Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBranchen vil udvide HDR10 formatet med dynamiske metadata - FlatpanelsDK

Branchen vil udvide HDR10 formatet med dynamiske metadata

16 May 2016 | Rasmus Larsen |

På NAB 2016 messen foretog Samsung den første offentlige præsentation af statiske vs. dynamiske metadata for HDR10, det åbne HDR-format. Dynamiske metadata vil efter sigende blive tilføjet HDR10 for at forbedre billedkvaliteten og bedre matche Dolby Vision, ifølge en rapport fra Display Daily.

Dynamiske metadata i HDR10

Der er i øjeblikket to relevante HDR-formater; det åbne HDR10 og det proprietære Dolby Vision – med et tredje til broadcastindustrien på trapperne. En af de væsentligste forskelle imellem de to er, at HDR10 er baseret på statiske metadata, mens Dolby Vision understøtter dynamiske metadata.

Dynamiske metadata bruges til at optimere lysstyrkekurven i billedet scene-for-scene (eller frame-for-frame). Dolby har positioneret Dolby Vision-formatet, som et premium HDR-format baseret på blandt andet denne faktor.

Branchen arbejder dog på at tilføje understøttelse af dynamiske metadata til den åbne HDR10-standard og sikre, at den forbliver åben og gratis. På NAB 2016 messen demonstrerede Samsung for første gang, hvad dynamiske metadata i HDR10 kan gøre for billedkvaliteten. Display Display rapporterer, at det "klart hjalp i de mørkere scener".

Dynamiske metadata vil tillade, at et HDR-tv kan justere det gennemsnitlige lysniveau for billedet op og ned ved at rykke den såkaldte PQ-kurve. Dette kan gøres scene-for-scene (endda frame-for-frame) i løbet af en film. Det kan potentielt give flere detaljer i sort og hvid i HDR-billedet og potentielt forbedre gengivelsen af HDR i oplyste stuemiljøer. I øjeblikket ”grader” studierne HDR-video til at være relativt mørkt og låser denne billedgengivelse ved at bruge statiske metadata.

Tilføjelsen af dynamiske metadata til signalet vil angiveligt ikke kræve betydelige ændringer for hvordan studier arbejder med filmproduktion.

Vil kræve en HDMI-opdatering

Dynamiske metadata bliver standardiseret i SMPTE’s nye ST2094 specifikation, der bygger på input fra bl.a. Dolby, Philips, Samsung, og Technicolor. ST2094 bygger videre på fundamentet i den nuværende ST2048 specifikation, som definerer PQ (perceptuelle quantizer) EOTF, der bruges i HDR-indhold. Det er en ny måde, hvorpå man definerer omdannelsen af data til lys/farver.

For at bruge dynamiske metadata vil eksempelvis en tv-skærm og en UHD Blu-ray-afspiller kræve opdatering af HDMI-porten. Branchen har endnu ikke bekræftet detaljerne, men det hænger sandsynligvis sammen med rygterne om HDMI 2.1, der blev lækket i et whitepaper om HDR fra Philips. Heri dokumenterer Philips deres arbejde med dynamiske metadata for HDR. Philips har sidenhen opdateret dokumentet og fjernet alle referencer til HDMI 2.1, men du kan læse det oprindelige dokument i vores cachede kopi her.

Det står ikke klart hvorvidt HDMI 2.1 er en hardware- eller firmware-opgradering. Samsung bekræfter imidlertid overfor DisplayDaily, at de vil frigive en firmwareopdatering til allerede solgte tv-skærme senere på året, som tilføjer understøttelse af dynamiske metadata. Det er uklart om opdateringen kun gælder 2016-modellerne eller om 2015-modellerne også modtager en opdatering.

Samsungs løfte tyder på, at firmware-opgradering er mulig, men producenten kan naturligvis have forberedt det. Andre tv-producenter har endnu ikke kommenteret på sagen.

Vi forventer at høre mere om udviklingen på IFA 2016 i Berlin til september.

Se Display Daily’s rapport fulde rapport nedenfor.


- Kilde: Display Daily, tak til Kristoffer Abildgaard for tippetFlere nyheder

Sonys nye LCD TV for 2021 er landet

22 Jun 2021 |

Interview: Netflix deler nyeste planer for Norden

22 Jun 2021 |

4K-databasen: Indiana Jones, Spartacus, Shrek, Godzilla, Snatch m.fl.

21 Jun 2021 |

Hisense træder ind i Danmark med nye 43-75" TV – senere OLED

21 Jun 2021 |

Test: Apple TV 4K 2021

18 Jun 2021 |

Disney forbigår igen biograferne med ny Pixar-film i dag

18 Jun 2021 |