Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTv-aktører kritiserer DR's lancering på Apple TV - FlatpanelsDK

Tv-aktører kritiserer DR's lancering på Apple TV

12 Nov 2015 | Rasmus Larsen |

Stofa og Discovery Networks mener, at DR’s lancering på Apple TV og inden længe PlayStation er konkurrenceforvridende, bl.a. fordi tv-udbyderne skal betale retransmissionsafgift for at vise DR’s kanaler. DR afviser kritik. Det skriver Mediawatch.

Gamle definitioner spøger

DR er i public service-kontrakten forpligtet til at levere tv-indhold til danskerne. Det har i årtier fungeret teknisk vha. tv-kanaler og et antennenet, der er en distributionsmetode, som blev muliggjort af analog sendeteknik.

I dag er Danmark i vidt omfang overgået til digital teknologi og har fået internettet som distributionskanal. Det har ført nye distributionsmuligheder, som DR i dag udnytter til at opfylde forpligtelsen overfor danskerne med bl.a. DR TV via browseren, HbbTV, apps til smartphones/tablets, Chromecast, Airplay og senest en app til Apple TV-boksen. Inden længe frigiver DR også en app til PlayStation.

Visse tv-aktører mener imidlertid, at de nye muligheder skævvrider konkurrencen fordi tv-udbydere skal betale retransmissionsafgift for at sende DR’s kanaler på deres kommercielle kabel-tv-net og tv-pakker, som danskerne kan tegne abonnement på.

- ”Vi har forståelse for, at DR skal være tilgængeligt for danskerne. Det er helt fint. Udfordringen er, at vi betaler noget, der hedder retransmissionsafgift for at få lov til at sende DR’s kanaler via vores kabel-tv-netværk. Det gebyr gælder ikke for f.eks. Apple, og det er højst problematisk, at vi skal betale det gebyr, mens Apple ikke skal," siger Jes B. Christensen, ansvarlig for public affairs hos Stofa, til Mediawatch.

Discovery Networks, der distribuerer kommercielle tv-kanaler igennem udbydere såsom Stofa, melder sig også på banen.

- "Det er op til Radio- og tv-nævnet at afgøre, om der i DR’s public service-kontrakt er hjemmel til at omfavne Apples og Sonys platforme. Det mener vi ikke, at det er. For det første fordi DR’s kanaler og tjenester allerede i dag kan tilgås på flow og on demand i fuldt omfang. Der er med andre ord ikke nogen demokratisk, kulturel eller social merværdi af tiltaget. For det andet fordi DR’s omfavnelse af Apple og Sony har en klar og markant negativ effekt på en lang række private aktører lige fra rettighedshavere, til distributører og tv-selskaber," skriver Rasmus Mariegaard, kommunikationschef hos Discovery Networks, til MediaWatch.


DR henviser til forpligtelser

DR afviser kritikken fra Stofa og Discovery og minder om, at public service-kontrakten forpligter dem til at tilbyde både tv og radio via internettet, som er en del af dagligdagen for næsten samtlige danskere. Public service kontrakten siger bl.a: "DR skal sikre et bredt udbud af programmer og tjenester til hele befolkningen via tv, radio, internet og andre relevante platforme".

- "Når DR tilbyder en app via Apple TV, så er der i ophavsretlig forstand tale om en såkaldt primær distribution, der bliver foretaget af DR. Det er altså DR, der stiller programmer og indhold til rådighed, så brugerne kan se det på en fladskærm via et link til DR's hjemmeside. Hvis DR's onlinetilbud skal kunne modtages på fladskærme, så er vi i dag nødsaget til at lave aftaler med fladskærmsproducenter, Apple TV, Chromecast og lignende. Det er ikke anderledes end det, DR har gjort i forhold til smartphones og tablets," skriver Caroline Reiler, direktør for rådgivning, strategi og kommunikation i DR, til Mediawatch.

Mediawatch beretter, at Discovery Networks har kontaktet Radio- og tv-nævnet om sagen og at DR har sendt oplysninger, som nævnet har efterspurgt. De afventer lige nu nævnes afgørelse.

Læs alle tv-aktørernes reaktioner hos Mediawatch.Flere nyheder

Disney+ videogennemgang

Video: Sådan virker Disney+

17 Sep 2019 | Flatpanels |
TV2 Charlie

YouSees tv-pakker i 2020: Mere sport, flere film, mere TV2 Charlie

17 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
YouSee i 2020

YouSee: TV2 Play i Bland Selv, nye aftaler med Nordisk Film & C More

17 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
Disney+ i Danmark

Dansk Disney+ står til at koste 59 kr/md.

17 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
Sony Crystal LED

Sonys første microLED-skærme koster millioner

16 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
YouTube HTML5

YouTube udfaser sin browser-løsning til TV

16 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
B&O Beosound Stage soundbar

Første indtryk: Beosound Stage soundbar & BeoVision Harmony TV

13 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
Hisense IFA 2019

Hisense fremviser 8K, 21:9-skærm, 'Arc' TV & dobbelt-lags LCD TV

13 Sep 2019 | Rasmus Larsen |