Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNetflix-film om Breiviks massakre får begrænset dansk biografpremiere - FlatpanelsDK

Netflix-film om Breiviks massakre får begrænset dansk biografpremiere

03 Oct 2018 | Rasmus Larsen |

Filmen 22 July om den forfærdelige massakre på den norske ø Utøya får dansk biografpremiere den 4. oktober i Palads. Netflix’s kunder, der finansierer indholdet, må dog vente indtil den 10. oktober.

Netflix-film i biografen

22 July er baseret på bogen En af os – en fortælling om Norge, Utøya og Anders Breivik af forfatteren Åsne Seierstad. Den omhandler Anders Breiviks frygtelige massakre på Utøya i Norge den 22. juli 2011.

Netflix havde 22 July med på filmfestivalerne i Venedig og Toronto. Filmen har sidenhen fået ros fra flere kanter. The Guardian kalder22 July for en ”modig” film og giver den 5 stjerner. Filmen er skabt af Paul Greengrass, der kendes fra bl.a. Captain Philips. I hovedrollen som Anders Breivik er Anders Danielsen Lie.

Netflix oplyser, at filmen får ”forpremiere” i Palads København den 4. oktober. Den traditionsrige biograf i midten af København oplyser, at de viser filmen dagligt kl. 15.30 frem til i hvert fald den 10. oktober. Filmen får ikke umiddelbart premiere i andre danske biografer, så det er en meget begrænset dansk biografudgivelse. Filmen udgives også i visse andre landes biografer fra den 10. oktober.Dem der betaler gildet nedprioriteres

Netflix har haft et anstrengt forhold til biografer i flere regioner. Selskabet deltog kortvarigt på filmfestivalen i Cannes, men efter pres fra franske biografer, blev reglerne ændret, så Netflix effektivt blev forvist.

På filmfestivalen i Venedig, hvor 22 July også var på programmet, modtog Netflix Guldløven for Alfonso Cuarons film Roma, som er kaldt ”den bedste Netflix-film hidtil”. Det førte til protester fra biografmiljøet, som blandt andet er utilfreds med, at filmfestivalen promoverer film, som ikke vises i biografer.

På den anden side står instruktørerne, som ønsker at vise deres værker frem for andre branchemedlemmer og kritikere på festivaler samt at blive indstillet til de mest prestigefyldte filmpriser.

Det er et dilemma for Netflix, men 22 July viser, at selskabet er villig til at fravige den strategi, som ellers har defineret deres filmsatsning og forsøget på at nedbryde ”udgivelsesvinduerne”. Danske biografgængere – i København – kan se filmen den 4. oktober, mens dem, der betaler gildet og finansierer indholdet, må vente til den 10. oktober, hvor filmen frigives på Netflix.

Er det en enlig svale eller starten på en trend? Det giver efteråret og vinteren os nok svar på. Netflix har en stærk udgivelsesplan bestående af film som Roma, Coen-brødrenes The Ballad of Buster Scruggs og Orson Welles’ The Other Side of the Wind, før der i 2019 følger endnu større satsninger som Martin Scorseses The Irishman og Michael Bays Six Underground.Flere nyheder

Test: LG C1 OLED

10 May 2021 |

Home entertainment-marked næsten fordoblet siden 2015

10 May 2021 |

Paramount+ streamer egne film i forkert format: "Vi undersøger det"

07 May 2021 |

Deloitte-rapport: Forbrugerne vandt streaming-krigen

07 May 2021 |

Sony 2021 OLED TV nu i handlen

06 May 2021 |

Infuse 7 frigivet til Apple TV, macOS & iOS med nyt design

06 May 2021 |