Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGoogle forsøger at presse Apple til at støtte op om nyt videoformat - FlatpanelsDK

Google forsøger at presse Apple til at støtte op om nyt videoformat

26 Jan 2017 | Rasmus Larsen |

Helt konkret har Google trukket muligheden for at brugere af Safari-browseren kan se YouTube i 4K-kvalitet, ifølge StreamingMedia. Det vil fremover kræve understøttelse af Googles VP9-videoformat, som Apple indtil videre har nægtet at støtte op om.

Kampen om næste videoformat

Branchen har i snart et årti brugt MPEG4 - og underklasser heraf (f.eks. AVC / H.264) - til at levere tv-signaler og streaming ud i stuerne. Med overgangen til 4K-opløsning er to nye formater kørt i position. HEVC er udviklet af gruppen af selskaber bag MPEG4, mens VP9 er udviklet af Google.

Googles VP9 er licensfrit, hvorimod både MPEG4 og HEVC koster penge at bruge. Google forsøger således at få VP9 kørt ind som ny de facto standard via egne tjenester såsom YouTube og Google Play Film. Begge tjenester gør imidlertid samtidig brug af MPEG4, da Google ellers ikke kan nå ud til eksempelvis Apple-brugere eller PC-brugere med ældre browsere.

YouTube i 4K og 60fps


Hidtil har YouTube serveret videoer i den høje 4K-kvalitet i både MPEG4 og VP9. Det har betydet, at Safari-brugere også har kunnet kigge med. Det er dog slut nu. Fremover vil YouTube udelukkende tilbyde 4K på enheder, som understøtter VP9.

- ” delivering the best 4K experience exclusively through VP9.” sagde Mariana De Felice, Global Communications at YouTube, til Streamingmedia.com.

VP9 understøttes af browsere såsom Chrome, Firefox og Edge.


Alliance for Open Media


Apple-ejere kan bruge Chrome

Ændringen betyder, at ejere af f.eks. iMac 4K og iMac 5K fremover skal bruge Google Chrome for at se YouTube i 4K-kvalitet. Videoer som allerede var tilgængelige i 4K før skiftet, vil dog stadig kunne ses i den høje opløsning. Ændringen gælder kun nye videoer, som uploades på YouTube.

Fejden går helt tilbage til tiden under Steve Jobs
Apple har hidtil nægtet at støtte op om Googles VP9-format samt forgængeren VP8 med reference til, at Google krænker patenter, der lægger grundlag for MPEG4. Fejden går helt tilbage til tiden under Steve Jobs. Apple har omvendt heller ikke for alvor kastet sig over HEVC, hvilket kan hænge sammen med, at iTunes stadig ikke tilbyder film i 4K-opløsning.

Google ved, at overgange såsom 4K er kritiske ift. at ændre status quo. Hvis Apple begynder at støtte op om VP9-formatet i Safari på Mac, er der ikke langt til bredere understøttelse på iPhone, iPad og Apple TV.

En ny alliance bestående af Amazon, AMD, ARM, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Nvidia, Mozilla og Netflix er gået sammen om at skabe fremtidens åbne videoformat baseret bl.a. på Googles VP9. Hvor Apple står ift. arbejdet er uklart, men på papiret deltager de ikke.

- Kilde: Streamingmedia.com

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |