Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasoniTunes runder 300 film i 4K og/eller HDR - FlatpanelsDK

iTunes runder 300 film i 4K og/eller HDR

12 Mar 2018 | Rasmus Larsen |

Siden Apple begyndte at fylde film i højeste billedkvalitet – 4K med Dolby Vision – på hylderne i iTunes, er udbuddet vokset hastigt. Det danske katalog har netop passeret en milepæl på 300 titler. Over 150 er med Dolby Vision og iTunes underbyder stadig UHD Blu-ray.

iTunes i 4K HDR

Da Apple lancerede sin 4K-boks i efteråret 2017, begyndte selskabet samtidig at sælge og udleje film i højere opløsning og med udvidet dynamikområde og farverum, såkaldt HDR eller High Dynamic Range. Sammen med udgivelser på UHD Blu-ray, er iTunes stedet, hvor man som dansker skal søge hen for at få film i det bedste format.

Flatpanels holder en liste over 4K HDR-film på iTunes opdateret. Henover weekenden rundede iTunes 300 film i den højeste kvalitet. Der er i skrivende stund 308 titler. Tallet dækker over spillefilm og dokumentarfilm i 4K-opløsning med eller uden HDR. Over 150 af disse titler kan opleves i Dolby Vision, som er et bedre HDR-format.

Kataloget indeholder bl.a. de komplette Harry Potter-, Planet of the Apes- og Transformers-serier i 4K Dolby Vision. Der er narturligvis nye udgivelser såsom Blade Runner 2049 og Justice League, men også ældre udgivelser som The Dark Knight-trilogien, Taxi Driver og sågar The Bridge on the River Kwai, der er blevet restaureret i formatet. Flaskepost fra P og Alle for Tre er de første danske udgivelser i 4K på iTunes.

Den tilsvarende liste for den amerikanske del af iTunes tæller 425 titler, herunder dokumentarer fra BBC. Der mangler i den danske iTunes både nye og gamle udgivelser, herunder samtlige James Bond-film, der er blevet restaureret i 4K-opløsning. Danskere har dog omvendt adgang til visse titler, som amerikanerne ikke har.


Blade Runner 2049 – dansk iTunes


Flere end på UHD Blu-ray

Hverken Blockbuster, Google Play Film, Plejmo eller Viaplay tilbyder i skrivende stund film i det bedste billedformat, så det eneste sammenligningsgrundlag er UHD Blu-ray. Amazon og Netflix udbyder kun egenproducerede film og tv-serier i den høje kvalitet.

Der var ved udgangen af 2017 udgivet omtrent 250 titler på UHD Blu-ray, ifølge Blu-ray Association. Tallet er dog lavere i Norden, hvor kataloget nærmere sig 200 titler. Under 10 af dem præsenteres i Dolby Vision.

Læs også: Liste: Film i 4K HDR (Dolby Vision) & Dolby Atmos på iTunes

I forhold til UHD Blu-ray mister man på iTunes den gode lyd. Apple har bebudet, at iTunes får Dolby Atmos, men har ikke sagt hvornår. Film er mere komprimerede på iTunes, men præsenteres stadig i imponerende billedkvalitet.

En afgørende forskel er, at iTunes kvit og frit opdaterer film til 4K HDR, når de tilføjes til kataloget. Det gælder alle forhenværende og fremtidige køb i iTunes

Læs også: Guide: Filmtjenester på nettet

Priserne er ofte markant lavere i iTunes end på UHD Blu-ray. De største premierefilm koster typisk 149-169 kroner at købe og 49 kroner at leje efter nogle ugers ventetid. Til sammenligning koster nye udgivelser på UHD Blu-ray typisk 199-299 kroner og der opkræves fuld pris for genudgivelser.


iTunes 4K HDR


Disney mangler stadig

Kataloget af 4K HDR-film på iTunes indeholder titler fra 20th Century Fox, Paramount, Sony Pictures, Universal og Warner Bros samt en række mindre studier. Mange titler tilbydes i 4K-opløsning med Dolby Vision, men dem fra 20th Century Fox tilbydes i HDR10-formatet. Visse titler tilbydes helt uden HDR.

Disney glimrer ved sit fravær. På trods af de tætte bånde, som knytter Apple og Disney, har studiet valgt ikke at tilbyde film i 4K HDR på iTunes – heller ikke i USA. Studiet udgiver film på UHD Blu-ray. Medier har spekuleret i, at det skyldes prisniveauet. Disney ejer i øvrigt Pixar, Marvel og Lucasfilm, hvorfor Star Wars ikke tilbydes i billedkvalitet højere end HD-opløsning.

I Danmark manglede vi ved lancering i efteråret 2017 titler fra Paramount og Sony Pictures (inkl. Columbia Pictures), men de fulgte kort tid efter. Der er endnu ingen udgivelser fra Lionsgate i kataloget på trods af, at de findes i den amerikanske del. Det er titler såsom La La Land og The Hunger Games-serien.

På trods af tekniske og indholdsmæssige mangler, står iTunes stærkt i konkurrencen. De har attraktive priser og opgraderer kvaliteten kvit og frit. Så hvornår melder andre tjenester sig på banen? Du kan læse, hvad konkurrenterne har at sige til sagen her.Flere nyheder

Apple One

Apple One: Kan pakkerne svare sig?

30 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
The Mandalorian

Premiere på 'The Mandalorian' sæson 2 – flere 'Star Wars' serier i 2021

30 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Password-deling i Danmark

Analyse: Udbredt password-snyd udfordrer streaming-tjenester

29 Oct 2020 | Per Fanefjord Laursen |
Dazn

Sportstjenesten Dazn lanceres i Danmark til december

29 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
Das Boot 8K

'Das Boot' bliver første tv-serie udsendt i 8K

28 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
PS5 XSX

Inkonsekvent HDR-formatsupport i PS5 & Xbox Series X

28 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
YouTv Apple TV

YouTv lancerer app til Apple TV

27 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
HDMI 2.1 receiver

Første HDMI 2.1 receivere har angiveligt defekt HDMI 2.1 chip

26 Oct 2020 | Rasmus Larsen |