Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSony præsenterer Master-serie af TV med AF9 OLED og ZF9 LCD - FlatpanelsDK

Sony præsenterer Master-serie af TV med AF9 OLED og ZF9 LCD

31 Jul 2018 | Torben Rasmussen |

Sony har I dag præsenteret to nye flagskibs-modelserier som del af Master-serien, der repræsenterer ”den allerbedste billedkvalitet” i stuen. AF9 OLED og ZF9 LCD er udstyret med en opgraderet ’X1 Ultimate’ videoprocessor, Dolby Vision og Android TV.

Sonys Master-serie af TV

Ved et arrangement i New York i dag har Sony præsenteret fire nye tv-modeller i to modelserier. De fire skærme hører alle til Master-serien, ”der kun omfatter eksklusive TV’er fra Sony med den allerbedste billedkvalitet”. Som navnet antyder har Sonys mål været at skærme TV, som er i stand til på troværdig vis at genskabe netop det visuelle udtryk, som instruktøren har tiltænkt” og ”måle sig med kvaliteten af skærmene i professionelle produktionsstudier”.

- “Modellerne i MASTER-serien er udviklet af Sonys mest erfarne ingeniører inden for billedkvalitet og lever op til virksomhedens strengeste produktionskrav, hvorfor Sony med sikkerhed tør sige, at flagskibsprodukter i MASTER-serien leverer den bedste billedkvalitet, der er mulig i et hjemme-setup,” lyder det fra selskabet.


 Sony Master OLED TV


Alle fire skærme vækkes til live af Sonys nye og opgraderede X1 Ultimate-videoprocessor, som blev demonstreret i januar 2018 på CES-messen, hvor sad i en prototype af en 8K-skærm. Der har været spekuleret i, at Sony har gjort til at lancere 8K-skærme, så vi skal måske understrege, at alle de fire nye TV-skærme, som fremvises i New York, er 4K-skærme. Det kan være, at Sony har mere at sige på IFA-messen næste måned.

Læs også: Første indtryk af Sony AF9 og ZF9

Sony har tidligere fortalt, at X1 Ultimate er dobbelt så kraftfuld som X1 Extreme-processoren, der har siddet i foregående topmodeller. Den ”sikrer exceptionel detaljerigdom ved hjælp af den nye, intelligente objekt-baserede Super Resolution, som identificerer og analyserer ethvert objekt i billedet.”


 Sony Master LCD TV


Ydermere har alle fire TV en ’Netflix Calibrated Mode’, som er skabt med det formål at levere den billedkvalitet, som indholdsskaberen så i filmstudiet og derigennem bevare kunstnerens kreative vision. Mere information om Netflix Calibrated Mode kan findes i denne artikel. Sony tilbyder, at skærmene desuden at “klar til CalMAN” dog uden at forklare, hvad det dækker over.

Læs også: 'Netflix Calibrated Mode' introduceres eksklusivt på Sony Master OLED & LCD

Med de nye flagskibsmodeller spiller Sony åbenlyst på to heste. Med ZF9 forsøger de at appellere til de kunder, som sætter pris på fordelene ved LCD, og ZF9 er således en direkte konkurrent til topmodellerne fra Samsung. AF9 OLED skal derimod ud og konkurrere direkte mod OLED-topmodellerne fra LG, Panasonic, Philips m.fl.Sony A9F (AF9) Master OLED

Sony lancerede sit første OLED-tv i 2017 med A1-modellen, som i år har fået følgeskab af A8F-modellen. Den nye AF9 (A9F i USA) repræsenterer næste skridt for Sony OLED.

AF9 har 4K-opløsning og kan håndtere tre HDR-formater: HDR10, HLG og Dolby Vision. Ligesom sin LCD-pendant, vil AF9 have en X1 Ultimate-processor under motorhjelmen. Selskabet benyttede lejligheden til at fremhæve det faktum, at et OLED-panel består af 8 millioner individuelle selv-emitterende pixels, som styres af Sonys ”Pixel Contrast Booster” – en panelstyreenhed til OLED. Skærmteknologiens selv-emiterrende natur gør det muligt at gengive ”hidtil uset sort, autentiske farver og brede betragtningsvinkler”.


Sony AF9 OLED


Ud over forbedret billedkvalitet, byder AF9 på bedre lyd. Sony har udstyret den med en opdateret version af den unikke lydteknologi, som gjorde debut med A1-serien i 2017. Selskabet kalder det for Acoustic Surface Audio+. Den tidligere version i A1 og AF8 leverede lyd i 2.1 kanaler, hvorimod den opgraderede version i AF9 har en ekstra centerkanal og en ekstra subwoofer, hvilket tilsammen bliver et 3.2-kanals lydsystem.

- “Den forbedrede Acoustic Surface Audio+ har en ekstra aktuator i midten af skærmen samt en ekstra subwooferkanal, hvilket samlet giver et 3.2-kanals-lydsystem. Den ekstra aktuator fungerer præcist som center-højttalere, der findes skjult i en AT-skærm (akustisk transparent), som vi kender fra biografer. Med tre aktuatorer samt to subwoofere vendt mod siderne skaber AF9 et rigt lydfelt og en stærkt forbedret seeroplevelse. Derudover har AF9 en midt-højttaler-tilstand, som gør, at Acoustic Surface Audio+ kan anvendes som midt-højttaler i et hjemmebiografsystem,” skriver Sony.


Sony AF9 OLED


Denne aktuator-baserede lydteknologi omdanner selve OLED-panelet til en højttalermembram. Vibrationerne kan ikke ses med det blotte øje, men det muliggør en ny type TV-design, hvor højttaler og skærm er integreret i ét. AF9 bygger således videre på designet fra A1.

Sonys AF8 forbliver i modelprogrammet, men det står ikke helt klart om A1 også gør det. Flatpanels jagter svar.

Sony AF9 lanceres i 55 tommer (KD-55AF9) og 65 tommer (KD-65AF9) i august. Prisen kendes endnu ikke. Der blev ikke kommenteret på en 77-tommer model.Sony Z9F (ZF9) Master LCD

Sony præsenterer også afløseren til ZD9, som blev lanceret i 2016 og er forblevet i handlen. Den nye LCD-flagskibsmodel ZF9 kommer i 65 og 75 tommer.

Sony har modstået fristelsen af de mange kreative marketingnavne, som LCD-tv sælges under i dag, herunder ”QLED”, ”ULED” og ”XLED”. ZF9 er præsenteret uden dæknavne som et flagskibs LCD-tv. Det har naturligvis den zone-styrede LED-belysning, som forventes i dyrere LCD-modeller – også kendt som full array local dimming (FALD).


Sony ZF9 OLED


Som sædvanlig undlader Sony at komme ind på det nærmere tekniske specifikationer såsom antallet af LED-zoner og maksimal lysstyrke. På CES 2018 præsenterede selskabet et ”full-specifikations” HDR-tv, som kunne nå helt op på 10.000 nits maksimal lysstyrke. Det var en prototype og rygterne har i stedet ville vide, at Sony har sigtet mod 4000 nits maksimal lysstyrk med konsummodellen ZF9, men om det rent faktisk er tilfældet, kan vi endnu ikke be/afkræfte. Vi jagter yderligere detaljer i New York.

Sonys Master ZF9 har 4K-opløsning og understøtter tre HDR-formater: HDR10, HLG og Dolby Vision.

Tidligere på året introducerede Sony ZF90 med ‘X-Motion Clarity’ og dette system videreføres i ZF9. Teknologien har til formål at forbedre gengivelsen af bevægende billeder på skærmen ved at tage det individuelle LED-zoner i brug fremfor hele LED-bagbelysningen. Ved at pulsere lyset i de enkelte LED-zoner kan reducere slør lokalt i billedet og bedre opretholde lysstyrken.

Selskabet fortæller videre, at ZF9 har “X-Wide Angle”, hvilket er et marketingnavn for bredere betragtningsvinkler. Hvordan Sony har opnået dette står ikke klart, men selskabet siger, at det ”gør, at billedet bevarer sin høje kvalitet, uanset hvilken vinkel man kigger fra”. Almindeligvis ville dette indikere brug af et IPS LCD-panel, men Sony kan også have taget en anden rute med at ændre på subpixel-strukturen. Samsung lagde an til netop dette for et par år siden, men valgte i sidste ende ikke at lancere det. Vi kigger nærmere på skærmen i New York snarest.

Sony ZF9 OLED


Sony kommenterede ikke på højttalersystemet i ZF9, men bemærkede, at der er plads til en soundbar under skærmen. Det tilføjes, at ZF9 har ”en sort ramme med changerende detaljer, som et DSLR-kamera, der skaber en smuk kontrast til resten af fjernsynets metalliske design. Det minimalistiske design er videreført til fjernsynets fod, der er støbt i aluminium”. Der er også indbygget kabelføring.

Sony ZF9 lanceres i 65 tommer (KD-65ZF9) og 75 tommer (KD-75ZF9) i august. Prisen kendes endnu ikke.Android TV med Oreo

De nye Sony TV er baseret på Googles Android TV-styresystem, som giver adgang til apps, spil og andet medieindhold. Der er apps såsom Netflix, Viaplay og YouTube. Herudover er Chromecast indbygget, så du kan sende video trådløst fra en telefon eller tablet over på tv-skærmen.

Hvis du ser de indlejrede videoer her i artiklen, vil du bemærke, at Sony fremviser skærmene med den opfriskede TV-brugerflade, som introduceres med Android 8 (Android Oreo). Det bekræftes overfor Flatpanels, at Android Oreo vil være installeret fra start - det kræver altså ikke en opdatering.


Android Oreo på Sony TV


Sony har anvendt Googles Android TV som platform siden 2015. Skærmene har i denne periode været baseret på en MediaTek-chip og tidligere på året annoncerede chipfabrikanten en næste-generations chip. Sony kommenterer som regel ikke på så specifikke detaljer, så det står ikke klart om AF9 og ZF9 benytter den opgraderede chip eller samme chip, som forårsmodellerne. Opdatering: Vi har fået bekræftet, at der benyttes en opgraderet MediaTek-chip til Android. Vi ved endnu ikke præcis, hvilken MediaTek SoC.

Google er ved at udrulle sin Assistant stemmeassistent på partneres tv-skærme. Den er på nuværende tidspunkt tilgængelig i lande som USA, Strobritannien og Frankrig. Flere lande følger senere og Google har allerede bekræftet, at Assistant snart vil kunne tale dansk. Sony forklarer, at både AF9 og ZF9 har håndsfri Google Assistant. Det betyder konkret, at skærmene ”har indbyggede mikrofoner som frigører hænderne; nu kan du blot tale til tv’et for at finde, hvad du søger, eller spørge Google Assistant om at afspille tv-serier, film og andet indhold”.

Flatpanels er på plads i New York ved præsentationen, så kig ind snart igen for yderligere information og vores første indtryk.


Sony AF9 OLED


Sony AF9 OLED


Sony ZF9 OLED


Sony ZF9 OLED


Sony AF9 OLED - specifikationer

55” and 65” models
Features OLED as display device with Pixel Contrast Booster. 8 million self-illuminating pixels and Sony-original panel controller for OLED brings a significantly enriched visual experience with unprecedented black, authentic colour, and a wide viewing angle.
Features Picture Processor X1™ Ultimate providing the ultimate 4K HDR viewing experience with the following technologies: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR and Dual database processing.
Acoustic Surface Audio+™ creates a rich sound field delivered from three actuators and two subwoofers facing sideways, that greatly enhances the viewing experience.
Features Netflix Calibrated Mode that brings the creators’ vision directly to the TV.
Supports CalMAN’s** professional-grade calibration. (**Requires CalMAN calibration software to be installed on your PC, a pattern generator, a meter (colorimeter, spectrophotometer etc.), and “CalMAN for BRAVIA” app to be downloaded from Google Play and installed on your TV.)
Features vibrant, expanded colour with TRILUMINOS™ Display, further enhanced for colour accuracy.
Android TV with hands-free help from the Google Assistant: Find what you want quickly, simply by talking to the TV. Ask your Google Assistant to help you play TV shows, movies, and more. Dim the lights and control your compatible, connected devices while you watch a movie for a better viewing experience. (Android Assistant not available in all countries)
Minimalism styled with softness: the screen being a single slate with only a stand in the back to hold it up.
HDR formats supported: HDR10, Dolby Vision™, HLG.

Sony ZF9 LCD - specifikationer

65” and 75” models
Features Picture Processor X1™ Ultimate providing the ultimate 4K HDR viewing experience with the following technologies: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR and Dual database processing.
Features X-Wide Angle which minimises the colour change when seen from the side. View faithful shades and hue from wherever you watch the TV.
Features full-array LED Backlight for ultra-high contrast.
X-Motion Clarity™ keeps fast action clear and smooth. Moving images are precisely controlled to minimise blur. Even during fast-moving scenes, billeder stay true with no loss in brightness.
Features Netflix Calibrated Mode that brings the creators’ vision directly to the TV.
Supports CalMAN’s** professional-grade calibration. (**Requires CalMAN calibration software to be installed on your PC, a pattern generator, a meter (colorimeter, spectrophotometer etc.), and “CalMAN for BRAVIA” app to be downloaded from Google Play and installed on your TV.)
Includes X-tended Dynamic Range™ PRO to produce better contrast by precisely balancing the light output across the screen, dimming some areas and boosting others. It reveals a brightness range three times that of a conventional LED-backlight TV, and it enhances any source to near HDR quality with a wider range of brightness.
Features vibrant, expanded colour with TRILUMINOS™ Display, further enhanced for colour accuracy.
Android TV with hands-free help from the Google Assistant: Find what you want quickly, simply by talking to the TV. Ask your Google Assistant to help you play TV shows, movies, and more. Dim the lights and control your compatible, connected devices while you watch a movie for a better viewing experience. (Android Assistant not available in all countries)
Clean cable management for table top mount.
HDR formats supported: HDR10, Dolby Vision™, HLGFlere nyheder

DR-rapport: Meget tyder på nye fald i flow-tv de næste år

21 Jan 2021 |

Usmart TV: Forsvindende apps og flygtige platforme – opdateret

21 Jan 2021 |

HBO Nordic udfases på mange Samsung Smart TV og PS3

21 Jan 2021 |

Fire små & mellemstore streaming-tjenester har nydt solid fremgang

20 Jan 2021 |

Mere streaming: Paramount+ kommer til Danmark i marts 2021 – opdateret

20 Jan 2021 |

Nvidia Shield virker nu med PS5's DualSense & Xbox Series X/S controllere

20 Jan 2021 |