Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEt år efter: En status på tvOS og Apple TV - FlatpanelsDK

Et år efter: En status på tvOS og Apple TV

25 Oct 2016 | Rasmus Larsen |

Ligesom vi gjorde det for Google’s Android TV, tager vi i dag - et år efter lanceringen - pulsen på tvOS; Apple’s styresystem til tv-skærmen. Status er, at tvOS efter 1 år har et rigt udvalg af danske og internationale apps. Hardwaren i Apple TV har dog sat begrænsninger.


Danske apps til tvOS

Da vi gjorde 1-års status på Android TV i december 2015 var det kedelig læsning. Ikke én eneste dansk app havde fundet vej til Google’s tv-styresystem. Kontrasten til Apple’s tvOS kan næsten ikke være mere udtalt.

DR TV på Apple TV


DR TV, TV2 Play, HBO, Viaplay, C More, Dplay, Dansk Filmskat m.fl.
Da den nye Apple TV-boks med tvOS ramte hylderne i Danmark i oktober 2015 var DR TV, Viaplay og HBO Nordic med fra start. FlatpanelsDK gik bag om udviklingen af DR TV og det stod klart, at Danmarks public service-udbyder havde store forventninger til det nye tv-styresystem fra Apple – og ikke meget fidus til Android TV.

Derefter gik det stærkt. Få måneder efter havde Dansk Filmskat, C More, Min Bio og Dplay fundet vej til boksen. Henover sommeren fulgte TV 2 Play. Vi talte med TV2 om udviklingen af tvOS app’en og ligesom DR, lagde TV2 ikke skjul på, at de havde store forventninger til Apple’s tv-satsning, hvorfor de havde søsat et større teknisk platformsskifte for at få app’en klar.

De traditionelle tv-udbydere har været mere tilbageholdne, men i sidste uge blev en app til Telia TV frigivet. Det kan forhåbentlig få YouSee, Boxer, Canal Digital, Stofa og Viasat til at rykke på sig.

TV2 Play Apple TV


Der mangler danske tjenester såsom Blockbuster, SF Anytime, Filmstriben, Eurosport Player og Viafree, men indtil de udkommer som apps, kan man bruge Airplay, som er Apple’s trådløse videosystem, hvor videostreamet kan sendes fra telefonen over på tv-skærmen via Apple TV. Både Filmstriben og Eurosport har overfor FlatpanelsDK bekræftet, at de arbejder på apps.

Selvom tvOS stadig ikke er komplet hvad angår danske tjenester, står det soleklart, at styresystemet er kommet ekstremt stærkt fra start og at udviklermiljøet har taget imod det med åbne arme.

Ud over de danske, findes naturligvis amerikanske tjenester som Netflix, Hulu, HBO, Showtime og YouTube. Der findes også velkendte apps såsom Plex, VLC, Infuse, Synology og naturligvis en bunke apps helt udenfor videokategorien samt spil i mange genrer. Fra iTunes kan man leje og købe alle de film, som hjertet begærer. Internationalt er der, ligesom i Danmark, en vis modvilje fra de traditionelle tv-udbydere, men i USA er de ved at give sig.

I USA er den største mangelvare Amazon Video, der efter Netflix vurderes til at være den største streamingtjeneste. Det er i dag mindre relevant for danskere, men rygtet går, at Amazon vil udvide til Norden. Og ultimativt afgøres en platforms skæbne ofte i USA.

Den seneste opdatering på antallet af apps fik vi i juni 2016, hvor tvOS havde rundet 6000, herunder 1300 video-apps. Til sammenligning har Amazon’s FireTV flere end 7000 apps, mens Roku har 3500. Det er noget tid siden, at Google har delt statistik på Android TV, men i juni 2015 var der 600 apps. Vi er ikke bekendte med tal for de mest udbredte Smart TV-platforme såsom webOS, Tizen og Firefox OS, men vores bud er, at udbuddet af apps kan tælles i nogle få hundrede.

C More Apple TV



Alternativ til tv-udbydernes boks?

Hvis man i dag har tv-kanaler, melder det naturlige spørgsmål sig nok om Apple TV-boksen efterhånden kan erstatte boksen fra YouSee, Stofa, Canal Digital, Viasat, Boxer eller Waoo.

Det kommer først og fremmest an på, hvad du forventer. Forventer du en komplet identisk oplevelse, hvor andre bestemmer, hvornår på døgnet du skal se hvad og kanal-knap op/ned skifter kanal? Forventer du også mulighed for optagelse og at sporten ligger på den kanalplads, hvor den plejer? Så er svaret nej.

Er du derimod forberedt på ændringer, så måske. De respektive apps fra DR TV og TV2 Play tilbyder alle kanalerne, som du kender (plus hele arkivet af tv-programmer), men de navigeres som apps, ikke klassiske tv-kanaler.

Hos f.eks. Viaplay har man adgang til sporten fra TV3-kanalerne, altså Superliga (har ikke rettigheder til alle kampe), Premier League (har ikke rettigheder til alle kampe), Champions League mm. Igen navigeres det som en app, ikke klassiske tv-kanaler. Fordelen ved streaming af sport er, at du kan se samtlige kampe fra Champions League og ikke kun de få, som er udvalgt til tv-kanaler. Ulempen er, at signalet ofte er 1-2 minutter forsinket, hvilket ikke er godt for dem det live-better og at billedkvaliteten er mere svingende. Dplay har også live-sport, men er ved at rykke meget af det til Eurosport (app endnu ikke frigivet).

Og uanset hvordan man vender og drejer det, så tager det bare længere tid at starte app end bare at tænde for tv-kanalen via en tv-tuner. Det vil givetvis ændre sig i fremtiden, men indtil da er det et faktum, man må forholde sig til.

Er du derimod forberedt på at tage det store spring og selv gøre dig til herre over hvilke film og tv-programmer, du vil se og hvornår du vil se dem, så er Apple TV pt. den mest komplette tv-platform. Oveni får man en brugeroplevelse, som langt overgår alle tv-bokse, som tv-udbyderne tilbyder. Er det nok til at Apple TV kan erstatte tv-kanaler? Flere brugere, som vi har talt med, siger ja, men vurdér selv.


Spil på Apple TV

Den nye Apple TV-boks blev solgt med løftet om at kunne afvikle spil - i hvert fald indenfor de rammer, som A8-chippen i boksen tillader. Det vil sige mere simple spil end på PlayStation og Xbox.

Vi lagde naturligvis ører til samme løfter fra tv-producenterne, da de lancerede Smart TV. Det vil dog være en kraftig overdrivelse at kalde app-butikkerne på Smart TV for en succes. Særligt spil er fuldstændig fraværende.

Hvor de andre har fejlet, har Apple derimod oplevet moderat succes.

Spil på Apple TV


På tvOS finder man spil såsom Rayman Adventures, Guitar Hero, Skylanders, Badland 1 og 2, Silent Age, Alto’s Adventure, Broken Sword 5, Asphalt 8 og Minecraft: Story Mode.

Det er ikke de allermest ophidsende titler, men flere af dem er ganske fornøjelige. Tag det fra en som elsker spil i alle afskygninger, men som bruger mest tid på konsolspil via en PlayStation 4.

Det står dog klart, at spilkataloget på Apple TV har været begrænset af særligt to parametre:
  1. Apple TV4 var allerede fra start kraftigt underdimensioneret ift. iPhone og iPad idet den bruger A8-chippen fra 2014.
  2. Apple krævede indledningvis, at samtlige spil skulle understøtte Siri Remote; den medfølgende fjernbetjening. Udviklerne har vel og mærke være velkomne til bygge spil, der kan spilles med bluetooth-spilcontroller, men det var et krav, at de også skulle virke med Siri Remote.

Sidstnævnte blev rettet med tvOS 10 opdateringen, der udkom for nylig. Førstnævnte kræver naturligvis en ny boks med opgraderet processor.

Apple TV4 var allerede fra start kraftigt underdimensioneret
Disse fejltrin har medvirket til, at Apple TV ikke har været aktuel for spiludviklere, som har frigivet spil, der synes oplagte til platformen. Vi tænker her på spil som Limbo, The Walking Dead, Firewatch, Machinarium, Leo’s Fortune, The Inner World, Dead Synchronicity, Samorost og senest Playdead’s INSIDE.

Det er denne type spil, som placerer sig i segmentet under de største titler til PlayStation og Xbox og som grafisk burde kunne køre på en Apple TV-boks med en opgraderet Apple-processor. Vi er overbeviste om, at disse spil kunne opnå større udbredelse end på de dedikerede spilkonsoller alene og det er netop denne opgave, som Apple TV-boksen potentielt kan løfte.

Hvad angår hardware generelt, så trænger boksen desuden til hardware, som kan supportere 4K Ultra HD og HDR (High Dynamic Range). Det er stadig begrænset, hvor meget indhold der findes i de nye formater, men i dag bliver ejere af Ultra HD-tv nødt til at bruge de indbyggede apps i tv’et fremfor Apple TV-boksen, hvis de vil have 4K/HDR-kvalitet.


Hvor udbredt er Apple TV egentlig?

Salgstallene for Danmark deles ikke ud, så det bedste vi har, er estimater. Apple har imidlertid ved gentagne lejligheder sagt, at de fra september 2008 til januar 2015 solgte 25 millioner af den gamle version af boksen, altså boksen uden app-butik.

Visse analytikere mener, at den nye boks kan sælge samme antal årligt. Det lyder optimistisk, så et sted mellem 5-15 millioner årligt er nok mere realistisk i opstarten. Med den fart vil tvOS hurtigt blive en af de absolut største tv-platforme på markedet.

 Apple TV


Apple TV4 kan blive dobbelt så udbredt som Apple TV3, viser en markedsanalyse
For Danmark isoleret har vi flere estimater. I starten af 2013 viste en analyse, at der stod en Apple TV-boks i 8% af de danske husstande. I starten af 2016 skulle viste en anden analyse, at tallet var steget til 11%. Skal vi tage tallene for pålydende, svarer det til (med 2,65 mio. danske husstande) 212.000 bokse i starten af 2013 og 291.500 i starten af 2016.

Fra et større dansk selskab modtog vi uafhængigt et estimat, der lød på ca. 250.000 Apple TV3 (den gamle) og 50.000 Apple TV4 i midten af 2016 - altså ca. et halvt år efter lanceringen af Apple TV4. Det harmonerer pænt med ovenstående, men det er naturligvis kun Apple TV4, der i dette tilfælde er interessant.

Et andet dansk selskab fortalte os, at deres markedsanalyse viser, at bokse med tvOS (Apple TV4 og evt. nyere udgaver) kan få tæt på dobbelt så høj penetration som Apple TV3 indenfor få år. Såfremt Apple formår at få en boks ud i 400-500.000 danske husstande, vil det vel nok blive den mest populære tv-platform herhjemme.

Se også Apple TV temasiden

Alt i alt har tvOS og Apple TV4 fået en stærk start, når det gøres status på årsdagen. De danske udviklere har omfavnet tvOS med åbne arme; der er tegn på, at spil kan blive til mere; og salget går tilsyneladende strygende. Tv-branchen har et ry for at være fasttømret igennem rettighedsaftaler, så revolutionen er udeblevet, men hvis Apple fortsætter i samme spor, kan tvOS drive overgangen fra skiver, kanaler og tv-pakker til streaming og apps.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |