Netflix: Når seerne får magten, ændrer tv-vanerne sig

23 May 2017 | Rasmus Larsen |

Med streaming skal du ikke indrette dig efter planlagte sendeflader og du kan se ”hvad du vil, når du vil”, lyder fra verdens største tv-tjeneste. Udover ”binge-watching” har det ført til markante ændringer i tv-vanerne, viser en global undersøgelse fra Netflix.

Det startede med ”binge-watching”

I 2013 valgte Netflix for første gang at udgive alle episoder i en sæson af en tv-serie på en gang. Det skete med House of Cards, som sidenhen er blevet nærmest synonym med Netflix. Det har blandt andet fremavlet begrebet ”binge-watching”, hvor seeren ser mange afsnit uden afbrydelser.

- ”I mange år har seerne måtte rette sig ind efter tv’ets planlagte sendeflade, men i dag er det vendt på hovedet”, fortæller Cindy Holland, Vice President of Original Content. “Vi har givet forbrugerne magten, og det er interessant at se, hvordan nye vaner opstår, når seerne ikke er bundet til fastlagte sendeflader. Og endnu mere interessant er det at se, hvordan disse mønstre går igen blandt millioner af seere i hele verden.”

Ved at ”give seeren magten” har Netflix fundet ud af, at tv-vanerne ændrer sig markant. En global undersøgelse baseret på 77 mio. seere, viser eksempelvis, at seeren helst vil se komedier tidligt om morgenen.

- ”Oprindeligt mødte vi Familien Tanner, da Hænderne Fulde blev sendt på tv kl. 20.00, men i dag vil vi hellere være i selskab med dem før klokken otte om morgenen. Netflix-medlemmer er 34 pct. mere tilbøjelige til at se komedier omkring kl. 6.00, end de er resten af dagen”, lyder det.

Netflix


Læring i de sene nattetimer

Undersøgelsen viser også, at de sene nattetimer efter midnat – måske overraskende – bruges til at indtage dokumentarer og læring.

- ”Globalt set sker 15 pct. af al streaming mellem midnat og kl. 6 om morgenen - i Japan og Sydkorea er tallet endda helt oppe på 21 pct. Og det, som disse natteravne særligt bruger tid på at streame om natten, er overraskende nok dokumentarserier som Abstract, Making a Murderer og Planet Earth.”

Når seeren ikke skal følge en planlagt sendeplan, finder man også særlige mønstre i de forskellige kulturer. I Indien peaker streaming så tidligt som klokken 5, mens det typisk sker klokken 22 i lande som Argentina og Singapore. I Brasilien er seerne 25% mere tilbøjelige til at streame drama-indhold ved middagstid end resten af verden.

Tendenser fra undersøgelsen – i Netflix’s egne ord

Komedie til morgenmad
Oprindeligt mødte vi Familien Tanner, da Hænderne Fulde blev sendt på tv kl. 20.00, men i dag vil vi hellere være i selskab med dem før klokken otte om morgenen. Netflix-medlemmer er 34 pct. mere tilbøjelige til at se komedier omkring kl. 6.00, end de er resten af dagen. Nogle af morgenfavoritterne inkluderer Michael Scott (The Office), Kimmy Schmidt (Unbreakable Kimmy Schmidt) og Chandler Bing (Friends).
Ingen frokost uden drama
Når sendefladen tilrettelægges af seerne og ikke af tv-kanalerne står den på binging ved frokosttid. Over hele verden indtages drama mellem kl. 12 og 14. Det er fem pct. højere i dette tidsrum sammenlignet med resten af dagen. Middagsstreaming er især udbredt i Brasilien, hvor seerne er 25 pct. er mere tilbøjelige til at streame i dette tidsrum sammenlignet med resten af verden. Hvem siger, at serier som Shameless og Orange is the New Black er forbeholdt aftenunderholdningen?
Modsætninger mødes i aftentimerne
Det er måske ikke så overraskende, at vi tænder for thrillere som The Walking Dead, Stranger Things og Breaking Bad, når mørket falder på. På globalt plan oplever Netflix en stigning i streamingen af denne genre med 27 pct. efter kl. 21. Men når det er sengetid kl. 23, bliver Rick Grimes, Dexter og Walter White byttet ud med sengepartnere som Rachel Green (Friends), Dev Shah (Master of None) og Bojack Horseman. Netflix-medlemmer verden over vælger åbenbart at starte og slutte dagen med et godt grin.
Modsætninger mødes i aftentimerne
Det er måske ikke så overraskende, at vi tænder for thrillere som The Walking Dead, Stranger Things og Breaking Bad, når mørket falder på. På globalt plan oplever Netflix en stigning i streamingen af denne genre med 27 pct. efter kl. 21. Men når det er sengetid kl. 23, bliver Rick Grimes, Dexter og Walter White byttet ud med sengepartnere som Rachel Green (Friends), Dev Shah (Master of None) og Bojack Horseman. Netflix-medlemmer verden over vælger åbenbart at starte og slutte dagen med et godt grin.
Nattetimerne beriges med ny læring
Globalt set sker 15 pct. af al streaming mellem midnat og kl. 6 om morgenen - i Japan og Sydkorea er tallet endda helt oppe på 21 pct. Og det, som disse natteravne særligt bruger tid på at streame om natten, er overraskende nok dokumentarserier som Abstract, Making a Murderer og Planet Earth. Dokumentargenren oplever nemlig en stigning på 24 pct. i dette tidsrum. Vores lyst til kvalitetsunderholdning og læring slukkes altså ikke i takt med natlyset.
Det er altid Netflix-tid
Når seere verden over passer tv-vanerne ind i hverdagen i stedet for at følge den fastlagte sendeflade, ses det, at streaming kan peake så tidligt som kl. 5 i Indien og så sent som kl. 22 i Argentina og Singapore.

Når de nye “regler” for tv-vaner skal defineres, sagde Frank Underwood det bedst: “If you don’t like how the table is set, turn over the table.”

Metodologi

Seks måneders data fra Netflix om brugernes streamingadfærd (77 millioner Netflix-konti per måned) er blevet brugt i analysen til at give indsigt i, hvordan forskellige seere på globalt plan bruger streamingtjenesten. Der er indsamlet data fra brugere i Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Columbia, Tyskland, Spanien, Frankrig, Storbritannien, Indien, Italien, Japan, Sydkorea, Mexico, Malaysia, Holland, New Zealand, Filippinerne, Polen, Singapore og USA. De tidspunkter hvor streamingen peakede blev identificeret ud fra seertal i hverdage, og det samme gjorde de timespecifikke genrepeaks i forhold til genrens overordnede andel af daglig seertal. Dataene er justeret for at tage højde for forskellige tidszoner.Flere nyheder

Netflix 2018 TV-brugerflade

Netflix introducerer ny TV-brugerflade med sidestillet menu

20 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Telia

Telia etablerer ny TV-afdeling efter opkøb af bl.a. C More, GET & TV4

20 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Palladium-film

Dansk Filmskat tilføjer Palladium-klassikere

20 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Samsung Q8DN

Samsung Q8DN modtaget

20 Jul 2018 | Torben Rasmussen |
LG C8 OLED

LGs nye 77" OLED koster det halve af sidste års modeller

18 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
BeoVision 11

B&O-designikon udgår med BeoVision 14

17 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
Roku Wireless TV Speakers

Roku lancerer trådløse TV-højttalere baseret på dansk teknologi

17 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
HDTVTest 2018 TV Shootout

Vindere af HDTVTests 2018 TV Shootout fundet

16 Jul 2018 | Rasmus Larsen |