LG retter "hævet sort" i Dolby Vision på 2016 OLED

11 Jul 2018 | Rasmus Larsen |

LG oplyser, at seneste firmwareopdatering til 2016 OLED bør rette problemet med ”hævet sort” under afspilning af video i Dolby Vision-format. Firmwaren er på vej ud i Danmark. LG tilføjer, at samme problem forventes rettet på 2018 OLED i denne måned.

Dolby Vision på 2016 LG OLED

Hvis du ejer et LG OLED-tv årgang 2016 (B6, C6, E6 og G6), så har du muligvis bemærket, at de sorte filmbjælker eller mørkeste toner i selve billedet til tider ”hæves” og bliver grålige. Det sker med eksterne HDMI-kilder såsom UHD Blu-ray-afspillere og Apple TV 4K.

Problemet har været der siden lancering, men blev først opdaget langt senere da Dolby Vision-kompatible Blu-ray-afspillere og Apple TV 4K kom på markedet og blev tilsluttet til LG 2016 OLED-tv verden over.

LG og Dolby lovede at rette problemet, men det har taget adskillige måneder. Vi har presset på hos LG for konkret information om fejlrettelsen og vi har nu modtaget den information, som vi eftersøgte.

LG oplyser, at ejere af 2016 LG OLED-tv skal holde øje med firmware 05.30.20, 05.30.25 eller 05.30.30, afhængigt af din model. Mere information kan findes i tabellen længere nede.


LG 2016 OLED


Ejere af 2016 LG OLED beretter, at firmwaren ganske rigtig lader til at rette problemet med hævet sort ved afspilning af indhold i Dolby Vision-format – ulig firmwaren til 2017 LG OLED, som blot mindskede problemet. Flatpanels har tjekket på en LG E6 og vi ser lovende resultater med vores testmateriale. Det lader til at virke som tiltænkt, men vi kan ikke definitivt konkludere, at alle kombinationer af TV, afspillere og film ser korrekte ud, da vi endnu ikke har undersøgt det hele.

Det har været en langstrakt og ærgerlig sag, som har fået ejere til at stille spørgsmål ved Dolbys løfter. Til at starte med hævdede Dolby, at fejlen skulle rettes på selve skærmene. Efterhånden som tiden gik stod det dog klart, at afspillere også skulle opdateres. Hverken Dolby eller LG har ønsket at komme ind på de tekniske detaljer, men det forekommer os, at en del af løsningen har været at opdatere afspillere til den nye Dolby Vision-profil, som rykker mere processering over på afspillerenheden – fremfor tv-skærmen. Det er et gæt for vi kan naturligvis ikke være sikre, da selskaberne ikke har forklaret sig.

Samme firmware gendanner i øvrigt HDR-spilprofilen, så den fremstår lysere. LG gjorde den mørkere i forbindelse med en tidligere opdatering.

Firmwaren er på vej ud i Europa og USA, herunder Danmark. Det er muligt, at du endnu ikke kan se den fra skærmens indbyggede opdateringsmenu, da den udrulles i etaper. Du kan i så fald enten vente eller at downloade den manuelt (se tabellen nedenfor).

LG 2016 OLED – Fejlrettelse af Dolby Vision “hævet sort”

Europa
LG B6 OLED: Firmware 05.30.25 – link
LG C6 OLED: Firmware 05.30.30 – link
LG E6 OLED: Firmware 05.30.30 – link
LG G6 OLED: Firmware 05.30.20 – ”bliver tilgængelig snarest”

Manuel installation er på eget ansvar. Det kræver, at filen downloades, udpakkes og placeres i en mappe kaldet ’LG_DTV’ på en USB-nøgle, som isættes tv’et.

Rettes på 2018 OLED snarest

Som vi berettede i februar 2018 frigav LG ny firmware, som skulle rette problemet på 2017 OLED-modellerne. Det stod dog hurtigt klart, at fejlen ikke var fuldstændig rettet, men blot mindsket.

Samme problem med hævet sortniveau i Dolby Vision viser sig på 2018 LG OLED. Det kunne vi konstatere i vores test af LG C8. LG har ikke givet os en opdatering på 2017-modellerne, men har kommenteret på situationen for 2018-modellerne.

Selskabet informerede os indledningsvis om, at fejlen med hævet sortniveau på 2018 OLED rettes i løbet af tredje kvartal 2018. Selskabet forventer nu at kunne rette det allerede i slutningen af denne måned, hvis alt går planmæssigt. Vi kender endnu ikke de nærmere detaljer.

Det er muligt, at 2017-modellerne får fejlrettelsen i samme omgang eller at ”rettelsen” fra februar 2018 allerede fungerer efter hensigten, men at afspillere først skal opdateres. Vi jagter yderligere information.

Ikke desto mindre ser det ud til, at LG og Dolby endelig har fundet ud af, hvad der foregår og at de retter problemet på nye såvel som ældre enheder. Vi kan forhåbentlig snart lægge denne sag bag os og nyde vores film og tv-serier i funklende Dolby Vision-kvalitet.

Opdatering 12.7.2018: LG har sendt os følgende udtalelse og tilføjet et par ekstra detaljer, som bekræfter vores mistanke; at partnere ligeledes skal opdatere til seneste Dolby Vision-profil i deres afspillere, altså Apple TV 4K, diverse UHD Blu-ray-afspillere m.fl. LG siger, at deres egne UHD Blu-ray-afspillere samt Oppos afspillere allerede bør have seneste Dolby Vision-profil inkluderet.

- "LG is working with its partners to provide support in completing the remaining inconveniences occurring when playing Dolby Vision over HDMI in specific devices," skriver selskabet. "We cannot confirm a specific date when fixes required for specific devices will be completed, so cross-checking with our partners the timeline will be more accurate."Flere nyheder

LG C8 OLED

LGs nye 77" OLED koster det halve af sidste års modeller

18 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
BeoVision 11

B&O-designikon udgår med BeoVision 14

17 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Roku Wireless TV Speakers

Roku lancerer trådløse TV-højttalere baseret på dansk teknologi

17 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
HDTVTest 2018 TV Shootout

Vindere af HDTVTests 2018 TV Shootout fundet

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Sony XF70

Sony frigiver værktøj til at redigere TV-kanalliste fra en PC

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Bang Olufsen

B&O Play mærket udfases og bliver til Bang & Olufsen

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Tv-kanaler

10 procent af danskerne ser over 7 timers tv dagligt

13 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
The Crown

Netflix overgår HBO i Emmy-nomineringer efter 17 års dominans

13 Jul 2018 | Rasmus Larsen |