Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDolby Vision vinder frem men møgsager spøger i kulissen - FlatpanelsDK

Dolby Vision vinder frem men møgsager spøger i kulissen

30 Jan 2018 | Rasmus Larsen |

”Det går godt”. Det var et af budskaberne fra Dolby, da vi mødte dem på CES-messen. Med 12 tv-partnere, 8 distributionspartnere og 8 Hollywood-studier med på vognen, er det da også svært at protestere. Selskabet kan dog ikke løbe fra, at 2 møgsager spøger i kulissen.

Status på Dolby Vision

LG, Sony, Hisense, TCL og Loewe. De er med i puljen af i alt 12 tv-producenter, som nu officielt støtter op om Dolbys HDR-videoformat. Det såkaldte Dolby Vision udvider spændet af lys og farver i billedet. Du vil måske notere dig, at Philips også fremgår af billedet længere nede, men det gælder kun i USA. I Europa har TP Vision, der producerer Philips TV, fravalgt Dolbys format til fordel for HDR10+.

Selskabet anerkendte på CES, at HDR10+ giver nogle af de samme fordele, men virkede ellers ikke synderligt bekymrede over konkurrencen fra Samsungs format. Med alle de store Hollywood-studier ombord og nogle af de helt tunge indholdsdistributører i form af Amazon, Netflix og Apple iTunes med på vognen, befinder Dolby sig da også komfortabelt i førersædet.

Der er nu over 200 film i Dolby Vision – ikke en eneste på HDR10+
Der er udgivet over 200 film i Dolby Vision (på iTunes) – ikke en eneste i HDR10+. Amazon tilbyder et udvalg i HDR10+, men Netflix støtter ikke op. I stedet har Netflix 200 timers indhold i Dolby Vision og en håndfuld titler i Dolby Atmos. Der er desuden lidt over 30 UHD Blu-ray-udgivelser, men vi kan ikke undgå at bemærke, at iTunes tilbyder langt, langt flere. Er det Dolbys værk? Man tager ikke parti, lød svaret. Beslutningen ligger hos filmstudiet.

Budskabet fra Dolby er, at de tilbyder et end-to-end økosystem for teknologien, der skaber de bedste oplevelser foran skærmen. Med Dolby Vision HDR-video og Dolby Atmos-lyd ønsker selskabet at være teknologipartneren på den fulde pakke. Selskabet fremviste på CES den første PC (fra Lenovo) med Dolby Vision og fortalte, at de sidste år i samarbejde med partnere søsatte forsøg med live-transmittering i formatet.

En af målsætningerne for 2018 er at få Dolby Vision bredere ud. Et Dolby Vision TV kan i USA købes fra 600 dollars (3600 kroner) og Dolby Atmos tager skridtet ned i billige soundbarer fra bl.a. Sony og LG. Risikerer man ikke at udvande begge begreber? Nej, mener Dolby, for Vision og Atmos handler ikke kun om at løfte barren, men også om at få det meste ud af den teknologi, som er tilgængelig.


Dolby Vision CES 2018


2 møgsager stjæler billedet

Dolby Vision har momentum, men budskabet på CES 2018 druknede en smule i de 2 møgsager, som Dolby har hængende over hovedet. Sonys implementering af Dolby Vision i tv-skærme er ikke kompatibel med nogle af de nuværende afspillere – Apple TV 4K og UHD Blu-ray – og så kæmper selskabet med en fejlimplementering, der medfører, at sortniveauet i visse filmscener bliver gråligt.

Der er løsninger på vej, men Dolby Vision-formatet er ikke helt så velsmurt en maskine, som man umiddelbart kunne få indtrykket af. I jagten på at nå bredere ud, har man taget beslutninger, som rammer køberne. Det vil næppe afspore toget, men man kan frygte, at selskabet igen vil ty til genveje, når formatet skal udbredes til live-indhold, spilkonsoller og andre platforme.

Over de seneste år har Dolby hjulpet med at bygge de første HDR-kompatible biografer, udrullet Dolby Atmos og skudt Dolby Vision i gang. Alle tre projekter har momentum, men i 2017 markerede partnerskabet med Apple nok den vigtigste brik i puslespillet. Vi håber, at 2018 byder på flere gode end dårlige nyheder for Dolby Vision, som er en af de mest lovende teknologiske udviklinger på tv-markedet.Flere nyheder

Servant

Apple TV+ frigiver første film, nye tv-serier & nye episoder

06 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Euro 2020

Samtlige fodbold-EM 2020 kampe streames på Viaplay

06 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Nokia TV

Nokia-logoet klistres nu på TV-skærme

06 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Xbox spilstreaming

Billigere, next-gen Xbox uden disc-drev angiveligt også på vej

05 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Viasat Ultra HD

Første 4K-kanal hos Canal Digital

05 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
Plex

Plex lancerer gratis, reklame-finansieret filmtjeneste globalt... Men

05 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
4K i biograferne

Mindre end hver fjerde biograf viser film i 4K

04 Dec 2019 | Rasmus Larsen |
DRTV Android TV

DR's streamingtal: Nye episoder giver liv til tidligere sæsoner

04 Dec 2019 | Rasmus Larsen |