Fodbold-VM i 4K HDR: Sådan bliver du kampklar

10 Apr 2018 | Rasmus Larsen |

Når fodbold-VM skydes i gang den 14. juni kan du se de kampe, som sendes på TV2, i funklende 4K HDR. Vi har talt med TV2, YouSee, Stofa og Waoo og giver dig her overblikket over, hvad du skal gøre for at blive kampklar.

Artikelserie:
 • Fodbold-VM i 4K HDR: Sådan bliver du kampklar
 • VM-fodbold sendes i 4K og HDR på TV2

 • Sendes i HLG-format

  Vil du opleve Danmarks vej til VM-guld (man har da lov at drømme!) i fuld 4K HDR-kvalitet, så er det nu, at du skal sætte dig ind i HDR-formater. Der er nemlig flere af slagsen og fodbold-VM sendes i formatet HLG (Hybrid Log Gamma), som er udviklet af britiske BBC og japanske NHK netop til live-udsendelser. Kampene sendes på en særlig TV2-kanal, som oprettes til formålet.

  - ”Kampene vil blive produceret i HDR og vist i HDR HLG. Dette er valgt for at være kompatibel med SDR TV (traditionelle TV, red). Oplæg og studie i pausen opkonverteres fra HD SDR til UHD med HDR HLG – naturligvis ikke med den fulde HDR oplevelse,” forklarer Ole Møller, Senior Projektleder, TV 2 Teknik. ”TV 2 vil foretage slut-enkodningen til alle distributører og vil lave korrekt HDR-signalisering i signalet.”

  Det særlige ved HLG-formatet er, at HDR-tv forstår signalet som HDR, mens traditionelle tv-skærme forstår det som et normalt tv-signal. Det sikrer kompatibilitet. Det er i øvrigt, os bekendt, den første tv-udsendelse i HLG-format i Norden.

  HLG ankom lidt senere end andre HDR-formater, hvorfor det heller ikke er indbygget i samtlige HDR-skærme på markedet. En del tv-producenter har over det seneste år frigivet opdateringer, som tilføjer understøttelse af HLG (i tuner og/eller HDMI), så tjek om du kører seneste software på tv’et allerede nu. Køber du ny tv-skærm for at følge Danmark ved VM, så er HLG som regel med i pakken – men tjek alligevel.

  Da tv-signalet typisk kommer via en tv-boks, skal det videre til skærmen via HDMI-forbindelsen. Det kræver specifikt HDMI 2.0b i tv-skærmen. Har skærmen ikke HDMI 2.0b – eller har du tilsluttet tv-boksen til en af de HDMI-porte, som ikke er fuldt udstyret – så får du ikke HDR-delen igennem (kun 4K-opløsning).

  Endelig kræves dekodning af HEVC, som har afløst MPEG4. Det er den type videokomprimering, som TV2 har valgt. Næsten alle 4K-skærme har indbygget HEVC-dekoder. Modtager du tv-signalet via udbyderens tv-boks, så står boksen for dekodning af signalet, hvorfor det er ligegyldigt om tv’et har HEVC. Kampene sendes ved en bitrate på 25 Mb/s.

  Teknikken ved VM 2018 i 4K HDR

  VM 2018 optages og udsendes i 4K-opløsning (3840x2160) samt HDR (High Dynamic Range)
  Billedfrekvens er 50 billeder per sekund progressiv
  HDR-signalet udsendes i HLG-format, hvorfor det kræver, at din tv-skærm understøtter HLG (kræver HDMI 2.0b, hvis der tilsluttes ekstern boks)
  Signalet komprimeres i HEVC-format ved en bitrate på 25 Mb/s og 10-bit farver
  Lyden er i AC3 Dolby Digital (448 Kbit)
  Det er endnu ikke besluttet om der skal benyttes traditionelt Rec.709 eller Rec.2020 farverum af hensyn til kompatibilitet
  Det er TV2 som foretager slut-enkodningen til alle distributører

  Tv-boks eller tv-tuner?

  Selvom både HLG og HEVC er indbygget i nyere tv-skærme, så kan modtagelse af kampene i 4K HDR kræve en tv-boks. Det afhænger af den enkelte udbyder og hos YouSee lyder meldingen, at det kræver den nye 4K-boks.

  - ”Kunderne skal have den nye 4K-boks for at kunne se VM i 4K,” oplyser YouSee til Flatpanels.

  Hos Waoo vil signalet udelukkende være tilgængeligt i 4K-opløsning via tv-boksen. HDR-delen er klippet fra på grund af tekniske udfordringer. HDR-delen vil muligvis kunne modtages hos de kunder, der konverterer tv-signalet til modtagelse via tv-skærmens DVB-C tuner, men det er ikke endeligt bekræftet.

  - ”Kampene vil kunne ses i 4K både af TV-kunder med AirTies 7410x TV-boks (IPTV) og kunder med kabel TV (DVB-C),” oplyser Waoo.

  Stofas nye 4K-boks er blevet forsinket, hvorfor 4K HDR-signalet som udgangspunkt kun kan modtages, hvis man har antennekabel direkte i tv-skærmen.

  - ”Alle medlemmer med et 4K tv og en tv-pakke fra Stofa (dvs. eksklusive MitTv) kan se livekampene i 4K på Ekstrakanalen. Da vi ikke kan sende 4K via tv-boksen, skal medlemmer med tv-boks skifte til almindelig tv-visning og flytte antennestikket fra tv-boksen og over i deres tv,” siger Sune Nabe Frederiksen, direktør, Stofa.

  TV2 Play kommer ikke til at streame VM 2018 i hverken 4K eller HDR.

  VM-slutrunden afholdes i Rusland og kampene starter den 14. juni og slutter den 15. juli. Er du klar?  Flere nyheder

  Xbox One

  Xbox One bliver første spilkonsol med 120Hz HFR

  23 Apr 2018 | Rasmus Larsen |
  Netflix mobile

  Netflix introducerer 30 sekunders trailere på mobil

  23 Apr 2018 | Rasmus Larsen |
  Loewe

  Loewe bild 5 OLED modtaget - hvad vil du vide?

  22 Apr 2018 | Flatpanels |
  Netflix

  Netflix præsenterer 10 nye europæiske produktioner

  20 Apr 2018 | Rasmus Larsen |
  Panasonic FX700

  Panasonic FX700 modtaget - hvad vil du vide?

  19 Apr 2018 | Flatpanels |
  Infuse 5.7

  Infuse 5.7 har Plex-integration, opfrisket brugerflade på Apple TV

  19 Apr 2018 | Rasmus Larsen |
  Nordisk Film VR

  Nordisk Film Biografer åbner første VR-lounge

  18 Apr 2018 | Rasmus Larsen |
  LG C8 OLED

  LG C8 OLED modtaget - hvad vil du vide?

  18 Apr 2018 | Flatpanels |