Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOver 400 film udgivet i 4K/HDR i Danmark - FlatpanelsDK

Over 400 film udgivet i 4K/HDR i Danmark

27 Jul 2018 | Rasmus Larsen |

Tælleren har rundet 400 film i 4K-billedkvalitet. Knap 300 af disse kan opleves i HDR, herunder 200 i Dolby Vision. En god portion af dem er katalogtitler såsom Mission Impossible og Jurassic Park, men mange nye film skabes også i formatet. Se også, hvordan det står til på lydsiden.

Nye film og katalogtitler

Amazon og Netflix var først på banen, men disse aktører havde til at starte med fokus på tv-serier. Over de seneste par år har de store Hollywood-filmstudier for alvor meldt sig på banen.

Det er opløftende at se, at mange nye film udgives i formatet. Blandt blockbuster-film er det efterhånden normen, at filmstudier udgiver i 4K HDR, selvom samme film ikke præsenteres i HDR-kvalitet i biografen. Her kan titler som Black Panther, Star Wars: The Last Jedi, Ready Player One, Blade Runner 2049 og Tomb Raider fremhæves som eksempler.

Filmstudierne har også travlt med at opgradere katalogtitler til bedre billedkvalitet. Det er muligt fordi de oprindelige filmruller indeholder mere billedinformation (detaljer og dynamik) end HD-udgivelsen i sin tid kunne byde på. Visse film scannes på ny i højere opløsning, mens andre desværre opskaleres fra HD. Filmrullen indeholder typisk større dynamik, hvorfor filmstudierne også kan få mere ud af lys- og farvepaletten ved at udgive filmen i HDR.

Der er allerede et stort udvalg klassikere genudgivet i formatet. Eksempler herpå er franchises som Jurassic Park, Mission Impossible, X-Men, Harry Potter og Transformers. Der er også eksempler på genudgivelser af film, som er flere årtier gamle, herunder Lawrence of Arabia (1962), Die Hard (1988) og Ghostbusters (1984) og The Day the Earth Stood Still (1951).


Jurassic Park


Status på film i 4K/HDR

Flatpanels holder en liste over 4K/HDR-film på iTunes opdateret. Apples iTunes har nuværende tidspunkt det mest omfattende katalog, der netop har rundet 400 titler. Det dækker fortrinsvis over spillefilm, men også dokumentarfilm.

Ingen andre danske filmtjenester, hvor man kan købe og leje film enkeltvis, tilbyder den høje billedkvalitet.

Læs også: Liste: Film i 4K HDR & Dolby Atmos på iTunes

Der er til sammenligning udgivet over 220 titler på UHD Blu-ray i Danmark, ifølge en opgørelse hos Biojensen.dk. Det er ikke samtlige film, der udgives på UHD Blu-ray, men til gengæld kan Disneys (inkl. Pixar, Marvel og Lucasfilm) nyere film opleves på skiveformatet. Disney udgiver endnu ikke sine film i 4K HDR-kvalitet på onlinetjenester i Danmark.

En anden forskel på UHD Blu-ray og online er, at Dolby Vision i overvejende grad forbeholdes onlineudgivelsen. Apples filmbutik kan således præsentere 200 titler i Dolbys videoformat, hvorimod der er under 20 på skiveformat. Faktisk er Dolby Vision ved at blive normen hos iTunes, da ”kun” 92 udgivelser er i HDR10-formatet. De resterende er udelukkende i 4K-opløsning.

Læs også: Guide: Filmtjenester på nettet

Der er endnu ikke udgivet en eneste film i HDR10+ eller Advanced HDR by Technicolor, som er de to andre relevante HDR-formater. Begge formater er tilladt under UHD Blu-ray-specifikationen.


The Joker


Status på lydsiden

Lydsiden kan opsummeres ganske kort for det er kun UHD Blu-ray, som byder på nyeste og mest avancerede lydformat. Der er over 100 udgivelser med Dolby Atmos, som er Dolbys objekt-baserede lydformat, på UHD Blu-ray.

På UHD Blu-ray præsenteres Atmos-lyden i tabsfri format (Dolby TrueHD), hvorimod det vil blive i komprimeret format (Dolby Digital Plus), når onlinetjenester melder sig på banen. Apple har annonceret, at Dolby Atmos lander på iTunes til efteråret med udgivelsen af tvOS 12. Købte film opgraderes kvit og frit.

Ingen andre danske filmtjenester, hvor man kan købe og leje film enkeltvis, tilbyder Dolby Atmos.

Det konkurrerende DTS:X lydformat findes på lidt over 50 film udgivet på UHD Blu-ray. Ingen onlinetjenester har annonceret planer om at tilbyde DTS:X.Flere nyheder

YouSee Discovery tvist

Overblik: Tv-programmerne & sporten der forsvinder hos YouSee fra 2020

18 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Nvidia Shield

Nye Nvidia Shield-enheder har 4K Dolby Vision, Tegra X1+ chip, ny fjernbetjening

18 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Tv-kanaler

Netflix om Disney+, Apple TV+: Vil fremskynde overgang fra lineært tv

17 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Mutazione dansk spil

3 danskudviklede spil i Apple Arcade når "stort internationalt publikum"

17 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Google Daydream VR

Google dropper VR-satsning

17 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Klip tv-kablet

Mange danskere har klippet tv-kablet

16 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Google Stadia på TV

Google Stadia går i luften fra d. 19. november - her er spillene

16 Oct 2019 | Rasmus Larsen |
Disney

Begrænset TV-support vil bremse Disney+ & Apple TV+, mener IHS

15 Oct 2019 | Rasmus Larsen |