Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDisplayPort 1.4 understøtter 8K-opløsning og HDR - FlatpanelsDK

DisplayPort 1.4 understøtter 8K-opløsning og HDR

04 Mar 2016 | Rasmus Larsen |

Den nye DisplayPort 1.4 kabelstandard tilføjer understøttelse af 8K-opløsning ved 60Hz samt 4K-opløsning ved 120Hz. For første gang klarer den også HDR (high dynamic range). Alle herlighederne er sågar mulige via USB Type-C kabler ved at anvende en særlig form for komprimering.

DisplayPort 1.4 annonceret

DisplayPort 1.2 findes i dag i mange skærme og PC’er og kan drive en 4K-skærm ved 60Hz. DisplayPort 1.3 blev annonceret for halvandet år siden og tilføjede understøttelse af 5K ved 60Hz og 8K på 30 Hz.

Den nye DisplayPort 1.4 standard kan håndtere endnu mere krævende signaler, såsom "8Kp60Hz deep color" og "4Kp120Hz deep color". Den største nyhed er dog nok understøttelse af HDR (high dynamic range).

DisplayPort 1.4 har den samme 32,4 Gbps overførselshastighed som DisplayPort 1.3, men selskabet forklarer, at de bruger en ny "Display Stream Compression" (DSC) teknologi, som de hævder kan komprimere signalet med op til 3:1 og stadig opretholde et ”visuelt tabsfrit” resultat. Et ”visuelt tabsfrit” resultat ved så markant komprimering lyder unægteligt tvivlsomt, men VESA-gruppen siger, at de har foretaget omfattende teststudier.

Det dedikerede DisplayPort-stik (nedenfor) vil fortsætte med at eksistere, men de mange tekniske muligheder, som introduceres med DisplayPort 1.4, kan integreres i både USB Type-C og Thunderbolt-stikkene. Det betyder i praksis, at du snart vil være i stand til at sende et 8K HDR-signal igennem et helt USB Type C kabel.

DisplayPort


Sælges som et alternativ til HDMI

HDMI-stikket har traditionelt været betragtet som en standard til AV/TV-miljøet, mens DisplayPort primært er blevet set som en PC-standard. VESA-gruppen ser dog gerne, at denne opfattelse ændrer sig og de positionerer således DisplayPort 1.4 som relevant for tv-markedet.

- “This significant update to the DisplayPort standard is vital to continued growth of adoption for both DP and DSC, particularly in such fast-growing markets as digital television and automotive infotainment,” sagde VESA-formand Alan Kobayashi. “New applications are demanding displays with better resolution, wider color gamut, and increased dynamic range.”

Gruppen mener, at DisplayPort er en bedre løsning end HDMI baseret blandt andet på bedre understøttelse af 4K og 8K samt fleksibel understøttelse af HDR (high dynamic range). Der bruges”HDR metadata” til at signalere overfor en given skærm om der er HDR-data i signalet. Gruppen siger, at de bruger en fleksibel metadata-løsning, som også vil understøtte "fremtidige dynamiske HDR-standarder". HDMI 2.0a standarden understøtter allerede HDR, men derudover kan kabelstandarden slet ikke levere samme datamængder som DisplayPort. Med 1.4 er det også muligt at lave "DisplayPort til HDMI 2.0a protokolkonvertering".

VESA siger, at DisplayPort 1.4 desuden understøtter “32 audio channels, 1536kHz sample rate, and inclusion of all known audio formats”. Det er indbygget for at matche HDMI’s nyligt tilføjede muligheder på lydsiden.

Det står ikke klart, hvornår vi kan forvente at se de første produkter med DisplayPort 1.4. DisplayPort 1.3 blev annonceret for halvanden år siden og har endnu ikke for alvor gjort indhug i markedet.

Kan DisplayPort med version 1.4 endelig blive relevant i tv-verdenen? Potentialet er der er i hvert fald.Flere nyheder

Xbox Series X

01 Dec 2020 |

Guide: Opsæt Xbox Series X til HDMI 2.1, 4K120, VRR & HDR

01 Dec 2020 |

Nyt TV på Black Friday? Tips og råd til opsætning

01 Dec 2020 |

Interview: Dokumentar-serier skal bidrage til Viaplays tårnhøje vækstmål

30 Nov 2020 |

Parknets tv-pakker bliver dyrere fra 2021

30 Nov 2020 |

Sony udruller nu Apple TV app bredt på 2020, 2019 & visse 2018 TV

27 Nov 2020 |