Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilmbutikkernes planer for Dolby Atmos - FlatpanelsDK

Filmbutikkernes planer for Dolby Atmos

06 Nov 2017 | Rasmus Larsen |

Netflix tilbyder en lille håndfuld film i Dolby Atmos, men ellers er den bedste lydkvalitet forbeholdt Blu-ray og mangler i stor stil hos filmbutikkerne på nettet. Apple har meldt det på vej og visse konkurrerende filmbutikker pusler med lignende planer, afslører de overfor Flatpanels.

Film i Dolby Atmos

Fremtidens lydformat er objekt-baseret fremfor kanal-baseret. Det betyder, at lydobjekter kan ”placeres” i rummet vha. flere højttalere. Systemerne er fleksible og kræver ikke længere faste opsætninger såsom 5.1 eller 7.1. Herudover tilføjes en loftkanal, så lyden af regndråber kan falde ned ovenfra.

Streamingtjenester har generelt haft mere fokus på billedkvalitet end lydkvalitet, men med et marked for filmskiver, der er i frit fald, er tiden moden til at hæve niveauet. Så vi spurgte de danske filmbutikker om deres planer.

Læs også: Film i 4K HDR på vej til Blockbuster, Plejmo & Viaplay

Hos Blockbuster fik vi et kortfattet ”Ja”
Til spørgsmålet om, hvorvidt der er udsigt til film i Dolby Atmos eller DTS:X hos Blockbuster fik vi et kortfattet ”Ja”. Ingen yderligere detaljer blev afsløret.

Filmbutikken Plejmo er mere klar i spyttet. Plejmo bekræfter, at de netop nu arbejder på at tilbyde Dolby Atmos via Dolby Digital Plus. Atmos-lyd kan leveres på to måder; komprimeret via Dolby Digital Plus eller lossless via Dolby TrueHD.

- ”Ja, vi jobbar just nu på att erbjuda Dolby Digital Plus med Atmos” siger Nils Kubowitsch, PR Manager hos Plejmo.

Hos Viaplay kalder man lydkvalitet for en ”top prioritet”, men ønsker ikke at blive mere konkret.

- ”We are always working on improving our technical delivery and the sound quality is one of our top priorities,” siger Henrik Agardh, Head of Viaplay Store.

Apple har allerede sagt, at manglen på Dolby Atmos i Apple TV 4K ikke er en hardwarebegræsning og at det er ”on the roadmap”. Det vil naturligvis være oplagt at tilbyde film med Atmos-lyd i iTunes.

Google er ikke vendt tilbage på henvendelse.

Der tegner sig et billede af, at Hollywood-studierne er i gang med forberedelserne til at stille Atmos-lyd tilgængeligt via filmbutikker på nettet.


Dolby Atmos


Hvad vil Atmos kræve?

En af årsagerne til, at Dolby Atmos generelt er en mangelvare hos filmtjenester, skyldes hardwarebegrænsninger. Det illustreres nok bedst ved Netflix’ nuværende implementering.

Netflix leveres med Dolby Atmos på Xbox One, Xbox One S og 2017 LG OLED. Hvor en Blu-ray-afspiller typisk indgår i en mere klassisk HiFi-opstilling og f.eks. kan have en dedikeret HDMI-udgang til lyd, streames mange film direkte til apps i Smart TV eller til streamingbokse, som er tilsluttet direkte til tv-skærmen.

Atmos-lyden skal derfor ud af tv’et igen. Den nuværende standard for HDMI ARC (Audio Return Channel) er imidlertid begrænset på båndbredde. Med HDMI 2.1 standarden introduceres såkaldt eARC (enhanced ARC), som håndterer ”the most advanced audio formats such as object-based audio”.

Så udover, at der er et meget begrænset antal hjemmebiografer med Atmos-udstyr, mangler det tekniske fundament. Det bidrager til at forklare, hvorfor udbuddet har været så forkølet.

- “Some manufacturers may be able to achieve 2.1 compliance with just a firmware upgrade; others will require new hardware,” sagde Rob Tobias, formand for HDMI Licensing, til CE Pro.

Det skal ikke forstås som om, at alle elementer af HDMI 2.1, der også håndterer 8K og 10K opløsning, kan tilføjes via firmware, men eARC er et af komponenterne, som potentielt kan. Det er tilsyneladende sådan LG har aktiveret output af Dolby Atmos via HDMI ARC med en firmwareopdatering.

Så hvad nu? Vent og se tiden an. Brikkerne skal lige falde på plads. Det er lettere for filmbutikkerne at tilbyde 4K HDR billedkvalitet end det er at tilbyde Dolby Atmos til et bredt udsnit af seerne. Indtil videre er det nok en god idé at undgå at købe nyt udstyr med den forventning, at det senere kan trækkes Atmos ud.


Opdatering 1.12.2017 Den store guide til filmtjenester på nettet er nu online
Mere info følger: Flatpanels har været i dialog med filmbutikker, der udlejer og sælger film online i Danmark med henblik på at skabe overblik over nuværende muligheder samt fremtidsplaner. Der vil senere blive publiceret en oversigt, hvor vi også kigger på priser, udvalg, teknik, vilkår og andre punkter.Flere nyheder

Google lukker Stadia spiltjenesten

30 Sep 2022 |

Allente lancerer app til nyere LG webOS Smart TV

29 Sep 2022 |

Power åbner snart Danmarks største elektronikvarehuse

29 Sep 2022 |

Dell på vej med billigere Alienware QD-OLED monitor

29 Sep 2022 |

Samsungs Tizen-platform findes nu i Smart TV fra andre mærker

28 Sep 2022 |