Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung HW-N960 (Atmos & DTS:X) - FlatpanelsDK

Test: Samsung HW-N960 (Atmos & DTS:X)

28 Sep 2018 | Tommy Lindegaard |


Samsung har lanceret ny topmodel indenfor soundbarer. Den hedder HW-N960 og det er en stor model, fysisk og watt-mæssigt. N960 (N950 udenfor Norden) understøtter Dolby Atmos og DTS:X med sine 7.1.4 kanaler. Den afløser HW-K960, som var Samsungs første Dolby Atmos-kompatible soundbar. Umiddelbart ligner den forgængeren på mange punkter, men Samsung har sidenhen købt HiFi-producenten Harman Kardon, så spørgsmålet er om deres know-how har kunnet gøre en forskel eller om er der blot at tale om branding?

Samsung N960 har 7 kanaler fordelt på én soundbar, to baghøjttalere og en subwoofer, hvilket til sammen skal give 7.1.4 surround. Målet er naturligvis at få det hele til at lyde så realistisk som overhovedet muligt. Lykkes det? Og kan N960 måle sig med direkte konkurrenter såsom Sony HT-ST5000?

Pris og forhandler:


Samsung HW-N960 – specifikationer

(HxBxD)8.3 x 122.6 x 13.6 cm (soundbar)
40 x 20.3 x 41.6 cm (subwoofer)
8.8 kg (soundbar)
9.6 kg (subwoofer)
2x HDMI (2.0)
Optisk
1x HDMI-udgang (ARC)
7.1.4 kanaler
512W totaleffekt
Dolby Digital
Dolby Atmos
Dolby TrueHD
DTS
DTS:X
DTS-HD
4K passthrough
HDR10 passthrough
Dolby Vision passthrough
WiFi (5GHz n standard)
Bluetooth
Brugervejledning
Fjernbetjening
HDMI-kabel
Vægbeslag
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online






Første indtryk

HW-N960 leveres i en kæmpe papæske med helt klassisk industri-emballage i form af flamingo omkring de forskellige dele. Det er måske ikke så elegant, men det er lavet for for at sikre uproblematisk transport af produktet fra Fjernøsten til Vesten.

Soundbaren fylder – måske lidt overraskende – det meste af papæskens bredde, så der er tale om en soundbar, der er virkelig lang og som kræver et TV af en vis størrelse. Ellers vil det simpelthen se skørt ud. Med sine 1 meter og 23 centimeter passer soundbaren vel nok bedst sammen med en tv-skærm på mindst 55 tommer, som typisk vil være lidt over 1 meter uden kant. Dermed er Samsung N960 omtrent 10-20 centimeter længere end de fleste andre soundbarer.

Det der gør N960 særlig interessant, udover at være Samsungs topmodel indenfor soundbarer, er at baghøjttalerne har to opadvendte højttalerenheder, som sender lyden op mod loftet, hvorefter lyden projekteres ned igen mod seeren. Selve soundbaren har desuden to enheder, der peger skråt op mod loftet og endelig to side-enheder i soundbaren, der reflekterer lyden mod væggen for at give en effekt som om, at der er højttalere ved væggene. Formålet her er naturligvis at skabe en endnu bedre surround-effekt.

De i alt fire opadvendte enheder skal bruges til Dolby Atmos og DTS:X for bedre at kunne gengive surround sound via den objekt-baserede lydteknologi, hvor lyde er enkodet som objekter (fremfor kanaler) og derfor bedre kan defineres ude i rummet – inklusiv lyde, der er over normal lyttehøjde. Det kan for eksempel være lyde fra en helikopter, fugle eller eksplosioner, som i en aktion-scene sker over hovedet på seeren. Kun fantasien sætter grænser. Samlet set giver det hele på papiret surround i 7.1.4 kanaler. Sådan ser det i hvert fald ud i teorien, men enhederne i soundbaren sidder forholdsvis tæt. Vi vender tilbage til ydelsen lige om lidt.

Hvis du vil have en længere introduktion til Dolby Atmos og objekt-baseret lydteknologi, så kan det anbefales at læse vores tidligere anmeldelser af Atmos-soundbarer fra Samsung og Sony.




Selve designet er relativt neutralt. Sort-i-sort og med metalgitter overalt. Der er dog nogle skrå kanter, som skal bryde en smule og sørge for, at designet bliver knap så kedeligt. Udseendet er i øvrigt stort set identisk med forgængeren HW-K960. Samlekvaliteten fejler ikke noget, men kanterne udstråler ikke høj kvalitet, som man måske kunne forvente af en topmodel til omkring 13.000 danske kroner. Vi noterer os dog en lille forbedring i materialvalg samt samlekvalitet i forhold til forgængeren.

For en flagskibsmodel gør det i virkeligheden ikke så meget, at der er lidt volume i produktet, da det næppe skal parres med et 40-tommer TV. Samtidig er der naturlige begrænsninger i forhold til, hvor mange højttalerenheder man kan presse ind i en soundbar.

Subwooferen er også af en anseelig størrelse, men det er ikke på samme måde en overraskelse ift. konkurrenterne. Faktisk er den lidt lille og meget let, især sammenlignet med den subwoofer, som medfølger til Sonys HT-ST5000 flagskib. Subwooferen til N960 vejer blot 9,6 kilogram, hvilket er let i denne produktkategori, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den ikke kan spille godt eller præcist.

Soundbaren kan vægmonteres vha. et medfølgende beslag.


Stik, formater & opsætning

Kigger man på bagsiden, er der kun 3 HDMI-porte, hvoraf den ene er en HDMI-udgang (med ARC = Audio Return Channel) til tv-skærmen. Det efterlader kun 2 HDMI-stik til tilslutning af Blu-ray- og mediebokse. Det er desværre en tendens hos flere producenter, at der spares på HDMI-indgange, men for en topmodel er det altså nærigt.

Det værste er dog næsten, at kablerne skal være bygget meget solidt for benytter man begge HDMI-indgange, bliver pladsen trang. Mangler man HDMI-kabler bør man derfor overveje nogle vinklede kabler, så man ikke risikerer, at de går i stykker ved det skarpe knæk.


 Samsung HW-N960


Der er også optisk lydstik og på format-siden findes WiFi, Bluetooth, Alexa, SmartThings og support for Samsungs eget multirum-system. Med understøttelse af både Dolby Atmos og DTS:X er vi i øvrigt på sikker grund. Forgængeren HW-K960 havde ikke understøttelse af DTS:X – kun Atmos. Herudover understøttes pass-through af 4K, HDR og sågar Dolby Vision. Endelig retter N960 op på den begrænsning, som forgængeren havde, hvor Dolby Atmos ikke kunne komme ind via HDMI ARC (Audio Return Channel), altså direkte fra en tv-skærm med f.eks. indbygget Netflix-app. Så alt, hvad man kan forvente, understøttes i den opgraderede N960.

Opsætningen går som en leg og det er blot at sætte enhederne i en stikkontakt og tænde for strømmen. Da der ikke er brugerinterface på soundbaren, er WiFi lidt mere besværligt da det foregår via en app eller ved tryk på WPS-knappen.


 Samsung HW-N960



Fjernbetjeningens navigations-”hjul” er dog ikke særlig præcist og ofte ender man med at trykke flere gange på ”hjulet”, hvis man skal navigere rundt i menuer og indstillinger. Det er belastende, men heldigvis er det ikke noget man gør særlig tit.

Ud over den medfølgende fjernbetjening, kan man vælge at bruge tv’ets normale fjernbetjening. Det sker via HDMI CEC, altså kontrolkommandoer via HDMI-forbindelsen imellem TV og soundbar. Det virkede under testen fint. HDMI CEC er indbygget i næsten alle tv-skærme fra de seneste 5-10 år.



 Samsung HW-N960 Atmos soundbar

Lyttetest: Film

I Mad Max-filmen fra 2015 er der ikke sparet på eksplosioner og i store dele af filmen opleves lydeffekterne fra Samsung HW-N960 lidt ”mættende”, i den forstand, at man ikke har lyst til at lave en Star Wars- eller The Lord of the Rings-maraton.

Måske bliver man lidt træt af de mange lyde fordi de ikke er helt 100% skarpe i de lave toner. Generelt er lydene en smule upræcise og derfor kan film med mange lydeffekter godt blive overvældende, da de ikke er klart definerede. Det svarer lidt til et rum med dårlig rumklang og ekko, hvori der foregår flere samtaler. Det kan blive trættende.

Subwooferen er helt afgjort systemets svageste led. Den har egentlig masser af fylde og giver godt med mavetryk, som en kraftfuld subwoofer skal kunne, hvorfor man ved eksplosioner virkelig kan mærke trykket, men subwooferen er desværre ikke så præcis, som man kunne ønske sig, Der er eksempelvis lidt eftervirkninger fra eksplosioner.

Man kan skrue en smule ned for subwooferens effekt via en knap på fjernbetjeningen, men så mister man jo lydbalancen. Det kan muligvis skyldes vibrationer i kabinettet, f.eks. at det ikke er godt nok eller at der mangler dæmpemateriale i subwooferen. Det kan måske afhjælpes med såkaldte spikes-fødder og noget tungt ovenpå, men dette produkt er ikke lavet til nørder. Det er henvendt plug-and-play-segmentet.

Efter denne lille mavepuster, så lad os fortsætte til resten af lydspektret, blandt andet mellemtonen, hvori bl.a. dialog ligger. Vokal er rigtig god og man kan hele tiden høre dialog. Selv mumlen fremstår tydeligt. Måske endda lidt for tydeligt, men det kan vist næppe siges at være nogen stor ulempe. De forskellige karakteristika i skuespillernes stemmer bliver også gengivet flot, så man aldrig bliver træt af at lytte til dialog.

Ved pistolskud eller andre metal-mod-metal, lyde hvor den øvre diskant udfordres, skærer Samsung N960 fint igennem og producerer livagtige lyde uden at forvrænge – også selvom der skrues godt op for lydniveauet.


 Samsung HW-N960


Zoomer vi ud på surround-oplevelsen som helhed, så producerer Samsung N960 nok markedets bedste Dolby Atmos-oplevelse i soundbar-segmentet, simpelthen fordi der er 4 enheder, som peger op imod loftet. Idet Samsungs produkt har ”højde”-enheder i både soundbar og baghøjttalere, så får man den bedste 3D-surroundeffekt, især med effekter fra oven.

Samsungs soundbar vinder dog ikke på præcision, neutralitet eller byggekvalitet. Her er Sony HT-ST5000 i en liga for sig selv, men omvendt har ST5000 ikke baghøjttalere, hvilket trækker i den negative retning for Atmos-effekten. At vælge imellem Sony HT-ST5000 og Samsung HW-N960 er vel i sidste ende nok et spørgsmål om man vil have præcision kontra overvældende lydeffekter.

Det sætter også en streg under den pointe, som vi har fremført i nogle af de andre anmeldelser af Atmos-soundbarer uden loft- og bag-højttalerneheder. Man kan gøre meget med software, men lydeffekter oppefra eller bagfra er bare mere realistiske og præcise, når de rent faktisk kommer over ens hoved eller bagfra.

Alt er dog ikke fryd og gammen. For at få den optimale lyd, bør N960’s baghøjttaler stå mindst 0,5 meter bagved lyttepositionen for at give det rigtige effekt af, at lyden kommer bagfra. Det er en fin tommelfingerregel generelt, men ofte kan man nøjes med 20-30 centimeter eller mindre, hvilket svarer til et tyk ryglæn på en stuesofa. Det er lidt ærgerligt, når vi er oppe i denne prisklasse for det kræver, at ens sofa eller siddeposition er fri fra bagvæggen.

Samsungs lydsystem skal også op omkring niveau 15 i lydvolumen før højdeeffekter for alvor vækkes til live. Det er lidt højere end, hvad man normalt foretrækker i hverdagen, men det er et fint lydniveau, hvis man vil se en god film. Et mere normalt lytteniveau svarer til omkring niveau 8-10 på soundbaren, men her mangler det sidste altså. Jeg testede filmlyden ved niveau 20, så her var ingen problemer med at fylde testrummet med vellyd.



 Samsung HW-N960 Atmos soundbar

Lyttetest: TV

Samsung N960 har vist rigtig fine takter under afspilning af film, men ved dagligdags flow-tv og serier ved normalt lytteniveau, præsterer den endnu bedre. Måske fordi subwooferen i denne sammenhæng ikke er så lidt vigtig – og ikke bliver presset i samme grad.

Samtidig bliver de gode takter fra mellemtonen og diskanten videreført fra film-verdenen ved lidt højere lytteniveau. Sportskommentatorer og nyhedsoplæseres stemmer går klart igennem, og stemmeføringen afslører de små detaljer á la alvor og ironi samt de særkendetegn, som man kan forvente fra højttalere i dette prissegment.

Dolby Atmos er ikke slået igennem for live-tv og ikke engang Yousees 4K-boks fra 2018 understøtter ikke de mange kanaler. Den leverer højest 5.1 surround-lyd. Samsung N960 kan dog lave simuleret objekt-baseret lyd á la Dolby Atmos og DTS:X, men helt godt bliver det aldrig, særlig ikke fordi tv-kanaler eller Netflix sender med forholdsvis komprimeret lyd.

Alt i alt er Samsung HW-N960 en utrolig habil og alsidig makker til streamede film og serier, tv-kanaler og lignende komprimeret videoindhold.


Lyttetest: Musik

Musikafspilning er sidste disciplin, som en soundbar skal igennem. Den vægter i testen naturligvis ikke så højt som film, men langt de fleste købere kan vel nok finde på at sætte musik over højttalerne. I denne forbindelse gavner indbygget Bluetooth og Wi-Fi.

Jeg fik aldrig Bluetooth til at virke med min iPhone, men i og med, at N960 har WiFi indbygget, er der alligevel ingen grund til ikke at bruge det i stedet for Bluetooth, som ikke er lossless og heller ikke har særlig stor båndbredde.

Ligesom med film, har jeg en række testnumre, der køres igennem, herunder Adeles Rolling in the Deep. Adeles stemme er stor og voluminøs, med følelserne helt ude på tøjet. Måske er lyden lidt mørk i form af en for dominerende bas. Subwooferens lidt for store indblanding bliver slået fast i den akustiske live-version af Eric Claptons Tears in heaven, samtidig med, at de milde trommer på mystisk vis bliver fremelsket i en grad, som ikke synes naturligt. Det er ikke så positivt, hvis man gerne vil høre en ballade, stille pop eller bare ønsker neutral lyd.

Korns Freak on a Leash lyder til gengæld ganske underholdende med den ekstra bas. Desværre skal man ikke skrue særlig meget op før trommerne bliver mudrede at høre på, samtidig med, at man får svært ved at skelne imellem, hvilke tamtam’er der bliver slået på. Det er egentlig skuffende i dette prisleje.

Til musik vil jeg tro, at HW-N960 er på niveau med Sony HT-ZF9 – en soundbar til den halve pris. Problemet består primært i, at subwooferen er upræcis. Det er bulderbas, der er lavet til filmeksplosioner og her er musik med stramme trommerytmer den absolutte modpol.


Konklusion

Samsung har med HW-N960 lanceret en ny topmodel. Nummeret er identisk, men bogstavet er skiftet fra K til N. Samtidig er konkurrenten Harman Kardon blevet opkøbt. Hvorvidt det har medført ændringer, kan jeg ikke svare på, men jeg kan konstatere, at N960 er et bedre produkt end forgængeren K960. Der dog nogle små irritationsmomenter, bl.a. for få HDMI-indgange (kun to) samt trange tilslutningsvilkår. Fjernbetjeningen er egentlig rigtig lækker, men selve navigationshjulet er upræcist og kræver ofte flere tryk på samme knap.

Annonce:
På lyddelen består N960s styrker i diskant og mellemtone, når der spilles lavt såvel som højt. Samtidig leverer Samsung formentlig den bedste surround sound-oplevelse indenfor soundbar-segmentet. Dolby Atmos er blevet voksen og med HW-N960 viser den objekt-baserede lydteknologi sit fulde potentiale. Det er muliggjort bl.a. af to baghøjttalere samt fire opadvendte enheder – to i soundbaren og to i baghøjttalerne. Samsung sælger også en billigere HW-N860 model uden baghøjttalere.

Disse egenskaber har dog en pris idet det vejl. skilt læser 13.000 danske kroner. Ser man på konkurrenterne er det omvendt ikke så dyrt endda for en topmodel. Jeg kunne dog godt tænke mig, at Samsung havde brugt lidt ekstra udviklingskroner på subwooferen for det er lydsystemets svageste led. Subwooferen mangler hverken slagkraft eller indstillings-muligheder. Men den mangler præcision.

Afhængigt af, hvad du søger, kan subwooferen måske ende med at blive tungen på vægtskålen. N960 har også en tendens til at være lidt mørk i lyden og selvom det kan lyde godt i mange musikgenrer, udstiller det samtidig den manglende neutralitet i flere musikgenre og numre. Hører du meget musik, bør du måske overveje en konkurrent. Der er ikke mange direkte konkurrenter i segmentet, men Sony HT-ST5000 leverer klasseledende præcision med en subwoofer, der er så stram og tung, at selv HiFi-entusiaster vil nikke anerkendende. Sony’en mangler dog lidt surround-følelse, primært fordi den ikke har baghøjttalere.

Er du derimod filmelsker eller søger du bare et rigtig godt surround sound-anlæg, så bør Samsung HW-N960 være på listen af de soundbarer, som kraftigt overvejes. Intet produkt er fejlfrit, så man skal naturligvis vælge ud fra sine egne præferencer.

Pris og forhandler:




Suverænt 3D-lydbillede
Klar mellemtone & diskant
Både Dolby Atmos & DTS:X
Baghøjttalere


Materialevalg under konkurrenters
Kun 2 HDMI-indgange (+ placering)
Lidt skuffende musik-ydelse


Nærmeste konkurrenter




Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |