I 2011 blev der solgt over 12 mio. filmskiver i Danmark. Der er foreløbigt solgt 1,8 mio. i 2017, men salget af nye filmudgivelser på Blu-ray-formatet lyser op i mørket.Streaming har ramt katalogtitler
Danskerne køber stadig filmskiver, men slet ikke i samme tempo, som for bare få år siden. Det viser tal fra Foreningen af Danske Videodistributører (FDV), som Flatpanels har fået indsigt i.
- “Når vi ser på de fysiske formater som et hele, så har vi oplevet en voldsom tilbagegang gennem årene, som helt klart hænger sammen med den digitale udvikling i samme tidsrum. Samtidig så vi Fona gå konkurs tilbage i april/maj 2016, hvilket gav markedet et yderligere dyk, og kæder som TP og Stereo Studio har jo også måtte lade livet,” siger Ditte Rie Agerskov, Sekretariatschef, FDV.
De seneste 6-7 år taler sig eget tydelige sprog. Det er ikke mange år siden, at der blev solgt på den gode side af 10 mio. filmskiver årligt, men efter indtoget af streamingtjenester såsom Netflix, er salget af såkaldte katalogtitler (over 6 md. gamle) løjet kraftigt af. Det går derimod bedre for nyudgivelser (under 2 md. gamle). I 2. og 3. kvartal 2017 blev der for første gang solgt flere nyudgivelser end katalogtitler.I 2. og 3. kvartal 2017 blev der for første gang solgt flere nyudgivelser end katalogtitler.
- ”Ser vi derimod på det, vi kalder ’ny release-titler’, altså titler, som er lanceret indenfor de seneste 2 måneder (på både DVD og Blu-ray), ser vi faktisk en fremgang på de fysiske formater. Hvis vi sammenligner 3. kvartal 2017 med 3. kvartal 2016, ser vi en fremgang på 10%, mens udviklingen indenfor katalogtitler i samme periode er gået tilbage med 14%,” tilføjer Ditte.
I de 10 første måneder af 2017 er salget gået 17% tilbage, men der er en lille optimisme at spore i 3. kvartal 2017, hvor markedet ”kun” er faldet 3% i forhold til samme kvartal i 2016.Blu-ray er et lyspunkt
Et lyspunkt er Blu-ray-skiven, som har været med til at begrænse faldet i 3. kvartal 2017 og været med til at drive salget af nye filmudgivelser. Med lanceringen af Ultra HD Blu-ray-formatet, der giver billeder i 4K og HDR, har filmskiven genvundet en smule energi.
Distributøren for Universal og Sony Pictures i Norden bekræfter overfor Flatpanels, at UHD Blu-ray er blevet taget godt imod af danskerne. Der sættes ikke tal på.
Det ændrer dog ikke på, at markedet for filmskiver som helhed falder.- ”Lad mig dog slutteligt slå fast, at det fysiske marked total set går tilbage med 17% år til dato 2017 sammenlignet med 2016. Så vi ser ikke en ny fysisk revolution, men nærmere at forbrugerne dækker deres forskelligartede filmbehov både med fysiske og digitale film – i en pærevælling – afhængig af hvad de vil se. Og ’ny release-titler’ vil de altså fortsat gerne se på de fysiske skiver – især på Blu-ray,” afslutter Ditte Rie Agerskov."Vi ser ikke en ny fysisk revolution"
Fra at have udgjort blot 15% i 2013, udgør Blu-ray i år ca. en tredjedel af omsætningen på filmskiver i Danmark. Der er imidlertid ikke udsigt til, at Blu-ray nogensinde opnår samme popularitet som DVD’en, der for få år sjden alene omsatte for tæt på 500 mio. kroner årligt.
FDV oplyser, at der i de 10 første måneder af 2017 er solgt i alt 1,8 mio. skiver (DVD & Blu-ray) og omsat for knap 200 mio. kroner. De påpeger, at november og december typisk er årets bedste måneder.
Kommerciel direktør i Nordisk Film, Paw Borregaard, tilføjer afslutningsvis, at man oplever, at salget af film via filmbutikker online er i ”ganske markant fremgang”. Der er tale om udlejning og salg af film via tjenester såsom Blockbuster, Google Play, Viaplay og iTunes.
- Kilde: FDV
Flere nyheder
Guide til HDMI CEC: Styr boksen med TV'ets fjernbetjening – og vice versa
En medieboks kan løfte TV-funktionaliteten
LGs 2022 OLED TV er landet i butikkerne (inkl. 42")
B2, C2 og G2 modellerne. Se priser og forhandlere
Android TV vs. Google TV: Forskelle og TV-modeller
Hvad er egentlig forskellen på Android TV og Google TV?
Danske priser på Panasonics 2022 OLED & LCD TV
OLED starter I år på 12.999 kr. for en 42" model