Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBlu-ray er lyspunkt i hastigt faldende dansk marked for filmskiver - FlatpanelsDK

Blu-ray er lyspunkt i hastigt faldende dansk marked for filmskiver

15 Nov 2017 | Rasmus Larsen |

I 2011 blev der solgt over 12 mio. filmskiver i Danmark. Der er foreløbigt solgt 1,8 mio. i 2017, men salget af nye filmudgivelser på Blu-ray-formatet lyser op i mørket. 

Streaming har ramt katalogtitler

Danskerne køber stadig filmskiver, men slet ikke i samme tempo, som for bare få år siden. Det viser tal fra Foreningen af Danske Videodistributører (FDV), som Flatpanels har fået indsigt i.

- “Når vi ser på de fysiske formater som et hele, så har vi oplevet en voldsom tilbagegang gennem årene, som helt klart hænger sammen med den digitale udvikling i samme tidsrum. Samtidig så vi Fona gå konkurs tilbage i april/maj 2016, hvilket gav markedet et yderligere dyk, og kæder som TP og Stereo Studio har jo også måtte lade livet,” siger Ditte Rie Agerskov, Sekretariatschef, FDV.

De seneste 6-7 år taler sig eget tydelige sprog. Det er ikke mange år siden, at der blev solgt på den gode side af 10 mio. filmskiver årligt, men efter indtoget af streamingtjenester såsom Netflix, er salget af såkaldte katalogtitler (over 6 md. gamle) løjet kraftigt af. Det går derimod bedre for nyudgivelser (under 2 md. gamle). I 2. og 3. kvartal 2017 blev der for første gang solgt flere nyudgivelser end katalogtitler.

I 2. og 3. kvartal 2017 blev der for første gang solgt flere nyudgivelser end katalogtitler.

- ”Ser vi derimod på det, vi kalder ’ny release-titler’, altså titler, som er lanceret indenfor de seneste 2 måneder (på både DVD og Blu-ray), ser vi faktisk en fremgang på de fysiske formater. Hvis vi sammenligner 3. kvartal 2017 med 3. kvartal 2016, ser vi en fremgang på 10%, mens udviklingen indenfor katalogtitler i samme periode er gået tilbage med 14%,” tilføjer Ditte.

I de 10 første måneder af 2017 er salget gået 17% tilbage, men der er en lille optimisme at spore i 3. kvartal 2017, hvor markedet ”kun” er faldet 3% i forhold til samme kvartal i 2016.Blu-ray er et lyspunkt

Et lyspunkt er Blu-ray-skiven, som har været med til at begrænse faldet i 3. kvartal 2017 og været med til at drive salget af nye filmudgivelser. Med lanceringen af Ultra HD Blu-ray-formatet, der giver billeder i 4K og HDR, har filmskiven genvundet en smule energi.

Distributøren for Universal og Sony Pictures i Norden bekræfter overfor Flatpanels, at UHD Blu-ray er blevet taget godt imod af danskerne. Der sættes ikke tal på.

Det ændrer dog ikke på, at markedet for filmskiver som helhed falder.

"Vi ser ikke en ny fysisk revolution"
- ”Lad mig dog slutteligt slå fast, at det fysiske marked total set går tilbage med 17% år til dato 2017 sammenlignet med 2016. Så vi ser ikke en ny fysisk revolution, men nærmere at forbrugerne dækker deres forskelligartede filmbehov både med fysiske og digitale film – i en pærevælling – afhængig af hvad de vil se. Og ’ny release-titler’ vil de altså fortsat gerne se på de fysiske skiver – især på Blu-ray,” afslutter Ditte Rie Agerskov.

Fra at have udgjort blot 15% i 2013, udgør Blu-ray i år ca. en tredjedel af omsætningen på filmskiver i Danmark. Der er imidlertid ikke udsigt til, at Blu-ray nogensinde opnår samme popularitet som DVD’en, der for få år sjden alene omsatte for tæt på 500 mio. kroner årligt.

FDV oplyser, at der i de 10 første måneder af 2017 er solgt i alt 1,8 mio. skiver (DVD & Blu-ray) og omsat for knap 200 mio. kroner. De påpeger, at november og december typisk er årets bedste måneder.

Kommerciel direktør i Nordisk Film, Paw Borregaard, tilføjer afslutningsvis, at man oplever, at salget af film via filmbutikker online er i ”ganske markant fremgang”. Der er tale om udlejning og salg af film via tjenester såsom Blockbuster, Google Play, Viaplay og iTunes.

- Kilde: FDV


Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Power Frederikshavn åbner på fredag med køtilbud på OLED TV mv.

21 Mar 2023 |

Netflix annoncerer planer om 125 nye spil, cloud-gaming (TV, PC osv.)

21 Mar 2023 |

8BitDo spilcontrollere virker nu med Apple TV

21 Mar 2023 |

LGs OLED-panel opnår certificering for dets lavere CO2-fodaftryk

20 Mar 2023 |

Nordiske streamere skal snart kæmpe om Champions League rettigheder

20 Mar 2023 |

Oversigt: Philips 2023 TV

17 Mar 2023 |