Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGoogle lancerer 'Chromecast Ultra' med Ultra HD, HDR & Dolby Vision - FlatpanelsDK

Google lancerer 'Chromecast Ultra' med Ultra HD, HDR & Dolby Vision

04 Oct 2016 | Rasmus Larsen |

Google har her til aften løftet sløret for ’Chromecast Ultra’, som understøtter 4K Ultra HD samt begge HDR (High Dynamic Range) formater; HDR10 og Dolby Vision. Den kommer i november for 630 kroner.

3. generation Chromecast

Rygtet var løbet forud, men her til aften dansk tid gik Google så på scenen for officielt at præsentere nye produkter, heriblandt tredje generation Chromecast.

Softwaregiganten lagde ud med at sige, at der til dato er solgt 30 millioner Chromecast-enheder. Mens de to første versioner af Chromecast understøttede op til 1080p HD-opløsning, tager den nye version skridtet til 4K Ultra HD, som har fire gange flere pixels end 1080p. Det skal give en mere detaljeret billedoplevelse, særligt hvis du har en stor skærm. Det kræver naturligvis, at din skærm har Ultra HD samt at streamingtjenesten leverer i den høje opløsning.

Chromecast Ultra


Herudover understøtter Chromecast HDR, der står for ”High Dynamic Range”. Det er ikke en ny opløsning, men i stedet en teknologi, der dækker over forøget lysdynamik fra helt sort til helt hvid, samt et udvidet farverum, som kan vise flere farver end Ultra HD-tv uden HDR. Igen; det kræver naturligvis en tv-skærm med HDR samt at streamingtjenesten understøtter det.

Måden Chromecast fungerer på er uændret. Fra din smartphone, tablet eller PC åbner du den tjeneste eller video, som du vil se, hvorefter du trykker på "cast"-logoet for at sende videoen trådløst over på tv-skærmen. Chromecast-enheden overtager herefter streamingforbindelsen til serveren, så du får bedst mulige kvalitet. Der understøttes både Android og Apple iOS.

HDR10 og Dolby Vision

Google understøtter noget overraskende begge populære HDR-formater: det åbne HDR10 samt Dolby Vision. Førstnævnte understøttes af alle HDR-skærme i dag, men sidstnævnte pt. kun understøttes på visse high-end-skærme fra LG og Vizio, heriblandt LG’s 2016 OLED-tv.

Læs mere om HDR på tv-skærme her

I dag er det kun ganske få streamingtjenester, som tilbyder 4K og HDR. Netflix og Google’s YouTube var pionererne indenfor 4K og kort tid efter fulgte Amazon. Omvendt overhalede Amazon begge i lanceringen af HDR. Amazon er ikke tilgængelig i Danmark endnu og har i USA bevidst valgt at forbigå Google’s tv-produkter.

Chromecast Ultra


Google fremhævede herudover Red Bull TV, amerikanske Vudu og sagde desuden, at Google Play Film – Google’s egen filmudlejningstjeneste – får tilgang af film i 4K-kvalitet fra november.

De danske tjenester såsom DR TV, TV2 Play og Viaplay streamer højest i 720p-kvalitet, så her giver den nye Chromecast ingen fordel. Det lader ikke til at hverken UHD eller HDR er lige på trapperne.

Endelig sagde Google, at den nye Chromecast er ”1.8x faster to load content” og at der er en Ethernet-port integreret i strømadaptoren. Med det nye produkt "Google Home" bliver det også muligt at sende video over på tv-skærmen via Chromecast ved at sige f.eks. "Ok, Google, play the Jungle Book trailer on my TV".

Chromecast Ultra lanceres i november for for 630 danske kroner - altså det dobbelte at den nuværende.Første hint kom i foråret

Den underliggende platform, som gør Chromecast mulig, hedder ”Google Cast”. Denne teknologi er også indbygget i samtlige Android TV-enheder, altså tv-skærme fra Sony, Philips, B&O og andre, samt tv-bokse såsom Nvidia Shield og Nexus Player.

Selvom den nye Chromecast Ultra officielt lanceres nu, har den underliggende Google Cast-teknologi dog understøttet Ultra HD og HDR siden marts 2016. Det skete som led i et opsigtsvækkende samarbejde med den amerikanske tv-producent Vizio, som smed alle apps ud af sine tv-skærme for i stedet at bygge et ”smart TV” baseret kun på Google Cast.

Chromecast Ultra


Dermed står det også klart, at Google har større ambitioner med teknologien. Siden Vizio lancerede ”Google Cast”-skærmene, er andre amerikanske producenter fulgt efter. Vi har stadig til gode at se den første model i Europa, men det kan ikke vare længe.

Med integration af Google Cast direkte i tv-skærme, kan en Chromecast over tid blive overflødig for mange brugere; formentlig præcis som Google ønsker det.

Chromecast Ultra specifikationer

Op til 4K Ultra HD
HDR: HDR10 og Dolby Vision
802.11ac WiFi – 2.4/5 GHz - SIMO
Ethernet-port i poweradapter
HDMI 2.0a
Micro-USB til strøm
Inkluderet: 2m strømkabel, power adapter
Længde: 58.20 mm, bredde: 13.70 mm, højde: 58.20 mm

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Amazon begynder at bruge AI til søgning og kunst i TV-skærme

21 Sep 2023 |

A17 Pro chip baner vej for AAA-konsolspil på Apple TV

20 Sep 2023 |

YouSee Streamer lanceres i dag – gratis for nye tv-kunder

20 Sep 2023 |

TV 2 Play: Pas på hjemmesider der tilbyder hjælp med opsigelse

20 Sep 2023 |

Chip til næste generation af Google TV bokse/sticks afsløret

20 Sep 2023 |