Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFodbold-VM i 4K HDR: Sådan bliver du kampklar - FlatpanelsDK

Fodbold-VM i 4K HDR: Sådan bliver du kampklar

10 Apr 2018 | Rasmus Larsen |

Når fodbold-VM skydes i gang den 14. juni kan du se de kampe, som sendes på TV2, i funklende 4K HDR. Vi har talt med TV2, YouSee, Stofa og Waoo og giver dig her overblikket over, hvad du skal gøre for at blive kampklar.


Sendes i HLG-format

Vil du opleve Danmarks vej til VM-guld (man har da lov at drømme!) i fuld 4K HDR-kvalitet, så er det nu, at du skal sætte dig ind i HDR-formater. Der er nemlig flere af slagsen og fodbold-VM sendes i formatet HLG (Hybrid Log Gamma), som er udviklet af britiske BBC og japanske NHK netop til live-udsendelser. Kampene sendes på en særlig TV2-kanal, som oprettes til formålet.

- ”Kampene vil blive produceret i HDR og vist i HDR HLG. Dette er valgt for at være kompatibel med SDR TV (traditionelle TV, red). Oplæg og studie i pausen opkonverteres fra HD SDR til UHD med HDR HLG – naturligvis ikke med den fulde HDR oplevelse,” forklarer Ole Møller, Senior Projektleder, TV 2 Teknik. ”TV 2 vil foretage slut-enkodningen til alle distributører og vil lave korrekt HDR-signalisering i signalet.”

Det særlige ved HLG-formatet er, at HDR-tv forstår signalet som HDR, mens traditionelle tv-skærme forstår det som et normalt tv-signal. Det sikrer kompatibilitet. Det er i øvrigt, os bekendt, den første tv-udsendelse i HLG-format i Norden.

HLG ankom lidt senere end andre HDR-formater, hvorfor det heller ikke er indbygget i samtlige HDR-skærme på markedet. En del tv-producenter har over det seneste år frigivet opdateringer, som tilføjer understøttelse af HLG (i tuner og/eller HDMI), så tjek om du kører seneste software på tv’et allerede nu. Køber du ny tv-skærm for at følge Danmark ved VM, så er HLG som regel med i pakken – men tjek alligevel.

Da tv-signalet typisk kommer via en tv-boks, skal det videre til skærmen via HDMI-forbindelsen. Det kræver specifikt HDMI 2.0b i tv-skærmen. Har skærmen ikke HDMI 2.0b – eller har du tilsluttet tv-boksen til en af de HDMI-porte, som ikke er fuldt udstyret – så får du ikke HDR-delen igennem (kun 4K-opløsning).

Endelig kræves dekodning af HEVC, som har afløst MPEG4. Det er den type videokomprimering, som TV2 har valgt. Næsten alle 4K-skærme har indbygget HEVC-dekoder. Modtager du tv-signalet via udbyderens tv-boks, så står boksen for dekodning af signalet, hvorfor det er ligegyldigt om tv’et har HEVC. Kampene sendes ved en bitrate på 25 Mb/s.

Teknikken ved VM 2018 i 4K HDR

VM 2018 optages og udsendes i 4K-opløsning (3840x2160) samt HDR (High Dynamic Range)
Billedfrekvens er 50 billeder per sekund progressiv
HDR-signalet udsendes i HLG-format, hvorfor det kræver, at din tv-skærm understøtter HLG (kræver HDMI 2.0b, hvis der tilsluttes ekstern boks)
Signalet komprimeres i HEVC-format ved en bitrate på 25 Mb/s og 10-bit farver
Lyden er i AC3 Dolby Digital (448 Kbit)
Det er endnu ikke besluttet om der skal benyttes traditionelt Rec.709 eller Rec.2020 farverum af hensyn til kompatibilitet
Det er TV2 som foretager slut-enkodningen til alle distributører

Tv-boks eller tv-tuner?

Selvom både HLG og HEVC er indbygget i nyere tv-skærme, så kan modtagelse af kampene i 4K HDR kræve en tv-boks. Det afhænger af den enkelte udbyder og hos YouSee lyder meldingen, at det kræver den nye 4K-boks.

- ”Kunderne skal have den nye 4K-boks for at kunne se VM i 4K,” oplyser YouSee til Flatpanels.

Hos Waoo vil signalet udelukkende være tilgængeligt i 4K-opløsning via tv-boksen. HDR-delen er klippet fra på grund af tekniske udfordringer. HDR-delen vil muligvis kunne modtages hos de kunder, der konverterer tv-signalet til modtagelse via tv-skærmens DVB-C tuner, men det er ikke endeligt bekræftet.

- ”Kampene vil kunne ses i 4K både af TV-kunder med AirTies 7410x TV-boks (IPTV) og kunder med kabel TV (DVB-C),” oplyser Waoo.

Stofas nye 4K-boks er blevet forsinket, hvorfor 4K HDR-signalet som udgangspunkt kun kan modtages, hvis man har antennekabel direkte i tv-skærmen.

- ”Alle medlemmer med et 4K tv og en tv-pakke fra Stofa (dvs. eksklusive MitTv) kan se livekampene i 4K på Ekstrakanalen. Da vi ikke kan sende 4K via tv-boksen, skal medlemmer med tv-boks skifte til almindelig tv-visning og flytte antennestikket fra tv-boksen og over i deres tv,” siger Sune Nabe Frederiksen, direktør, Stofa.

TV2 Play kommer ikke til at streame VM 2018 i hverken 4K eller HDR.

VM-slutrunden afholdes i Rusland og kampene starter den 14. juni og slutter den 15. juli. Er du klar?Flere nyheder

Apple TV

Apple TV+ & iTunes-filmkataloget kommer til PS5, PS4

22 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Power kalibrering

Power udvider på TV-kalibrering

22 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Disney GroupWatch

Opdateret: Disney+ udruller GroupWatch til at streame sammen, hver for sig

22 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Quibi

Quibi, streaming-tjenesten til mobil, lukker efter kun et halvt år

22 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Oiii

TV 2 Play lancerer 'Oiii' børneunivers & tv-kanal til december

21 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Disney LG Display

Disney vil udstyre flere af sine filmstudier med LG OLED-skærme

21 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Oppo TV

Oppo's første 4K TV har 8K-support, 1 sekunds opstartstid

20 Oct 2020 | Rasmus Larsen |

Samsung melder om fremskridt inden for QLED-teknologi

20 Oct 2020 | Rasmus Larsen |