Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTv-aktører kritiserer DR's lancering på Apple TV - FlatpanelsDK

Tv-aktører kritiserer DR's lancering på Apple TV

12 Nov 2015 | Rasmus Larsen |

Stofa og Discovery Networks mener, at DR’s lancering på Apple TV og inden længe PlayStation er konkurrenceforvridende, bl.a. fordi tv-udbyderne skal betale retransmissionsafgift for at vise DR’s kanaler. DR afviser kritik. Det skriver Mediawatch.

Gamle definitioner spøger

DR er i public service-kontrakten forpligtet til at levere tv-indhold til danskerne. Det har i årtier fungeret teknisk vha. tv-kanaler og et antennenet, der er en distributionsmetode, som blev muliggjort af analog sendeteknik.

I dag er Danmark i vidt omfang overgået til digital teknologi og har fået internettet som distributionskanal. Det har ført nye distributionsmuligheder, som DR i dag udnytter til at opfylde forpligtelsen overfor danskerne med bl.a. DR TV via browseren, HbbTV, apps til smartphones/tablets, Chromecast, Airplay og senest en app til Apple TV-boksen. Inden længe frigiver DR også en app til PlayStation.

Visse tv-aktører mener imidlertid, at de nye muligheder skævvrider konkurrencen fordi tv-udbydere skal betale retransmissionsafgift for at sende DR’s kanaler på deres kommercielle kabel-tv-net og tv-pakker, som danskerne kan tegne abonnement på.

- ”Vi har forståelse for, at DR skal være tilgængeligt for danskerne. Det er helt fint. Udfordringen er, at vi betaler noget, der hedder retransmissionsafgift for at få lov til at sende DR’s kanaler via vores kabel-tv-netværk. Det gebyr gælder ikke for f.eks. Apple, og det er højst problematisk, at vi skal betale det gebyr, mens Apple ikke skal," siger Jes B. Christensen, ansvarlig for public affairs hos Stofa, til Mediawatch.

Discovery Networks, der distribuerer kommercielle tv-kanaler igennem udbydere såsom Stofa, melder sig også på banen.

- "Det er op til Radio- og tv-nævnet at afgøre, om der i DR’s public service-kontrakt er hjemmel til at omfavne Apples og Sonys platforme. Det mener vi ikke, at det er. For det første fordi DR’s kanaler og tjenester allerede i dag kan tilgås på flow og on demand i fuldt omfang. Der er med andre ord ikke nogen demokratisk, kulturel eller social merværdi af tiltaget. For det andet fordi DR’s omfavnelse af Apple og Sony har en klar og markant negativ effekt på en lang række private aktører lige fra rettighedshavere, til distributører og tv-selskaber," skriver Rasmus Mariegaard, kommunikationschef hos Discovery Networks, til MediaWatch.


DR henviser til forpligtelser

DR afviser kritikken fra Stofa og Discovery og minder om, at public service-kontrakten forpligter dem til at tilbyde både tv og radio via internettet, som er en del af dagligdagen for næsten samtlige danskere. Public service kontrakten siger bl.a: "DR skal sikre et bredt udbud af programmer og tjenester til hele befolkningen via tv, radio, internet og andre relevante platforme".

- "Når DR tilbyder en app via Apple TV, så er der i ophavsretlig forstand tale om en såkaldt primær distribution, der bliver foretaget af DR. Det er altså DR, der stiller programmer og indhold til rådighed, så brugerne kan se det på en fladskærm via et link til DR's hjemmeside. Hvis DR's onlinetilbud skal kunne modtages på fladskærme, så er vi i dag nødsaget til at lave aftaler med fladskærmsproducenter, Apple TV, Chromecast og lignende. Det er ikke anderledes end det, DR har gjort i forhold til smartphones og tablets," skriver Caroline Reiler, direktør for rådgivning, strategi og kommunikation i DR, til Mediawatch.

Mediawatch beretter, at Discovery Networks har kontaktet Radio- og tv-nævnet om sagen og at DR har sendt oplysninger, som nævnet har efterspurgt. De afventer lige nu nævnes afgørelse.

Læs alle tv-aktørernes reaktioner hos Mediawatch.Flere nyheder

Streamingnyt juni 2020

Nyt på Netflix, HBO Nordic & Viaplay i juni 2020

06 Jun 2020 | Flatpanels |
LG CX OLED

LG lancerer CX OLED TV med HDMI 2.1 og Filmmaker Mode

05 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Denon HDMI 2.1 forstærker

Denon lancerer første HDMI 2.1 forstærkere med 8K60 & 4K120 pass-through

05 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Dolby Atmos

Guide: Dolby Atmos i hjemmet

03 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Google Android TV

Googles nye Android TV-enhed, brugerflade lækket

03 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Sort skærm

Sort skærm? Danmark er overgået til DVB-T2 sendenet

03 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
OLED

LG Display starter produktion på ny, kinesisk OLED TV-fabrik

01 Jun 2020 | Rasmus Larsen |

YouSee: Problemer med app til Smart TV

01 Jun 2020 | Rasmus Larsen |