Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFodbold-VM i 4K HDR: Sådan bliver du kampklar - FlatpanelsDK

Fodbold-VM i 4K HDR: Sådan bliver du kampklar

10 Apr 2018 | Rasmus Larsen |

Når fodbold-VM skydes i gang den 14. juni kan du se de kampe, som sendes på TV2, i funklende 4K HDR. Vi har talt med TV2, YouSee, Stofa og Waoo og giver dig her overblikket over, hvad du skal gøre for at blive kampklar.


Sendes i HLG-format

Vil du opleve Danmarks vej til VM-guld (man har da lov at drømme!) i fuld 4K HDR-kvalitet, så er det nu, at du skal sætte dig ind i HDR-formater. Der er nemlig flere af slagsen og fodbold-VM sendes i formatet HLG (Hybrid Log Gamma), som er udviklet af britiske BBC og japanske NHK netop til live-udsendelser. Kampene sendes på en særlig TV2-kanal, som oprettes til formålet.

- ”Kampene vil blive produceret i HDR og vist i HDR HLG. Dette er valgt for at være kompatibel med SDR TV (traditionelle TV, red). Oplæg og studie i pausen opkonverteres fra HD SDR til UHD med HDR HLG – naturligvis ikke med den fulde HDR oplevelse,” forklarer Ole Møller, Senior Projektleder, TV 2 Teknik. ”TV 2 vil foretage slut-enkodningen til alle distributører og vil lave korrekt HDR-signalisering i signalet.”

Det særlige ved HLG-formatet er, at HDR-tv forstår signalet som HDR, mens traditionelle tv-skærme forstår det som et normalt tv-signal. Det sikrer kompatibilitet. Det er i øvrigt, os bekendt, den første tv-udsendelse i HLG-format i Norden.

HLG ankom lidt senere end andre HDR-formater, hvorfor det heller ikke er indbygget i samtlige HDR-skærme på markedet. En del tv-producenter har over det seneste år frigivet opdateringer, som tilføjer understøttelse af HLG (i tuner og/eller HDMI), så tjek om du kører seneste software på tv’et allerede nu. Køber du ny tv-skærm for at følge Danmark ved VM, så er HLG som regel med i pakken – men tjek alligevel.

Da tv-signalet typisk kommer via en tv-boks, skal det videre til skærmen via HDMI-forbindelsen. Det kræver specifikt HDMI 2.0b i tv-skærmen. Har skærmen ikke HDMI 2.0b – eller har du tilsluttet tv-boksen til en af de HDMI-porte, som ikke er fuldt udstyret – så får du ikke HDR-delen igennem (kun 4K-opløsning).

Endelig kræves dekodning af HEVC, som har afløst MPEG4. Det er den type videokomprimering, som TV2 har valgt. Næsten alle 4K-skærme har indbygget HEVC-dekoder. Modtager du tv-signalet via udbyderens tv-boks, så står boksen for dekodning af signalet, hvorfor det er ligegyldigt om tv’et har HEVC. Kampene sendes ved en bitrate på 25 Mb/s.

Teknikken ved VM 2018 i 4K HDR

VM 2018 optages og udsendes i 4K-opløsning (3840x2160) samt HDR (High Dynamic Range)
Billedfrekvens er 50 billeder per sekund progressiv
HDR-signalet udsendes i HLG-format, hvorfor det kræver, at din tv-skærm understøtter HLG (kræver HDMI 2.0b, hvis der tilsluttes ekstern boks)
Signalet komprimeres i HEVC-format ved en bitrate på 25 Mb/s og 10-bit farver
Lyden er i AC3 Dolby Digital (448 Kbit)
Det er endnu ikke besluttet om der skal benyttes traditionelt Rec.709 eller Rec.2020 farverum af hensyn til kompatibilitet
Det er TV2 som foretager slut-enkodningen til alle distributører

Tv-boks eller tv-tuner?

Selvom både HLG og HEVC er indbygget i nyere tv-skærme, så kan modtagelse af kampene i 4K HDR kræve en tv-boks. Det afhænger af den enkelte udbyder og hos YouSee lyder meldingen, at det kræver den nye 4K-boks.

- ”Kunderne skal have den nye 4K-boks for at kunne se VM i 4K,” oplyser YouSee til Flatpanels.

Hos Waoo vil signalet udelukkende være tilgængeligt i 4K-opløsning via tv-boksen. HDR-delen er klippet fra på grund af tekniske udfordringer. HDR-delen vil muligvis kunne modtages hos de kunder, der konverterer tv-signalet til modtagelse via tv-skærmens DVB-C tuner, men det er ikke endeligt bekræftet.

- ”Kampene vil kunne ses i 4K både af TV-kunder med AirTies 7410x TV-boks (IPTV) og kunder med kabel TV (DVB-C),” oplyser Waoo.

Stofas nye 4K-boks er blevet forsinket, hvorfor 4K HDR-signalet som udgangspunkt kun kan modtages, hvis man har antennekabel direkte i tv-skærmen.

- ”Alle medlemmer med et 4K tv og en tv-pakke fra Stofa (dvs. eksklusive MitTv) kan se livekampene i 4K på Ekstrakanalen. Da vi ikke kan sende 4K via tv-boksen, skal medlemmer med tv-boks skifte til almindelig tv-visning og flytte antennestikket fra tv-boksen og over i deres tv,” siger Sune Nabe Frederiksen, direktør, Stofa.

TV2 Play kommer ikke til at streame VM 2018 i hverken 4K eller HDR.

VM-slutrunden afholdes i Rusland og kampene starter den 14. juni og slutter den 15. juli. Er du klar?Flere nyheder

Sony XH90

Sony lancerer med XH90 sine første 4K TV med HDMI 2.1

03 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
TV2 Play hos YouSee

TV2 Play indgår nu i YouSees 'bland selv'

03 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
4K HDR film

'Indiana Jones', 300, Hitchcock, 'V for Vendetta' m.fl. på vej i 4K HDR

02 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
Samsung BD-E5500

'Bootloop' problem i Samsungs Blu-ray-afspillere breder sig

01 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
LG 2020 soundbar

LG lancerer 2020-soundbarer med Dolby Atmos, DTS:X

01 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
CBS News i Danmark

CBS News går udenom tv-distributører med gratis app til danskere

30 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Apple TV Atmos LG TV

Apple TV app understøtter nu Dolby Atmos på LG TV

30 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Tenet

Biografernes store genåbning udskudt igen

29 Jun 2020 | Rasmus Larsen |