Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonRegeringen vil lukke 2 DR-kanaler, slukke FM-radio & lave ny kanal - FlatpanelsDK

Regeringen vil lukke 2 DR-kanaler, slukke FM-radio & lave ny kanal

06 Apr 2018 | Rasmus Larsen |

Regeringen har præsenteret sit medieudspil, hvori der lægges op til, at DR skal slankes 20% og lukke mindst to tv-kanaler. Regeringen vil også slukke FM-båndet senest i 2021 og privatisere TV2. De ønsker desuden en ny kanal med kulturindhold og en seksdobling af public service-pulken.


Regeringens medieudspil

Den nye medieaftale skal være gyldig fra 2019 til 2023 (mod fire år hidtil) og regeringen går ind til forhandlingerne med en række konkrete oplæg, der skal modernisere medielandskabet.

- “Danskernes mediebrug er under massiv forandring. Det kalder på en mere tidssvarende mediepolitik. Vi skal styrke den mediemangfoldighed, som borgerne efterspørger, og som er fundamentet for et levende demokrati med troværdige medier. Vi skal understøtte udbuddet af dansk, troværdigt kvalitetsindhold til borgerne, dér hvor de er. Regeringens medieudspil vil sikre balancen på fire vigtige områder, hvor der er brug for at styrke udviklingen til gavn for borgere i hele landet – på tværs af generationer og geografiske skel,” siger Kulturminister Mette Bock.

Regeringen havde allerede meldt ud, at DR skal reduceres med 20% over en 5-årig periode. Dette krav skal andre partier acceptere for at få adgang til forhandlingerne. Nu lyder det ydermere, at DR’s kanaler skal ”reduceres fra i dag seks til maksimalt fire”. DR har allerede sagt, at de vil de vil lukke DR Ultra og senere DR3.

Regeringen vil også sælge 40% af TV2, som led i en plan om at privatisere aktøren på længere sigt.

- ”Tiden er løbet fra, at vi skal have to fuldt statsejede public service-virksomheder. Regeringen ønsker derfor at påbegynde en privatisering af TV 2,” fremgår det i medieudspillet.

De ønsker desuden, at DR skal være mere digital (DR TV) og at DR sammen med øvrige medieudbydere tilbyde en fælles app til børn og unge. DR skal også have udenlandsk public service-indhold liggende uden tidsbegrænsning på DR TV samt stille egenproduktioner til rådighed for andres medieplatforme mod betaling.


FM slukkes og ny tv-kanal oprettes

For at fremskynde overgangen til digital radio (DAB) ønsker regeringen at slukke FM-båndet så snart det kan konstateres, at 50% af lytningen er digital. Lukningen finder dog sted senest i 2021.

Man ønsker ydermere at oprette en ny tv-kanal, som skal vise kulturindhold og folkeoplysning. Den skal finansieres af offentligt tilskud i kombination med reklamer.

Regeringen vil seksdoble public service-puljen, som private aktører kan ansøge midler fra til at producere tv-programmer. Puljen skal gradvist øges fra de nuværende 35 mio. kroner til 220 mio. kroner i 2023. DR kan ikke ansøge midler fra puljen.

Endelig ønsker regeringen at øge støtten til dansk film med 120 mio. kroner årligt. DR og TV2’s nuværende forpligtelser til at købe dansk film ophæves, samtidig med, at midlerne fremover kan hentes andre veje end via Det Danske Filminstituts støtteordning. Rammerne for danske film fastlægges i den separate filmaftale for 2019 og frem.

I optakten til medieforhandlingerne har der været forslag såsom Danflix på bordet. Det har man ikke umiddelbart arbejdet videre med.

Hele medieudspillet kan læses her (5 sider).

Regeringens medieudspil indeholder bl.a. følgende initiativer:

Regeringens medieudspil fokuserer på fire konkrete områder:
1. Balancen mellem den ældre og yngre generations medieforbrug
2. Balancen mellem statsejede og private medier
3. Balancen mellem gamle og nye medier
4. Balancen mellem landsdækkende og regionale/lokale medier
Public service-puljen mere end seksdobles for at styrke privat produceret indhold til alle platforme, bortset fra print. Puljen øges i løbet af forligsperioden fra 35 mio. kr. årligt til 220 mio. kroner årligt
40 procent af TV 2 skal sælges for at styrke selskabets udviklingsmuligheder. TV 2 skal fortsat være pålagt public service-forpligtelser
For at øge public service-udbuddet udbydes en ny tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning samt en ny DAB-radiokanal med klassisk musik og kulturformidling
Iværksætterstøtten til nye trykte/elektroniske nyhedsmedier øges for at bidrage til udvikling af nye formater og forretningsmodeller
Digitale nyhedsmedier skal undtages fra at betale moms
Lokal og regional nyhedsformidling styrkes via omfordeling samt en ny pulje til distrikts- og ugeaviser
Den statslige finansiering af DR reduceres med 20 procent med en 5-årig indfasning, der starter i 2019. DR skal være et slankt fyrtårn og ikke en bred mastodont
Fremover skal DR’s indhold i større grad være tilgængeligt på andre mediers platforme mod betaling
DR skal samarbejde med private medier om en fælles app til børne- og ungeindhold
For at fremskynde overgangen til digital radio samt skabe større radioudbud og øget mangfoldighed lukkes FM-båndet senest i 2021Flere nyheder

HBO Nordic

HBO Nordic: Mest sete serier i 2019 - og smugkig på 2020

12 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
C More

C More lancerer app til Android TV

12 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Netflix

Netflix tester ny, øjeblikkelig 'Watch Now' funktion

12 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Sony Android TV

Sony udruller AirPlay 2, HomeKit & Atmos som del af Android 9 opdatering

11 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Julekonkurrence 2019

Julekonkurrence: Vind LG OLED TV

11 Dec 2019 | Flatpanels |
Android TV

Google frigiver Android 10 til Android TV

11 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Apple Pro Display XDR

Apple lancerer "XDR" Pro-monitor med 6K-opløsning

11 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Roku

FBI advarer mod Smart TV

09 Dec 2019 | Rasmus Larsen |