Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHLG, det tredje HDR-format, var i rampelyset på IFA - FlatpanelsDK

HLG, det tredje HDR-format, var i rampelyset på IFA

08 Sep 2016 | Rasmus Larsen |

HLG er det tredje HDR-format til forbrugermarkedet efter HDR10 og Dolby Vision. “Hybrid Log-Gamma” er udviklet af britiske BBC og japanske NHK med målet om at bringe HDR-billedkvalitet til klassiske tv-kanaler. Det nye format var i rampelyset på IFA, hvor de fleste store producenter demonstrerede HLG på tv-skærme.

HLG = Hybrid Log-Gamma

Har vi virkelig brug for et tredje HDR-format, tænker du nok? Jeps, siger broadcast-industrien. Den simple årsag er, at broadcast TV – kabel-tv, parabol-tv og antenne-tv – har meget begrænset båndbredde i de respektive tv-net. Selvom det nogen gange kan føles sådan, kan de ikke bare presse et endeløst antal tv-kanaler ind i nettet.

HLG er en løsning på det problem. Ved at kombinere normalt SDR (alt tv-indhold som ikke er i HDR) og HDR i samme tv-sginal, kan tv-udbyderne spare dyrebar båndbredde. HLG er baseret på en logaritmisk funktion, hvor SDR-billedinformationen ligger i bunden af signalet og kan forstås af nuværende SDR-skærme, mens HDR-skærme automatisk kan udtrække den yderligere HDR-information (hvis tv’et understøtter HLG vel og mærke) i den øverste ende af den logaritmiske funktion. HLG kan ligeledes bruges til at tilbyde live-streaming i både SDR og HDR over et enkelt live-stream.

HLG HDR på LG OLED TV


HLG er udviklet i fællesskab af BBC og NHK. Det er et licensfrit format, som er blevet inkluderet i Rec.2100 – eller BT.2100 – standarden under ITU, som agenturet for informations- og kommunikationsteknologi under de Forenede Nationer (FN). ITU fastsætter bl.a. tv-broadcast-standarder på tværs af 193 lande. I og med at HLG er inkluderet i ITU’s Rec.2100 er det så godt som givet, at broadcast-industrien vil adoptere formatet – dog ikke nødvendigvis streamingudbyderne.

Tv-udbyderne har i øvrigt indikeret, at de ønsker at lancere tv-kanaler i HDR og Full HD-opløsning. Hidtil har vi været vant til at HDR og Ultra HD-opløsning går hånd i hånd. Igen skyldes det den begrænsede båndbredde i de gamle tv-net.

HLG blev demonstreret på IFA 2016

Adskillige selskaber benyttede lejligheden på IFA 2016 I Berlin til at demonstrere, at deres tv-skærme – eller projektorer – potentielt kan understøtte HLG. Vi skriver ”potentielt” fordi de færreste af dem ville love, at de udsender en firmware-opdatering til eksisterende produkter.

For eksempel: LG benyttede en tv-kanal udsendt i HLG-formatet til at demonstrere HDR-video på en af deres E6 OLED-tv (en 2016-model). Selskabet siger, at deres OLED-tv er “kompatible med den fulde palette af HDR-teknologier”. LG ville dog ikke love, at de sender en firmware-opdatering ud til 2016-modellerne.

LG benyttede i øvrigt også HLG-formatet til at demonstrere HFR (High Frame Rate) i 100/120 billeder per sekund, som vi omtalte her.

HFR på LG OLED


Tilsvarende benyttede Samsung IFA til at demonstrere HLG-baseret HDR på en modificeret udgave af deres nuværende KS9005 model. Det syntes at være samme parabol-tv-signal fra SES Astra, som LG benyttede sig af. Samsung ville heller ikke love at opdatere 2016-modellerne med HLG – i hvert fald ikke endnu.

Sony lancerede en ny projektor, VPL-VW550ES, på IFA og lovede at tilføje HLG via en firmware-opdatering senere på året.

Panasonic og Philips demonstrerede også HLG-baseret HDR på tv-skærme med special firmware. Ingen af de to ville love at opdatere nuværende modeller.

Vi formoder, at det er et spørgsmål om ”hvem slår først”. Så snart en af de store producenter annoncerer en opdatering af HLG på eksisterende skærme, vil de andre forhåbentlig følge efter.

Forvent at høre meget mere om Hybrid Log-Gamma i den nærmeste fremtid. IBC 2016 messen starter i denne uge og CES 2017 om under fire måneder.

- Kilde: ITU, LG, Samsung, SonyFlere nyheder

Apple TV

Guide: Bedste tjenester til filmleje & filmkøb

08 Apr 2020 | Flatpanels |
Streamingnyt i april 2020

Nyt på Netflix, HBO Nordic & Viaplay i april 2020

08 Apr 2020 | Flatpanels |
Samsung Smart View

Mange Samsung Smart TV mister remote-app support

08 Apr 2020 | Rasmus Larsen |
DualSense til PlayStation 5

Sony løfter sløret for ny DualSense controller til PlayStation 5

08 Apr 2020 | Rasmus Larsen |
Luxe Soundsystem

Lemus & Bolia går sammen om lydmøbel til TV-lyd & musik

07 Apr 2020 | Rasmus Larsen |
Columbia Classics Volume 1

'Lawrence of Arabia', 'Dr. Strangelove' & andre klassikere på UHD Blu-ray

07 Apr 2020 | Rasmus Larsen |
Sonic the Hedgehog

Flere biograffilm frigives til streaming i påsken

06 Apr 2020 | Rasmus Larsen |
LG TV

LG 2018 TV får også AirPlay 2 og HomeKit

03 Apr 2020 | Rasmus Larsen |