Sharp havde en stand fuld af 8K-skærme

06 Sep 2017 | Rasmus Larsen |

Hvad er fremtiden for TV? 8K-opløsning, hvis det står til Sharp. På IFA-messen fremviste selskabet – og partnere – en stand fuld af 8K-skærme i formater fra 32 til 85 tommer.

8K TV overalt

8K-opløsning består af 7680x4320 pixels. Det er mere end 33 millioner pixels – eller fire gange flere pixels ned 4K-opløsning.

Den største 8K-skærm fra Sharp var en gigant på 85 tommer. Ud over ekstrem høje opløsning, bød den på 120Hz panel, 12-bit farver og understøttelse af High Dynamic Range med op til 1000 nits højlys. Alle punkter på checklisten var krydset af.

Sharp 8K TV


For at gøre 8K-opløsning mulig har Sharp taget såkaldt IGZO i brug. Det er en særlig type halvledermateriale til transistornettet, som har 20-50 gange højere elektronmobilitet sammenlignet med konventionelle halvledere i skærme. Det gør Sharp i stand til at adressere samtlige 33 millioner pixels inidviduelt op til 120 gange per sekund.

Sharp TV produceres i dag under licens af kinesiske Hisense i USA og slovakiske UMC i Europa, men den japaneske gigant, der i dag ejes primært af taiwanske Foxconn, lod til at have en finger med i spillet på IFA-standen. Foxconn har meldt ud, at de vil bygge en 10.5G LCD-fabrik til at producere LCD-paneler med 8K-opløsning.

Selskabet – og partnere – fremviste også adskillige andre 8K-skærme. En af disse var “verdens første 70” 8K HDR” TV med 12-bit farver og op til 1000 nits højlys. Den var gemt af vejen i en ramme, men kiggede man nedenunder, kunne man konstatere, at den var i hvert fald 10cm i tykkelsen. Det bliver næppe en skærm, som den moderne forbruger tager til sig.

Sharp 8K TV


På IFA-messen annoncerede Sharp sågar, at de vil sætte et 70” 8K TV/monitor til salg i “Kina i oktober, Japan i december, Taiwan i februar 2018 og Europa i marts 2018”. Det er ikke skærmen, som vi omtaler ovenfor. Konsumproduktet lader til at være markant tyndere. Det vil også kunne håndtere Dolby Vision HDR.

- “Sharp is also complementing its 8K TVs by accelerating development of 8K broadcast receivers, 8K cameras, and other 8K products to lead the world by establishing an 8K Ecosystem,” lød det.

På standen fandt man desuden “world’s first 70” 8K HDR LCD Virtual 8K CG Museum” samt denne her:


Sharp 8K TV


8K PC-monitor

Sharp havde medbragt en prototype af sin første 8K PC-monitor. På denne har selskabet formået at presse 7860x4320 pixels ned i et relativt lille 27” LCD-panel.

Det er lidt af en bedrift, men prøv lige at betragt kabeltrækket til skærmen. Vi talte 16 kabler. Held og lykke med at tilslutte den til din PC.

LCD-panelet havde en opdateringsfrekvens på 120Hz og understøttede desuden HDR. Den havde en imponerende detaljerighed i billedet, men var samtidig kontrastsvag. 8K giver flere pixels, men det giver ikke bedre pixels.


Sharp 8K TV


Flimrende pixels

”Bedre pixels” leder os til næste observation, som vel nok er den vigtigste. Alle 8K-skærmene havde en fantastisk detaljerigdom fra afstand, men bevægede man sig tættere på, begyndte pixels at se ”levende” ud. Som om at de stod og funklede eller flimrede.

Det var synligt fra ca. 1 meters afstand og lod ikke til at være relateret til indholdet. Selv Sharps 120-tommer 4K-skærm led af de levende pixels.

Vi har set mange prototyper af 8K-skærme fra Sharp henover årene. Den første i 2011, som vi kaldte “vanvittig imponerende”. Disse prototyper havde ikke flimrende pixels, så noget må have ændret sig i mellemtiden. Sharp solgte på et tidspunkt en serie af særlige HD LCD-paneler, hvor subpixels var delt i to. Disse skærme blev markedsført som 4K. Det er muligt, at Sharp bruger samme metode til at opnå 8K – det er et gæt.

Hvis dette er Sharps vision for 8K TV, så frygter vi, at det ikke er nok til at få den traditionsrige japanske producent tilbage på sporet. Sharps 8K-skærme var store og nydelige at betragte, men de på IFA udstillede 77” OLED-tv var bedre på nærmest enhver tænkelig måde. Det er den hårde realitet, som selskabet, der kalder sine 8K-skærme for den ”ultimative realitet”, må sande.Flere nyheder

LG C8 OLED

LGs nye 77" OLED koster det halve af sidste års modeller

18 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
BeoVision 11

B&O-designikon udgår med BeoVision 14

17 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Roku Wireless TV Speakers

Roku lancerer trådløse TV-højttalere baseret på dansk teknologi

17 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
HDTVTest 2018 TV Shootout

Vindere af HDTVTests 2018 TV Shootout fundet

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Sony XF70

Sony frigiver værktøj til at redigere TV-kanalliste fra en PC

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Bang Olufsen

B&O Play mærket udfases og bliver til Bang & Olufsen

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Tv-kanaler

10 procent af danskerne ser over 7 timers tv dagligt

13 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
The Crown

Netflix overgår HBO i Emmy-nomineringer efter 17 års dominans

13 Jul 2018 | Rasmus Larsen |