Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonVM har slået streaming-rekorder men flow-tv regerer stadig - FlatpanelsDK

VM har slået streaming-rekorder men flow-tv regerer stadig

04 Jul 2018 | Rasmus Larsen |

TV2 Play og YouSee melder om streaming-rekorder under særligt Danmark – Australien. Streaming ændrer også forbrugsmønstre hos danskere. Tal fra DR viser dog, at flow-tv stadig regerer.


Streaming-rekorder under fodbold-VM


Danmark avancerede fra gruppespillet, men måtte desværre se sig slået af Kroatian i 1/8-finalen. Der var masser af drama på banen, men relativt lidt drama i teknikrummene. Streamingtjenesterne holdte over en bred kam stand på trods af, at der blev slået streaming-rekorder.

Det er naturligvis forventningen hos seeren, men flere begivenheder har over de seneste par år givet anledning til nedbrud på streamingtjenester. Det er samtidig en helt anden udfordring at live-streame en fodboldkamp end at streame en film fra arkivet hos f.eks. Netflix.

- ”Under VM-landskampen mellem Danmark og Australien torsdag den 21. juni kl. 14.00, havde vi all time-rekord i forhold til samtidige antal strømme. Antallet af samtidige strømme var under kampen markant højere end vores hidtil rekord, som blev sat under EM-herrehåndbold-slutrunden i januar 2018,” fortæller Anders Vestergaard, Product Manager på TV2 Play, til Flatpanels.

TV2 sendte eksklusivt Danmarks to første kampe mod Peru og Australien, mens kampene mod Frankrig og Kroatien blev samsendt på DR1, DRTV og TV2 Play. Anders Vestergaard vil ikke sætte konkrete tal på af konkurrencemæssige grunde, men han bekræfter, at der også blev sat ”mange” andre streaming-rekorder under dette VM, samtidig med, at slutrunden har ”resulteret i mange nye abonnenter”. TV2 Play rundede i november sidste år 350.000 abonnenter.

TV2 Play oplyser ydermere, at der blev overført et godt stykke over 100 Terabytes data i timen under Danmarks 1/8-finale. I 2001 blev nogenlunde samme mængde data overført i timen på det globale internet.

YouSee kan ligeledes melde om streaming-rekord, selvom de heller ikke vil sætte konkrete tal på.

- ”Vi har helt generelt set en stor interesse for at følge VM-kampene via streaming, men kampen mellem Danmark og Australien har slået alle tidligere rekorder, og er dermed den mest streamede udsendelse hos os nogensinde. Det skyldes ikke mindst, at den kamp lå i arbejdstiden, og mange derfor har fulgt med fra arbejdspladsen,” siger Jacob Mortensen, tv- og bredbåndsdirektør i YouSee, til Flatpanels.


 YouSee Android TV


Flow-tv regerer stadig


Selvom der er slået streaming-rekorder, så er flow-tv (tv-kanaler via antennestik) stadig langt mere udbredt. Det viser tal fra DR, som Flatpanels har fået indblik i. 1/8-finalen mod Kroatien blev set af 2.082.000 danskere på DR1, heraf ca. 7% (145.000) via streaming på DRTV. Tal for live-streaming er baseret på estimater og interne kilder fremfor offiicelle markedstal. TV2 Play viste også 1/8-finalen.

"Forlænget spilletid og afgørelse ved straffespark fik seertallene til at peake på over 2,3 millioner"
- ”2.082.000 danskere så 1/8-finalen mellem Kroatien og Danmark på DR1. Forlænget spilletid og afgørelse ved straffespark fik seertallene til at peake på over 2,3 millioner. Det sikrede DR1 den bedste dag siden Eurovision Song Contest blev afholdt i København i 2014 (2.398.000), og kampen er den mest sete sportsbegivenhed siden EM-finalen i håndbold på TV 2 i 2014 (2.251.000),” oplyser Anders Kappel, chef for DRTV, til Flatpanels.

Anders Kappel tilføjer, at Dronningens Nytårstale blev streamet af estimeret 160.000 danskere på DRTV og at kampen mellem Danmark og Frankrig blev streamet af estimeret 101.000 danskere på DRTV. Nytårstalen var dog noget kortere, hvorfor 1/8-finalen mod Kroatien på DRTV repræsenterer ”den dag med mest live-streaming, siden vi i efteråret indførte et nyt måleværktøj”. En gennemsnitlig dansker brugte på dagen 7½ minut på at live-streame på DRTV, hvilket er 3 gange højere end normalt.

Foruden mobilenheder, er streamingtjenesten DRTV over de seneste år blevet udvidet til tv-skærme. Der findes HbbTV til Smart TV samt app til Apple TV, Chromecast og PlayStation.

Læs også: VM-fodbold i 4K HDR imponerer og sætter spot på udfordringer

Fordelingen imellem flow-tv og streaming afhænger imidlertid også af andre faktorer, lyder det fra YouSee.

- ”Vi kan se, at flere af vores kunder så med via digitale platforme, da Rusland sendte Spanien ud af VM, end da Danmark mødte Kroatien. Danskerne har altså prioriteret at se Danmarks kamp på de store skærme, og det er jo også oplagt at samle familie eller venner foran fjernsynet eller se med sammen med andre danskere foran en storskærm, når Danmark for første gang i mange år var med i en ottendedelsfinale ved VM,” siger Jacob Mortensen fra YouSee.


 DRTV


Streaming ændrer forbrugsmønstre


Streaming ændrer den måde, hvorpå vi ser tv. Teknologien gør det bl.a. muligt for mange danskere at se en kamp som den mellem Danmark og Australien, selvom den sendes i arbejdstiden kl. 14.00. EU har desuden sikret, at tv-streaming fra april 2018 kan tages med på rejser rundt i EU-lande.

"Indtil videre kommer omkring tre procent af vores forbrug fra Europa"
- ”Nye EU-regler betyder, at TV 2 Play kan tages med på ferien inden for Europa. Indtil videre kommer omkring tre procent af vores forbrug fra Europa, men vi forventer, at andelen stiger, når danskerne tager VM og Tour de France med på ferien,” fortæller Anders Vestergaard fra TV2 Play.

YouSee oplyser, at danskerne ikke begrænser sig til streaming via WiFi. De benytter også deres mobilforbindelse i udlandet.

- ”Vi kan se en tredobling i datatrafikken uden for Danmark under kampen mod Frankrig. Det giver god mening, at man ikke vil gå glip af den afgørende kamp i gruppespillet, selvom man ikke kan følge med fra Danmark, og det er jo en af de helt store fordele ved, at alle kunder hos YouSee nu har EU-data med i pakkerne og derfor ikke skal bekymre sig om store ekstraregninger, når de streamer i EU,” siger Kasper Ørtvig, mobildirektør i YouSee.

Streaming giver mulighed for, at tv-signalet kan ses på de transportable skærme, men under fodbold-VM prioriterer danskerne dog at se kampene på de store skærme.

- ”I forbindelse med fodbold-VM er forbruget (streaming på TV2 Play, red) på de store skærme – via Smart TV, Apple TV, Android TV og Chromecast – markant højere end på de små skærme. Under VM-landskampen mellem Danmark og Peru lørdag 16. juni så omkring 70 procent med på en stor skærm hjemme i stuen. Kampen mellem Danmark og Australien var anderledes, da kampen blev spillet i arbejdstiden, hvor mange så med fra kontoret på en pc,” fortæller Anders Vestergaard fra TV2 Play.

TV2 Play er i dag tilgængelig på de udbredte mobilplatforme iOS og Android samt på flere tv-platforme. Umiddelbart op til VM udvidede de med en app til Android TV, men tjenesten findes endnu ikke på spilkonsoller, der er hyppigt brugt til streaming på tv’et.


 TV2 Play


Hos YouSee ser streaming-forbruget anderledes ud, men her har kunderne som regel også mulighed for at se flow-tv direkte på tv-skærmen. YouSee har en app til Android TV, Chromecast og udvalgte Smart TV, men endnu ikke til Apple TV og spilkonsoller. Derfor bruges streaming hos YouSee i overvejende grad via de mobile enheder.

- ”Når vi kigger på, hvilke enheder vores kunder streamer fra, er der altid flest der følger med via iOS, og herefter følger Chromecast, web og Android. Sådan er det også under VM, men vi kunne dog se under Danmarks kamp mod Australien, der blev vist i arbejdstiden, at her flere fulgte med via web end normalt. Dermed overhalede web Chromecast,” oplyser Jacob Mortensen fra YouSee.

Streaming vinder indpas i de danske stuer og har haft sit store gennembrud, når man taler om film og tv-serier. Hvad angår live-udsendelser så vinder streaming ligeledes hastigt frem, men flow-tv – og tv-skærmen – er stadig kongen.Flere nyheder

Sony XH90

Sony lancerer med XH90 sine første 4K TV med HDMI 2.1

03 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
TV2 Play hos YouSee

TV2 Play indgår nu i YouSees 'bland selv'

03 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
4K HDR film

'Indiana Jones', 300, Hitchcock, 'V for Vendetta' m.fl. på vej i 4K HDR

02 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Samsung BD-E5500

'Bootloop' problem i Samsungs Blu-ray-afspillere breder sig

01 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
LG 2020 soundbar

LG lancerer 2020-soundbarer med Dolby Atmos, DTS:X

01 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
CBS News i Danmark

CBS News går udenom tv-distributører med gratis app til danskere

30 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Apple TV Atmos LG TV

Apple TV app understøtter nu Dolby Atmos på LG TV

30 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Tenet

Biografernes store genåbning udskudt igen

29 Jun 2020 | Rasmus Larsen |