Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonIndtryk af Sony UHD Blu-ray, Dolby Atmos & nye soundbars - FlatpanelsDK

Indtryk af Sony UHD Blu-ray, Dolby Atmos & nye soundbars

08 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |

Sony havde inviteret til et nærmere kig på de nye tv-skærme, hvor vi også fik lejlighed til at se og høre Sonys første UHD Blu-ray-afspiller og de nye lydprodukter, herunder Sonys første soundbar med Dolby Atmos.

Sony UHD Blu-ray-afspiller

Sony gav en kort introduktion af UBP-X800 UHD Blu-ray-afspilleren. Det er producentens første afspiller, som kan håndtere de nye UHD Blu-ray-skiver, der leverer 4K-opløsning, HDR og udvidet farverum. Disse løfter til sammen billedoplevelsen markant.

Vi fik set et filmklip og billedkvaliteten var – som forventet – rigtig god. Vi fik ikke lov til at kigge billedkvaliteten grundigt igennem, da det var en udviklingsprototype, men de par minutters klip, vi fik set, viste lovende takter. Hvis du endnu har til gode at se UHD Blu-ray i aktion, så se at få det gjort.

Sony X800 UHD Blu-ray-afspiller


X800 har samme bredde som normale AV-receivere, nemlig 43 centimenter. Det gør den mere elegant, hvis man har produkterne stående fremme, eller måske endda direkte ovenpå en en forstærker. Normalvis er Sonys Blu-ray-afspillere noget kortere, så med den nye bredde passer den perfekt til Sonys AV-receiver STR-DN1080 i både design og størrelse.

X800 skiller sig også ud ved at have en meget kraftig konstruktion. Skelettet er i stål og og har en vægt på 3 kilogram. Det bidrager til at give en kvalitetetsfølelse og afhjælper samtidig vibrationer – det er nok hvad man kan forvente fra en afspiller i 4000-kroners klassen.

Desværre har UBP-X800 ingen understøttelse af Dolby Vision HDR-formatet, hvilket er underligt, idet flere 2017-skærme får det. Afspilleren overholder derudover UHD Blu-ray-specifikationen, mens de andre specifikationer kan ses her.

Sony X800 UHD Blu-ray-afspiller


Sony X800 UHD Blu-ray-afspiller


Nye soundbars fra Sony

Sony viderefører nuværende soundbar line-up, men tilføjer fire nye produkter. HT-MT300 er basis-soundbar med stort set ingen ekstra funktionalitet ud over bluetooth. Det er formentlig en fin opgradering af lyden til langt de fleste tv-skærme på markedet. Den står til omkring 2500 kroner i vejledende pris og kommer i løbet af foråret.

MT300 er dog på designet lidt speciel. Dels er soundbaren kun 50 centimeter bred – mod normalt 90-100 centimeter – for at gøre den med diskret. Dels kan den trådløse subwoofer både stå og ligge, og da subwooferen er meget slank, kan den ligge under langt de fleste sofaer.

Det understreger, at det er en løsning, som er lavet til forbrugere, der ikke ønsker synlige lydprodukter. Den kommer i både mørkegrå og en ”creamy white”, der er knækket hvid, for at undgå, at den skinner. Overfladen er imiteret læder med lidt gummi-følelse, hvilket gør, at den adskiller sig fra de mange skinnende soundbars.

Sony HT-MT300


Sony HT-MT300


Hvis du ønsker en soundbar i et mere regulært format vil Sony lancere HT-CT290 og HT-CT291, der ligger i samme prisklasse - dog nok lidt tættere på 2000 kroner i vejledende pris.

Disse to har mange af de samme specifikationer som MT-300. De leverer 300 Watt i en 2.1 kanalsløsning og har indbygget Bluetooth til bl.a. musikafspilning. Forskellen på de to modeller er farven. Den ene er grå (CT290) og den anden flødehvid (CT291).

Sony HT-CT290


Sony HT-CT290


Lyttetest af kompakt MT-500 soundbar

Hvis vi går en prisklasse op, har Sony lavet en soundbar i halv størrelse og samme design og materiale som MT-300. Storebroderen hedder MT-500 og koster omkring 5000 kroner i vejledende pris. De danske priser er ikke endeligt bekræftet, så det er cirkapriser. MT-500 er naturligvis lidt kraftigere og lidt højere end 300’eren, men det er nok nærmere de ekstra funktioner, som vil gøre, at forbrugerne er klar til at lægge det dobbelte.

MT-500 har nemlig Spotify Connect og Chromecast indbygget. Den kan samtidig indgå i en opsætning med Sonys andre multirums-højttalere i SRS-ZR-serien (bl.a. ZR7 og ZR5, som vi tidligere har anmeldt). Dermed kan du tilføje to baghøjtalere for at lave et 4.1 surround-system.

Vi fik en lille lydtest med Gravity, hvor Sandra Bullock og George Cloneys vokaler lige var et tand skarpere end højttalerne i tv-skærmen – som Sony havde opsat som reference. Det var især i de dybe toner, at man for alvor kunne høre forskel. Den samme konklusion kunne man hurtigt drage ud fra et stykke fint musik af Eric Clapton, som blev afspillet via Bluetooth, hvor smartphonen blev forbundet via NFC. Det var ganske enkelt og helt som forventet en meget bedre udnyttelse af lydspektrummet fra dyb bas til de høje diskant-toner.

Sony HT-MT500


Lyttetest af Dolby Atmos-soundbar

Sidst men ikke mindst annoncerede Sony deres første soundbar med indbygget Dolby Atmos; altså lydteknologien der hæver lydoplevelsen markant i biografer.

Soundbar får modelnummeret HT-ST5000. Det er en 7.1.2 soundbar, hvilket vil sige, at der er 7 enheder på en 1 meters soundbar samt to enheder, der skyder lyden op i loftet - og så naturligvis en subwoofer.

Jeg følte mig ikke helt overbevist. Lyden mindede mig meget om Samsungs HW-K960, som vi for nylig testede og som heller ikke blæste sokkerne af mig. Sonys HT-ST5000 mangler derudover baghøjttalere, men koster måske lidt mindre end lydbaren fra Samsung.

Sony HT-ST5000 Atmos soundbar


”Objekterne” i lydtesten med Dolby Atmos stod ikke helt skarpt og jeg må sige, at jeg ikke hørte den 3D-lyd, som man kunne forvente af en ”surround” soundbar. Jeg har sagt det før i anmeldelser af soundbars, men endnu en gang var jeg ikke overbevist af resultatet af at presse centerkanal, højre/venstre og baghøjtalere ned i en soundbar på 1 meter. Kald mig konservativ, men der skal større afstand imellem for at skabe perspektiv og baglyden skal altså komme bagfra.

Sony HT-ST5000 kommer til sommer med en pris omkring 14.000 kroner i vejledende pris.Flere nyheder

HBO Max erkender udfordringer og lover bedre brugeroplevelse, streamingkvalitet

22 Oct 2021 |

Panasonic rykker al TV-produktion fra egen fabrik til partner

22 Oct 2021 |

Ny 'Paranormal Activity' skipper biografen og kommer på Paramount+

22 Oct 2021 |

Dolby Vision 120Hz firmware klar til 2020 LG OLED TV (CX, GX)

21 Oct 2021 |

B&O's Beosound Stage soundbar findes nu også i lysegrå

21 Oct 2021 |

F1 TV app er landet på Apple TV

20 Oct 2021 |