Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNy aftale kan sætte skub i udbredelsen af 4K-indhold - FlatpanelsDK

Ny aftale kan sætte skub i udbredelsen af 4K-indhold

22 Dec 2015 | Rasmus Larsen |

For at levere indhold i 4K-kvalitet via internet, kanaler og skiver, skal der bruges et moderne komprimeringsformat. Den direkte efterfølger til MPEG4 hedder HEVC, men i sommers stoppede branchen op fordi royalty-betalingerne eksploderede. En ny aftale bringer omkostningerne ned på et langt lavere niveau.

Omkostninger løb løbsk

Tv-producenterne var allerede begyndt at indbygge HEVC i deres Ultra HD-skærme og streamingtjenester såsom Netflix og Amazon havde valgt at bruge HEVC til streaming i 4K-kvalitet. Det samme var tilfældet for Ultra HD Blu-ray-skiverne.

I sommers meldte en ny licensgruppe, HEVC Advance, sig imidlertid på banen og krævede grotesk høj betaling for brug af HEVC-formatet. Aktørerne i branchen betalte allerede til en anden licensgruppe, MPEG LA. Samlet set var licensbetalingerne langt højere end for det gamle MPEG4-format. Og værst af alt; uden loft på beløbet.

Det kom som et chok for aktørerne i branchen og flere satte udbredelsen af HEVC på pause. Som resultat led udbredelsen af 4K-indhold et knæk og syv af de allertungeste aktører på internettet, inklusiv Netflix, Google og Microsoft, gik sammen om at skabe et nyt, åbent videoformat.

HDR på LG’s 4K OLED TV


Ny aftale skal genstarte HEVC

HEVC Advance licensgruppen er nu kommet på bedre tanker. De har først og fremmest sænket deres royalties til betydeligt lavere niveauer, men af større betydning er undtagelserne og loftet på betalinger.

Streamingtjenester, som er gratis at bruge for forbrugere (såsom YouTube), skal ikke længere betale licens til HEVC Advance. Der er ligeledes indført et loft, så elektronikproducenter (såsom Samsung og LG) højest kan betale $40 mio. dollars årligt og streamingtjenester (såsom Netflix og Amazon) højest kan betale $5 mio. årligt. Samtidig tilbydes en betydelig opstartsrabat til de selskaber, der endnu ikke har adopteret HEVC.

Den nye licensaftale kan meget vel få store aktører i branchen til at genoptage udrulning af 4K-indhold efter en periode med stilstand.

Der findes alternativer til HEVC i form af bl.a. Google's VP9-format, men det understøtter endnu ikke HDR (high dynamic range). Apple har indtil videre helt holdt sig ude af næste-generations komprimeringsformater, selvom de har deltaget i udviklingen af HEVC. De store tv-producenter er begyndt at indbygge både HEVC og VP9 i deres UHD Smart TV.

HEVC kan effektivt komprimere indhold i 4K-kvalitet, men kan også bruges til at sænke båndbreddekravene til indhold i HD-opløsning.

- Kilde: HEVC AdvanceFlere nyheder

Nokia gør comeback som TV-mærke i Danmark

04 Dec 2020 |

Vinderen af LG GX OLED er...

04 Dec 2020 |

Officielt: HBO Max erstatter HBO Nordic i 2021

04 Dec 2020 |

Warner vil streame alle 2021-film samtidig med biograf-premiere i USA

04 Dec 2020 |

Discovery+ erstatter Dplay til januar

03 Dec 2020 |

'Ringenes Herre' klar i 4K HDR & Dolby Atmos i Danmark

02 Dec 2020 |