve OLED-skærmen, så siger Samsung, at den kan tåle at blive foldet 200.000 gange, hvilket svarer til ca. 55 gange dagligt i 10 år. OLED-skærme i moderne telefoner er faktisk allerede bøjelige, hvis man fjerner dem fra den rigide ramme, men ikke i samme grad som denne nye type skærm.

Rygtet går, at LG vil vise sin version af en foldbar telefon frem på CES 2019, højest sandsynligt baseret på et OLED-panel fra LG Display. Huawei har også bekræftet, at de arbejder på en enhed, der forventes på markedet næste år.

OLED-teknologi har allerede givet forbrugerne skærme med indbyggede højttalere samt ekstremt tynde ”wallpaper” skærme. Næste skridt er sammenrullelige tv-skærme og foldbare håndholdte enheder. Alt dette på mindre end et årti. Forestil dig blot, hvad de næste ti års skærminnovation bringer med sig i takt med, at nye skærmteknologier udbredes.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Netflix' satsning på live-sport begynder at tage form

29 Mar 2024 |

Apple eksperimenterer med sport i 8K 3D

29 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i april

29 Mar 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |