Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason8K TV fra toneangivende producenter forventes på IFA 2018 - FlatpanelsDK

8K TV fra toneangivende producenter forventes på IFA 2018

03 Jul 2018 | Rasmus Larsen |

Samsung forventes at lancere sine første 8K TV på IFA-messen i Berlin. Rygtet går, at Sony også pønser på noget. HDMI 2.1 åbner døren, men der er stadig mange brikker, som skal falde i hak.

8K LCD kommer i år

Der er ikke tale om de første 8K TV idet Foxconns Sharp allerede har kastet sig ud i det. Det kan dog meget vel blive de første ”ægte” 8K TV. Med ægte mener vi, at de rent faktisk kan modtage signaler i 8K-opløsning via et HDMI-kabel.

Branchens førende tv-producenter har ventet på den næste HDMI-standard førend de har taget springet. HDMI 2.1 kan håndtere markant højere båndbredde, hvilket muliggør 8K-opløsning i op til 120 billeder per sekund (med tabsfri komprimering). Der er herudover behov for nye videokomprimeringsformater, men hvis en tv-skærm har HDMI 2.1, kan brugere vide sig sikre på, at de altid kan tilslutte en ekstern videoafspiller på et senere tidspunkt.

Vi har næppe set det sidste 8K TV uden HDMI 2.1, men den årlige IFA-messe, som slår dørene op i Berlin i slutningen af august, tegner til at blive en milepæl i branchen. Koreanske ETNews skriver, at Samsung vil begynde at markedsføre ’8K QLED TV’ (LCD) umiddelbart efter, at de har præsenteret dem på IFA 2018. Forbes skriver, at Samsung vil annoncere 8K TV i flere formater. På CES-messen tidligere på året fremviste selskabt 8K TV prototyper.

Rygtet går, at Sony har to nye flagskibsmodeller på vej. De såkaldte ZF9 (LCD) og AF9 (OLED) modeller skal angiveligt lanceres i år. Førstnævnte bliver med 8K-opløsning, vil rygtet vide. Det japanske selskab fremviste tidligere på året en prototype af et 8K TV baseret den såkaldte ’X1 Ultimate’ video processor. Flatpanels kunne sidste år afsløre, at Sony har registreret ’8K HDR’ varemærke og logo.

Kinesiske tv-producenter vil ligeledes træde ind i segmentet, hævder Digitimes, men flere af dem forventes dog indledningsvis at fokusere på hjemmemarkedet.


Sony 8K HDR TV prototype


8K OLED er forsinket

LG.Display – LGs datterselskab for skærmproduktion – har i flere år arbejdet på at etablere en 10.5G fabrik til skærmproduktion. Den bliver i stand til at producere større og mere avancerede OLED-tv. Åbningen er dog blevet udsat over flere omgange og masseproduktion kan næppe begynde før slutningen af 2019 eller 2020.

LG har fremvist en prototype af en 88-tommer 8K OLED-skærm, men med prislappen på selskabets 77-tommer 4K OLED taget i betragtning, så bliver den næppe til at betale. I overgangen til 8K og større skærme, er LG.Display pisket til at reducere sit omkostningsniveau. Selskabet har i årevis fremvist prototyper af 8K LCD-tv, hvorfor de kan vælge at lancere skærme baseret på denne teknologi før 8K OLED bliver klar til forbrugermarkedet.

Masseproduktion af 8K LCD er to år længere fremme end 8K OLED, mener analyseselskabet Display Supply Chain Consultants ifølge Forbes.
Skærmproduktion af den såkaldte 10.5G type er påkrævet for at masseproducere store 8K TV til forbrugermarkedet. G’et er en forkortelse for generation og henviser til størrelsen på moderpanelet, hvorfra mindre skærmpaneler kan udskæres. Disse typer fabrikker vil typisk være optimeret til masseproduktion af skærme på 65 tommer og derover, hvorfor 8K TV forventes at starte på 65 tommer – i hvert fald i begyndelsen. Fabrikanter af skærmpaneler såsom taiwanske AUO og Foxconn samt kinesiske BOE og CSOT/TCL er alle ved at etablere 10.5G fabrikker. Samsungs planer er imidlertid uklare.

Der er stadig mange ubekendte, men når IFA 2018 slår dørene op i Berlin vil vi med stor sandsynlighed kunne forvente 8K TV fra toneangivende tv-producenter i branchen. Der er mange gode grunde til at forholde sig afventende og observere udviklingen, men 8K – med alle dets implikationer – er næste skridt indenfor videoteknologi. Er du klar?

- Kilde: Digitimes, ETNews, ForbesFlere nyheder

Panasonic HZ2000

Panasonic lancerer med HZ2000 nyt flagskibs OLED TV

31 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Speed film

Viaplay: Film speedes op fordi det er "laveste fællesnævner"

31 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Greyhound

'Greyhound' har givet Apple blod på tanden

30 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
TV sluk

Tv-kanaler atter på retræte efter corona-opsving

30 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Jurassic World

Ny aftale sender Universal-film hurtigere ud i stuerne

30 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Ready for PlayStation 5

Sony afslører første 'Ready for PlayStation 5' 4K & 8K TV

29 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Philips OLED805

Philips sender 2020-generation af OLED TV i handlen

28 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
YouTube Music Android TV

YouTube Music debuterer på Android TV i begrænset form

28 Jul 2020 | Rasmus Larsen |